JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske kommuner og helseforetak brukte opp mot 3,6 milliarder kroner på sykepleiervikarer i fjor

Pengebruken på vikartjenester i fjor tilsvarer en økning på 49,71 prosent sammenlignet med i 2021. Kooperativ bemanning er et av selskapene som leverer vikarer til norske kommuner – her er glimt fra deres markedsføring på Instagram.

Pengebruken på vikartjenester i fjor tilsvarer en økning på 49,71 prosent sammenlignet med i 2021. Kooperativ bemanning er et av selskapene som leverer vikarer til norske kommuner – her er glimt fra deres markedsføring på Instagram.

Vidar Eriksen

Norske kommuner og helseforetak brukte i 2022 nærmere 3,6 milliarder kroner på sykepleiervikarer. Over 2,6 milliarder kroner ble brukt i Kommune-Norge.

2023090514020620230905140207

Pengebruken på vikartjenester i fjor tilsvarer en økning på 49,71 prosent sammenlignet med i 2021.

Slik lokker bemanningsbyråer offentlig ansatte med millionlønn og bonuser

– Vikarbruken er altfor høy, både helseforetak og kommuner må jobbe mer for å beholde og rekruttere sykepleiere. Da må lønnen opp og belastningen ned, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund i en pressemelding.

Sjukepleiar Diana dansa seg til topps i vikarbransjen: – Du blir tøff av dette

Av landets ti største kommuner er det kun Drammen og Stavanger som klarer å kutte utgiftene fra 2021 til 2022. Bergen og Bærum er de to kommunene blant landets ti største som øker utgiftene til vikarbyråer mest.

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen

Tri Nguyen Dinh

– Befolkningen har et stadig økende behov for helsetjenester, det viser den eksplosive veksten i utgifter til vikarbyråene. Vi har 17.000 sykepleiere som jobber utenfor helsetjenesten, og en del av disse kan vi få tilbake, sier Larsen.

Bryter «naturlov»: På Oslos nye sykehjem jobber ingen ekstravakter eller deltid

– Vi vet hva som må til – økt lønn, faste hele stillinger og et arbeidsmiljø som gjør at sykepleierne kan stå i stilling fram til pensjonsalder.

Statistikken viser at det er Nord-Norge og Vestlandet som bruker mest på vikartjenester per innbygger. Det henger samme med at mange av kommunene er små.

Men større kommuner sliter også på grunn av geografiske problemer, heter det i pressemeldingen. Nordlige kommuner bruker 2,4 ganger så mye mer per innbygger som landssnittet.

Full ansettelsesstopp i Helse Bergen

(©NTB)

toralf.larsen.vallestad@npk.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy