JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Var ulovlig i Norge:

– Kvinner jobbet som prostituerte og vasket for kommunen

colourbox

Kvinnene var leid inn av en kommune for å vaske. Samtidig jobbet de som prostituerte og var i Norge ulovlig. Dette er bare noe av det Fagforbundet-topp Trond Finstad avdekket i jobben som regnskapskontrollør.

2018052812062320230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

– Kommuner kan uvitende være med å støtte kriminalitet. I et eksempel jeg så, var det en underentreprenør for et av de store renholdsfirmaene i Norge, som vasket offentlige bygg. De ansatte hadde falske ID-kort, ulovlig opphold i Norge og jobbet som prostituerte, sier Trond Finstad som sitter i Arbeidsutvalget og er leder for Seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet.

Han har jobbet som regnskapskontrollør i 15 år. Sammen med kollegaene på kemnerkontoret har han sett skyggesiden av det norske arbeidslivet. En skyggeside som har vokst, ifølge Kripos, som rapporterer om at organiserte kriminelle har tatt over deler av arbeidslivet.

(Saken fortsetter under bildet)

FOKUS PÅ SVART ARBEID: Trond Finstad er leder Seksjon for kontor og administrasjon
 i Fagforbundet. Finstad og Fagforbundet vil ha et økt fokus på svart arbeid og arbeidsmarkedskriminalitet i år. Det kommer blant annet av at Skatteetaten antar at hvert år går det offentlige glipp av 420 milliarder kroner grunnet svart arbeid: -Til slutt handler dette om å ivareta velferdsstaten, sier Finstad som selv har avdekket mye som regnskapskontrollør.

FOKUS PÅ SVART ARBEID: Trond Finstad er leder Seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet. Finstad og Fagforbundet vil ha et økt fokus på svart arbeid og arbeidsmarkedskriminalitet i år. Det kommer blant annet av at Skatteetaten antar at hvert år går det offentlige glipp av 420 milliarder kroner grunnet svart arbeid: -Til slutt handler dette om å ivareta velferdsstaten, sier Finstad som selv har avdekket mye som regnskapskontrollør.

Øystein Windstad

Slik kan kommuner unngå svart arbeid

Skattepengene dine går til kriminelle

– Dette er verken sjokkerende eller overraskende, sier gravejournalist og forfatter Einar Haakaas om at Finstad i Fagforbundet har sett kommuner leie inn renholdere som var i Norge ulovlig, og som i tillegg jobbet som prostituerte. Den prisvinnende journalisten har gransket kriminelle i arbeidslivet i mange år. Om du vasker bilen din billig eller får noen til å male huset ditt svart, er det fare for at pengene dine går i lomma på folk som smugler heroin. Eller som driver med utpressing og menneskehandel. Det forteller Haakaas. Ofte havner også skattepengene våre i lomma på kriminelle:

– Skattekroner som finansierer offentlige virksomheter i Norge, forer kriminelle nettverk og gjør dem større og sterkere. Dette er nettverk som driver med heroinsmugling, prostitusjon og all mulig annen kriminalitet, forteller den mangeårige Aftenposten-journalisten.

De kriminelle finner måter å få offentlige oppdrag på, samtidig som de ikke betaler det de skal i skatter og avgifter og sender penger ut av landet. I boken «Svartmaling – Kriminelle bygger Norge» har han avdekket hvordan penger fra norske skoler, kulturhus og kirker har havnet i lomma på utenlandske kriminelle nettverk.

(Saken fortsetter under bildet)

KRITISK: Journalist Einar Haakaas har jobbet i manger år for Aftenposten og har vunnet blant annet SKUP-diplom for avsløringer av organisert kriminalitet i arbeidslivet. Han er kritisk til hvor lett det er å drive med svart arbeid og slippe unna med det.

KRITISK: Journalist Einar Haakaas har jobbet i manger år for Aftenposten og har vunnet blant annet SKUP-diplom for avsløringer av organisert kriminalitet i arbeidslivet. Han er kritisk til hvor lett det er å drive med svart arbeid og slippe unna med det.

Øystein Windstad

Oslo med beinharde krav mot svart arbeid

Lovbrytere leid inn av kommuner

Trond Finstad forteller at han får tilbakemelding fra kollegaene på kemnerkontorene om flere spesielle eksempler. Selskaper kan ha blitt tatt for å ha snytt en kommune for skatt eller avgifter. Firmaene blir samtidig leid inn av de samme kommunene de ikke betaler skatt til:

– Kemnerkontoret avdekker straffbare forhold, og vi har samtidig sett at selskapene er i bruk av kommunen. Det er firmaer som jobber med maling, graving og barnevern, eksempelvis, forteller regnskapskontrolløren. Samfunnsøkonomisk analyse har gransket hvor mye det offentlige går glipp av, på grunn av svart arbeid. Analysen er gjort på vegne av Skatteetaten. Forskerne anslår at det i 2015 ble unndratt skatter og avgifter for rundt 40 milliarder kroner. Det tilvarer nesten et forsvarsbudsjett, som er på 49 milliarder kroner.

(Saken fortsetter under bildet)

TALLKNUSER: Trond Finstad har jobbet i 15 år med å finne ut hva som skjuler seg bak tallene  og fasadene til useriøse selskaper.

TALLKNUSER: Trond Finstad har jobbet i 15 år med å finne ut hva som skjuler seg bak tallene og fasadene til useriøse selskaper.

Øystein Windstad

– Kan lett gjøres noe med

Hvorfor er det slik at selskaper som begår lovbrudd og snyter på skatten over tid, får oppdrag hos det offentlige? Finstad tror det kommer av for dårlig bakgrunnssjekk av selskapene:

– Jeg mener det er for dårlige rutiner på kontroll. Det eneste en sjekker er skatteattester. Om en ikke er skyldig noe skatt, får en oppdrag. Det er ikke en god nok måte å sjekke om de er seriøse. Det blir ikke gjort grundige nok undersøkelser, og der kunne man ha brukt de kommunale skatteinnkreverne mer. De kan bli brukt til å gjøre dypere undersøkelser enn det som blir gjort i dag, av firmaene som får oppdrag for kommunene, sier han og legger til:

– En kontrollavdeling på et skattekontor kan sjekke grundigere lett og effektivt. Da vil en fort kunne se om de er seriøse aktører, på grunn av alle registrene og innsynet en har, forteller Fagforbundet-toppen. Han mener det er svært god samfunnsøkonomi å satse på flere kontroller. Da kan det offentlige relativt enkelt få inn noe av de hundrevis av milliardene som blir snytt på skatten hvert år.

Slik jobber de kriminelle

Prisfokus og svart økonomi

Journalist Haakaas fikk SKUP-diplom for avsløringer om storstilt svindel blant taxisjåfører og eiere. Haakaas jobber nå med et nytt journalistisk prosjekt og holder foredrag om svart arbeid for blant andre offentlige myndigheter som driver med innkjøp. Han advarer mot ensidig fokus på pris:

– Det som skjer, er at den svarte kriminelle økonomien vokser seg inn i den hvite økonomien, på en sånn måte at den legale økonomi, som innkjøp av tjenester og varer til det offentlige, blir avhengig av en kriminell økonomi i bunnen, sier han og forklarer videre:

– La oss si at en offentlig innkjøper har vært flink over tid og fått ned prisen på anbud. Det belønnes på en litt merkelig måte ved at budsjettet han har å kjøpe varer og tjenester for, krympes. Da blir situasjonen at innkjøperen er avhengig av å kjøpe inn tjenester som er basert på kriminell aktivitet.

– Gjør som Oslo

Fagforbundet og Finstad mener det er mye som kan gjøres for å slutt på den voksende svarte økonomien. De håper flere gjør som Oslo, Skien og Telemark. Oslo kommune har innført landets strengeste regler mot svart arbeid og sosial dumping. Selskapene som blir leid inn av kommunen, må bruke faste ansatte. Det ikke lov med mange underleverandører, alle skal få tarifflønn og det er strengere oppfølging av kontraktene. I tillegg jobber Fagforbundet for at det skal komme en skattereform, som skal gjøre det mye vanskeligere å sende penger ut av landet for å unngå skatt:

– I det store handler det om finansieringen av velferdsstaten, sier Finstad om hvorfor Fagforbundets engasjerer seg mot svart arbeid og for at det skal bli vanskeligere å unngå skatt med å sende penger til utlandet.

Dette er Oslo-modellen

Dette gjør Skien og Telemark

Fakta om svart arbeid

• Det ble unndratt skatt og avgifter for 40 milliarder i 2015, anslår Skatteetaten

• Fagforbundet ønsker at flere kommuner innfører Oslo-modellen

• Oslo kommune har grundigere kontroller og krav til lønns- og arbeidsforhold for å unngå svart arbeid og sosial dumping

• Fagforbundet ønsker utvidet land for land-rapportering for å unngå at bedrifter snyter på skatten med å sende penger til skatteparadis

• 69 prosent av bedrifter innen maling og belegg sier de sliter fordi de må konkurrere mot firma som jobber svart

• 64 prosent av bedrifter innen taxi og turbil forteller det samme

• Blant andre NHO og LO har gått sammen om guiden handlehvitt.no

(Kilde: SERO/Arbeidstilsynet, Publish What You Pay, og Skatteetaten)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy