Filmregissør Camilla Strøm Henriksen har laget en film basert på opplevelser fra egen oppvekst.
Werner Juvik
Når ikke foreldrene fyller foreldrerollen, er det barnevernets ansvar å hjelpe familien. Tall fra 2016 viser at fire prosent, eller nesten 55.000 barn og unge får hjelp fra barnevernet i løpet av et år. 60 prosent av disse får hjelp i hjemmet.
– Hvis foreldre svikter, blir barna voksne altfor tidlig, sier Camilla Strøm Henriksen, som har laget filmen Føniks som kommer på kino i disse dager.
Ny bok om barnevern: – Mye foregår ennå på foreldrenes premisser
Voksen tenåring
I filmen møter vi hovedpersonen Jill som ikke får den omsorgen en 14-åring trenger. Hun ser at mor heller ikke klarer å ta vare på lillebroren Bo. Eller seg selv. Far er stort sett langt borte. Jill er en av de flinke barna som gjør sitt beste for å fylle voksenrollen i familien. Hun sørger for at Bo får mat og kjærlighet, og hun prøver å stable sin syke mor på beina med trøst og oppmuntringer.
Her er et klipp fra filmen:
https://www.youtube.com/watch?v=jk0bA3sf8-Q– Valgte selv å bli boende
Camilla Strøm Henriksen var selv storesøster i en familie på tre; lillebror og mor som ble stadig dårligere før hun døde. Da var Camilla 16 og broren 10.
– På en måte valgte jeg selv å bli boende aleine med broren min, forteller hun.
Voksne mennesker fantes i nærheten, men de fant ingen bedre løsninger selv om de gjerne ville hjelpe.
Ifølge Henriksen klarte hun og faren å lure barnevernet slik at de aldri fikk vite at faren ikke bodde sammen med dem. Derfor grep de heller aldri inn.
Selvstendige
Filmskaperen går ikke med på at en familie er mislykka selv om de voksne av en eller annen grunn ikke klarer å fylle rollen som foreldre.
– Uansett hvor dårlig familien fungerer, vil det alltid finnes en kime til noe som er bra. Jeg er også overbevist om at det ligger ressurser i alle historier, sier hun.
Camilla tror at en grunn til at hun og broren har klart seg, er at de hele tida hadde hverandre.
– Jeg tror jeg klarte å gi ham en viss trygghet, og vi ga hverandre tilhørighet og tro på gode relasjoner. Vår historie har gjort oss selvstendige og tro på at vi takler livet.
I filmen Føniks ser vi en mamma som er så oppslukt av sitt eget livs drama at hun svikter barna sine. Men når hun slipper unna demonene, får vi et glimt av kunstneren, en kreativ voksenperson som deler og overfører verdifull kunnskap til barna.
Føniks ble vist på Toronto internasjonale filmfestival 7. september. Den kommer på norske kinoer fra 12. oktober.
– Familien er ikke mislykka selv om foreldrene svikter.
Camilla Strøm Henriksen, filmregissør
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL