JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona

Søker folk med stå på-vilje: Lyser ut jobber til ventet koronakrise

Flere enn 200 har allerede meldt seg i Bærum

Bærum er en av flere kommuner som nå leter med lys og lykte etter ledig helsepersonell. (Illustrasjonsfoto)

Bærum er en av flere kommuner som nå leter med lys og lykte etter ledig helsepersonell. (Illustrasjonsfoto)

Frøydis Falch Urbye

Over hele landet har kommunene begynt å lete etter helsepersonell utenfor egne rekker.

2020031710084320200317133159

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Flere kommer til å bli smittet, sier velferdsdirektør i Bærum kommune, Kristin Nilsen. Nå etterlyser hun folk med stå på-vilje.

Bærum er en av flere kommuner som nå leter med lys og lykte etter ledig helsepersonell.

Kristin Nilsen

Kristin Nilsen

privat

I en stillingsannonse som ble lagt ut søndag kveld ber de både studenter, pensjonister og andre som har helsefaglig kompetanse om å melde seg.

Fagforbundet åpner for at kommuneansatte kan gjøre andre jobber under koronakrisen

– Søndag kveld ble det sendt ut en oppfordring til helsepersonell om å melde seg. Allerede samme kveld kom det over 70 henvendelser, sier kommunaldirektør for velferd, Kristin Nilsen.

Tirsdag morgen hadde hele 200 personer meldt sin interesse.

Nå åpner Fagforbundet for mye mer overtid på grunn av koronakrisen

Søker stå på-vilje

Oppgavene som skal løses, er blant annet bemanning av korona-telefonen og smittesporing.

Det kan også bli aktuelt at de som melder seg skal bemanne sykehjem og omsorgsboliger, samt bidra til hjemmetjenesten, står det i den bredt anlagte stillingsannonsen.

Oppfordringen ble også delt på kommunens Facebook-side søndag.

Kommunen lover meningsfulle oppgaver og lønn som andre ansatte. Under personlige egenskaper er det listet opp kun ett krav: stå på-vilje.

Koronakrisen: Permitterte medlemmer skal slippe å betale kontingent

Skjer landet rundt

Ifølge NRK kartlegger kommuner og sykehus over hele landet nå personer som kan trå til som helsepersonell i en forventet krisesituasjon.

Blant annet har Stavanger kommune etablert en nettside hvor innbyggere med helsefaglig kompetanse kan registrere seg.

Kommunen Øygarden, som ligger rett utenfor Bergen, etterlyste også sist helg innbyggere med bakgrunn innen helse. De skal bidra på sykehjem, i hjemmetjenesten, omsorgsboliger og bofellesskap.

– Situasjonen i kommunen kan bli kritisk, sier ordfører Tom Georg Indrevik til NRK.

Permittert på grunn av korona? Dette har du krav på

– Mange i andre yrker

Bjørn Johnsen applauderer tiltakene i Bærum kommune. Han er leder for Fagforbundet Bærum, men snakker her i kraft av å være Ap-politiker i kommunestyret.

– Jeg er engstelig for at mange ansatte blir syke og at vi har få å falle tilbake på. Derfor er jeg veldig fornøyd med at de setter i gang disse tiltakene. Det har jeg etterlyst lenge, sier han til Fagbladet.

Bjørn Martin Johnsen

Bjørn Martin Johnsen

Kathrine Geard

– Det er mange med helsefaglig bakgrunn som har funnet seg andre yrker.

Johnsen forteller at han allerede for to uker siden utfordret velferdsdirektør Kristin Nilsen på dette spørsmålet.

Seminaret skulle egentlig handle om generell beredskap i kommunen, men endte i stor grad opp med å handle om korona-viruset.

Fagbladets spesialside om koronaviruset

– Ekstraordinær situasjon

Johnsen mener at korona-krisen viser at det er viktig å ha en «reservebenk» av helseansatte. Han frykter for konsekvensene hvis en stor del av de ansatte på for eksempel på ett og samme sykehjem må i karantene samtidig.

– Hadde grunnbemanninga vært bedre, hadde man kunnet omdisponere ansatte. Nå ser vi resultatet av å skjære bemanninga inn til beinet på sykehjemmene. I krisetider har man veldig lite å gå på, sier han.

Bærum har i årevis vært en høyrestyrt kommune og Arbeiderpartiet er i klart mindretall.

Gruppeleder for Bærum Høyre, Morten Skauge, beskylder Johnsen for dårlig timing for å diskutere den generelle bemanningen i kommunen.

– Situasjonen vi nå står oppe i er helt ekstraordinær, og jeg synes ikke dette er riktig tidspunkt for å drive partipolitikk, skriver han i en e-post til Fagbladet.

Han mener at høyere bemanning ikke ville endret på at mange i kommunens helse- og omsorgstjenester nå risikerer å bli smittet eller måtte gå i karantene i tiden som kommer.

Kartlegger pensjonister

Skauge mener kommunens grep med å etterlyse helsepersonell utenfor sine egne rekker er fornuftig. Han skriver at han blir stolt av den store responsen fra innbyggerne.

– Det viser at dugnadsånden lever og at folks innsatsvilje er stor. Disse menneskene vil kunne utgjøre en beredskapsreserve som kan vise seg å bli verdifull i tiden som kommer, sier han.

Velferdsdirektør Kristin Nilsen opplyser at kommunen inntil slutten av forrige uke hadde konsentrert seg om å kartlegge helsepersonell blant kommunens egne ansatte.

Disse kan bli omplassert etter behov.

– Vi startet med å konsentrere oss over å få en god oversikt over personell i Bærum kommune som kan avgis til annet krisearbeid. Vi går også gjennom pensjonister som har avsluttet arbeid i kommunen og studenter, sier Nilsen til Fagbladet.

Hjemlet i loven

Det er smittevernloven som regulerer hvordan kommunen kan be helsepersonell i å bidra i arbeidet med smittevernarbeidet i kommunen.

Paragraf 4-9 beskriver at:

«Ved et alvorlig utbrudd av en allmennfarlig smittsom sykdom har helsepersonell som har gjennomgått nødvendig opplæring, plikt til å delta og utføre nødvendige oppgaver i smittevernarbeidet etter kommunestyrets nærmere bestemmelse.»

Bærum kommune følger en veileder fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i arbeid med planer ute i tjenesteområdene.

Forbereder seg på 40 prosent syke

Veilederen legger til grunn ulike scenarier, hvor opp mot 40 prosent av de ansatte kan bli syke.

– Vi har allerede i dag frigjort helsepersonell fra områder som ikke er kritiske. Dette er blant annet helsesykepleiere på skolene, som har blitt opplært til å ta imot telefoner fra syke og gjøre tester, sier velferdsdirektør i Bærum kommune, Kristin Nilsen.

Kommunen benytter seg nå også av en beredskapsavtale med Røde Kors, som kan avse personell til ulike funksjoner i kommunen. Så langt har det ikke vært behov for ekstra personell til sykehjemmene i Bærum.

– Men det kommer til å bli det. Vi er forberedt på at situasjonen utvikler seg og at flere blir smittet, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Kristin Nilsen

Kristin Nilsen

privat

Bærum er en av flere kommuner som nå leter med lys og lykte etter ledig helsepersonell. (Illustrasjonsfoto)

Bærum er en av flere kommuner som nå leter med lys og lykte etter ledig helsepersonell. (Illustrasjonsfoto)

Frøydis Falch Urbye