Norsk brennevin: Nå lager spritprodusenten også håndsprit

Den norske spritprodusenten Arcus satser på å produsere 15.000-20.000 liter desinfeksjonsmiddel etter høy etterspørsel som følge av koronautbruddet. I disse tankene foregår produksjonen.

Den norske spritprodusenten Arcus satser på å produsere 15.000-20.000 liter desinfeksjonsmiddel etter høy etterspørsel som følge av koronautbruddet. I disse tankene foregår produksjonen.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Den norske spritprodusenten Arcus har allerede levert sine første kanner med desinfeksjonsmiddel. De satser på å produsere 15.000-20.000 liter.

2020031810121820200318101216

– Det var pågang fordi det er vanskelig å få tak i desinfeksjonsmiddel. Vi har både sprit og produksjonsmulighet, svarer konserndirektør Erik Bern på NTBs spørsmål om hvorfor Arcus startet produksjonen.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Søker folk med stå på-vilje: Lyser ut jobber til ventet koronakrise

Arcus produserer nå både håndsprit og desinfeksjonsmiddel for overflatevask.

– Vi produserer til næring og ikke til privatpersoner. Vi leverer i 25-literskanner, sier Bern.

Nav venter et enormt antall permitterte: Har ikke teknisk løsning som kan håndtere det

Fagforeningen er med

Håndspritproduksjonen har ledelsen i Arcus diskutert med fagforeningen, forteller konserntillitsvalgt Erik Hagen i Arcus.

– Dette skal vi gjøre i tillegg til alt det andre vi gjør. Jeg syns det er positivt at vi kan være en del av denne nasjonale dugnaden for å slå tilbake coronaviruset. Vi må utnytte arbeidskreftene våre, og vil ha folk som jobber med dette hele tida framover. Men noen lommeutgaver av håndspriten vil vi ikke klare å produsere. Det er også begrenset til ikke-kommersiell sektor, og ytterligere begrensninger må eventuelt diskuteres med ledelsen, sier Hagen.

Fagbladets oppdaterte spesialside om korona

– En rekke forespørsler

Allerede fredag leverte de den første håndspriten til 110-sentralen Øst.

– Vi startet opp torsdag i forrige uke. Nå holder vi på med apotekleveringer.

– Vi har en rekke forespørsler, blant annet fra brann og redning og begravelsesbyråer som har store behov. Vi prioriterer helsevesen, politi og brann, understreker konserndirektøren.

Manuell produksjon

Produksjonen skjer på Arcus' produksjonsanlegg på Gjelleråsen i Nittedal kommune utenfor Oslo.

– Det er en helt manuell produksjon. Derfor vet vi ikke helt hvor mye vi vil klare å produsere. Vi satser på å produsere 15.000-20.000 liter.

– Om det er ytterligere behov, vil vi se på mulighetene for det. Spriten krever også spesiell transport, så det er litt logistikk å fikse, sier Bern.

Ikke kommersielt

Bern understreker at dette ikke er et kommersielt utspill fra Arcus.

– Vi har et ønske om å bidra der vi kan. Vi har ennå ikke avtalt pris, sier han.

p

Arcus er Norges største produsent av spritprodukter. Selv om også de har ansatte i hjemmekarantene, forteller Bern at de vil opprettholde den vanlige produksjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy