JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

Nesten 4 milliarder kroner mer til kommunesektoren neste år.

FORNØYD: Kommunalminister Jan Tore Sanner vil ha en vekst i kommunenes inntekter på mellom 6 og 7 milliarder kroner.

FORNØYD: Kommunalminister Jan Tore Sanner vil ha en vekst i kommunenes inntekter på mellom 6 og 7 milliarder kroner.

Ole Palmstrøm

Regjeringen foreslår en vekst i frie inntekter på nesten 4 milliarder kroner til kommunene i 2017.

2016051111532320230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Dette kommer frem i den såkalte kommuneproposisjonen, som ble lagt fram onsdag 11. mai, samtidig med revidert nasjonalbudsjett. Kommuneproposisjonen legges fram i første halvdel av mai måned hvert år.

Kommunesektoren får mellom 3.75 0g 4 milliarder kroner i økning av frie inntekter, ifølge en pressemelding på regjeringen.no.

Les hele kommuneproposisjonen her

– Regjeringens mål er å bygge sterke velferdskommuner. 2015 ble et rekordår med god kommuneøkonomi, og nå legger vi opp til god vekst også i 2017. Kommuner i hele landet får med dette opplegget et handlingsrom til å bygge gode tjenester for innbyggere i ulike livssituasjoner og livsfaser, sier Sanner.

Rustiltak

Regjeringens forslag til inntektsvekst gir kommunene et godt grunnlag til å satse videre på viktige velferdstjenester som barnehage, skole, barnevern og helse- og omsorgstjeneste, ifølge en pressemelding fra Kommunaldepartementet. Innenfor veksten i frie inntekter er det lagt inn 300 millioner kroner for å styrke arbeidet med oppbyggingen av rusomsorgen.

– Vårt mål er fortsatt styrking av det sosiale sikkerhetsnettet i kommunene, slik at flere fanges opp og færre faller utenfor. Derfor satser vi spesielt på rustiltak, sier Sanner.

Les også: • Folkeavstemning i 23 kommuner

Bygger ut tjenester

For å holde tritt med befolkningsutviklingen må kommunesektoren bygge ut tjenestene. Veksten i sektorens inntekter tar hensyn til at behovet for tjenester øker.

Regjeringen har klare forventninger til at det i kommunesektoren arbeides kontinuerlig med å forenkle, fornye og forbedre tjenestene. Den foreslåtte inntektsveksten legger til rette for styrking av det kommunale tjenestetilbudet, heter det fra departementet.

I tillegg er det rom for en mer effektiv ressursbruk i kommunesektoren. Dersom kommunesektoren klarer å ta ut effektiviseringspotensialet i sektoren, vil det kommunale tjenestetilbudet styrkes utover det som følger av inntektsveksten.

Les også: • Sjekk hvor mange som har fått større stilling i din kommune

Regjeringen legger i dag også fram forslag til endringer i inntektssystemet for kommunene. Forslagene er i tråd med avtalen som er inngått mellom regjeringspartiene og Venstre i Stortinget. Nytt inntektssystem er også en oppfølging av Sundvolden-erklæringen, der regjeringen varslet en helhetlig gjennomgang av inntektssystemet til kommunene.

– Det gjeldende inntektssystemet sementerer en kommunestruktur som har gått ut på dato, og forhindrer en nødvendig fornyelse. I det nye inntektssystemet fjerner vi hindringer for kommunereform og gjør det mer lønnsomt å slå seg sammen. Samtidig tar vi hensyn til vårt langstrakte land og distriktskommunenes utfordringer, sier Jan Tore Sanner på Kommunaldepartementets hjemmesider.

Les også: • – Kommuner kan bremse asylspekulasjon

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy