JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport om arbeidslivskriminalitet i Norge:

Obs-listede selskaper har fått millionkontrakter med flere kommuner

Håvard Sæbø (Illustrasjonsfoto)

En ny rapport viser at firmaer som står på myndighetenes svarteliste over mulige kriminelle aktører har vunnet anbud for nesten 40 millioner kroner.

2020012312491420200123125442

oystein.windstad@fagbladet.no

I går kom en rapport som analyserer arbeidslivskriminaliteten i Norge. Der kommer det blant annet fram at nettverk som myndighetene frykter kan drive både useriøst og kriminelt, har tjent 36 millioner kroner på å gjøre oppdrag for norske kommuner.

Kvinner som jobbet som prostituerte jobbet for kommunen

Sjefer stjeler 40 prosent av lønna

I rapporten fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) kommer det fram hvordan mange som jobber på offentlige byggeprosjekter, blir snytt for lønn. På papiret ser det ut som arbeidstakerne får rett lønn og overtidsbetalt. Når arbeiderne er ferdig med oppdraget, kommer sjefen og krever at de gir fra seg 40 prosent av lønna.

Sjefen truet med 5000 i lønnstrekk om Joslin fortalte om lønna si

Jørgen Steen er leder for Nasjonalt tverretatlig Senter for analyse- og etterretning. Senteret ble opprettet av regjeringen for å hindre kriminelle i å utnytte arbeidere og å snyte på skatten. Senteret analyserer arbeidslivet og hva som skjer. Informasjonen de henter inn blir brukt av politikere og myndighetene.

Jørgen Steen er leder for Nasjonalt tverretatlig Senter for analyse- og etterretning. Senteret ble opprettet av regjeringen for å hindre kriminelle i å utnytte arbeidere og å snyte på skatten. Senteret analyserer arbeidslivet og hva som skjer. Informasjonen de henter inn blir brukt av politikere og myndighetene.

© GORM K. GAARE/ EUP-Berlin GbR

Kritisk til prispress

Jørgen Steen er leder for NTAES. Han mener det får konsekvenser om en kommune eller annen offentlig etat bare legger vekt på pris når de henter inn anbud:

– Vi har fått høre historier om offentlige oppdragsgivere som har flere år på rad hatt anbudsprosesser der de har gått hundre prosent inn på pris. Det syns vi er oppsiktsvekkende at en i dag fortsatt er der hvor pris er hundre prosent avgjørende. Uten å stille spørsmål om kvalitet eller kostnader.

– Hva tenker du om dette?

– Der ligger mye av utfordringen. Det kan være tidspress, tidsmangel, ressursspørsmål eller kunnskapsmangel. Der er det et stort potensial å hjelpe de å bli vesentlig bedre, sier Steen som har bakgrunn fra Skatteetaten til Fagbladet.

Kriminelle utnytter arbeidere i Norge og setter pengene i eiendom

Får hjelp av fagforeninger

Senteret han leder, er et tverretatlig samarbeid mellom Skatteetaten, Nav, Politiet, Arbeidstilsynet og Tolletaten. I rapporten «Situasjonsbeskrivelse – Arbeidslivskriminalitet» blir det også pekt på at om en arbeidsgiver ikke betaler ut overtid, feriepenger eller gir rett lønn, går ikke myndighetene etter selskapet og pålegger de å etterbetale. Dette gjelder i områder der det ikke er en lovbestemt minstesats, allmenngjøring:

– Det er ikke straffbart å bryte lønns- og arbeidsvilkårene i kontrakten med oppdragsgiver, utenfor allmenngjort område, sier Steen og fortsetter:

– Vi ser dog at de bryter Arbeidsmiljøloven for å få til den kriminelle eller useriøse strategien. Brudd på arbeidsvilkårene er ofte ledsaga av andre brudd som er straffbare. Som forfalskede kontrakter eksempelvis.

– Hva gjør arbeidstakere som ikke får lønna si?

– Noen får hjelp av ulike fagforeninger, selv om de ikke er medlem. Andre gir opp, mens enkelte går rettens vei. Det er fagforening, retten eller ingenting. Vi har også sett at flere som blir utsatt for urettmessighet, går sammen med et samla krav til retten, sier leder av NTAES, Jørgen Steen til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy