JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-analyse: Eldrebølgen kan gi Norge dobbel smell

– Vi tror at økt arbeidsinnvandring fra land utenfor Europa kan bli aktuelt som følge av mangelen på arbeidskraft, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

– Vi tror at økt arbeidsinnvandring fra land utenfor Europa kan bli aktuelt som følge av mangelen på arbeidskraft, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Werner Juvik

Arbeidsinnvandringen til Norge kommer til å avta fram mot 2035, ifølge Nav. Samtidig vil eldrebølgen skape stort behov for kvalifisert arbeidskraft.

2023042510012020230425100117

Norge kommer til å ha betydelige utfordringer med å dekke behovet for kvalifisert arbeidskraft i årene som kommer, viser Navs analyse av forventede utviklingstrekk fram mot 2035. Nå maner etaten til å hindre at folk støtes ut av arbeidslivet og å slippe flere inn.

– Det går blant annet tydelig fram at Norge trenger mange flere hender i arbeid. Eldrebølgen blir bare større framover, og arbeidsinnvandringen fra EØS-land avtar. Behovet for helsepersonell og folk med fagbrev er allerede stort, og det kommer til å bli større, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

– Vi er ennå ikke i nærheten av å kunne håndtere det økte omsorgsbehovet som vil komme

Riktignok har krigen i Ukraina avslørt sårbarheter i verdensøkonomien og satt behovet for å være selvforsynt med strøm og andre importvarer høyere på dagsordenen i EU. Det kan føre til flere industriarbeidsplasser, men utviklingen i innvandringen er mer usikker enn tidligere, blant annet på grunn av risiko for vedvarende høy tilstrømming av flyktninger som følge av klimaendringer, krig og konflikt.

– Vi tror i tillegg at økt arbeidsinnvandring fra land utenfor Europa kan bli aktuelt som følge av mangelen på arbeidskraft, og fordi aldring og høy økonomisk vekst i østeuropeiske EU-land gjør det vanskeligere å tiltrekke arbeidsinnvandrere fra disse landene, sier Holte.

Hvordan skal deltidsansatte Victoria Thelise (23) klare å samle 8000 timer til fagbrevet?

Det grønne skiftet og teknologisk utvikling vil føre til at arbeidsplasser faller bort og at nye opprettes. Derfor er det viktig at folk innstiller seg på å fullføre fagutdanning og å innstille seg på å ta etter- og videreutdanning. Etaten, utdanningssektoren og arbeidsgivere må samarbeide tettere, poengterer Nav.

(©NTB)

steinar.schjetne@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy