JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finansoppgjøret:

Ny lønn for finansansatte: 7.700 kroner til de lavest lønte, 1,7 prosent lønnsvekst til resten

MER TIL LAVTLØNTE KVINNER: – Vi har klart å løfte kvinneprofilen i oppgjøret, men skulle ønske vi kom lenger, sier LO-sekretær Are Tomasgard etter at forhandlingene med Finans Norge var ferdige.

MER TIL LAVTLØNTE KVINNER: – Vi har klart å løfte kvinneprofilen i oppgjøret, men skulle ønske vi kom lenger, sier LO-sekretær Are Tomasgard etter at forhandlingene med Finans Norge var ferdige.

Jan-Erik Østlie

– Vi hadde ønsket oss en enda sterkere kvinneprofil, sier LO-sekretær Are Tomasgard. LO og arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge er enige i årets mellomoppgjør.

2021050513420120210505134200

lene.svenning@lomedia.no

I to dager har LO og Finans Norge sittet sammen i forhandlinger om årets mellomoppgjør, som kun dreier seg om lønn. Onsdag ble de enige om følgende:

• Ansatte på de laveste lønnstrinnene opp til lønnstrinn 40 får 7.700 kroner mer i året.

• Ansatte på lønnstrinn 41 og oppover får et tillegg på 1,7 prosent av årslønna si.

Lønnstrinn 40 tilsvarer 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn: 450.420 kroner.

Det kan bli storstreik over hele landet: Nå begynner meklingen

Ville ha sterkere kvinneprofil

– Det er jo et resultat som er greit nok. Det er i tråd med ramma i frontfaget. Vi har klart å løfte kvinneprofilen på oppgjøret, men vi hadde helst sett at den ble enda tydeligere, sier Are Tomasgård, som ledet forhandlingene på vegne av LO-medlemmene i HK og Fagforbundet.

LO jobbet for at også lønnstrinnene fra 41 til 44 skulle få tillegget på 7.700 kroner i stedet for prosenttillegget på 1,7. Det ville gitt ytterligere 1.500 kvinner og 700 menn en bedre lønnsvekst, opplyser Tomasgård.

– Men når ramma kom på plass, har vi valgt å gå inn for dette resultatet, sier han.

I tråd med frontfaget

LO og NHO ble i april enige om at lønnsveksten i år skal være 2,7 prosent. Det kalles frontfagsramma, og legger sterke føringer for alle andre lønnsforhandlinger. Det gjelder også for dette oppgjøret. Også Fagforbundet deltok i forhandlingene. De har medlemmer i DNB, som i sin tid kom fra Postbanken.

Forventer kvinneprofil lokalt

Det er Finansforbundet som er den største arbeidstakerorganisasjonen i bank- og finansbransjen.

Finans Norge har forhandlet parallelt med Finansforbundet og LO, og resultatet skal være identisk. LO-sekretær Are Tomasgard har ledet forhandlingene for LO.

– Vi ser at det er viktig at LO er til stede i finansbransjen. Det er ingen andre som løfter kvinneprofilen. Det er litt rart at ikke Finans Norge og Finansforbundet er mer opptatt av dette. Vårt budskap til Finans Norge da vi avsluttet forhandlingene var at vi forventer at de følger opp kvinneprofilen i de lokale forhandlingene. Når de er sluttført, vil vi se om det har ført fram, sier Tomasgård til HK-Nytt.

Krevende, mener arbeidsgiverne

Arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge har åpenbart møtt motparter med ulike synspunkt.

– Ulike synspunkter knyttet til beregning og profil gjorde oppgjøret krevende. Finans Norge er derfor godt fornøyd med at dette ble løst ved forhandlingsbordet, sier forhandlingsleder og arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr til Finans Norges nettside.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy