JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannen bak Toyota´n til Magdi:

Operaens egen Reodor Felgen fikk Kongens fortjenstmedalje

Oddvar Nilsens sceniske konstruksjoner har hatt en sentral rolle på scener i både Norge og utlandet. 2. juni fikk han Kongens fortjenstmedalje for sin innsats.

Oddvar Nilsens sceniske konstruksjoner har hatt en sentral rolle på scener i både Norge og utlandet. 2. juni fikk han Kongens fortjenstmedalje for sin innsats.

Sven Undheim

Konstruktør Oddvar Nilsen blir kalt både oppfinner og tryllekunstner. 2. juni ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje.

2022061409435920220614094355

marte.bjerke@fagbladet.no

Du har kanskje ikke sett mannen, men du har nesten garantert sett noen av hans sceniske konstruksjoner: Egget under OL-seremonien i 1994, Toyota´n til Magdi i Karpe og dragekloa i operaen Siegfried.

Dette er bare en liten brøkdel av det Oddvar Nilsen står bak.

Han kom til Operaen som lærling 16 år gammel, en selvlært altmuligmann som gjennom karrieren skulle bli en brobygger mellom kunsten og teknikken. De sceniske løsningene han har stått bak, har vakt oppsikt over hele verden.

Bli med bak kulissene og møt 15 av dem som bidrar til at sceneaktørene kan skinne

Og han har ikke begrensa seg til operasjangeren, men bidratt til produksjoner under for eksempel Øyafestivalen og Coachella-festivalen i USA.

Oddvar Nilsen jobba ved Operaen i 52 år inntil han gikk av med pensjon i fjor, da som den med lengst fartstid i Operaens historie. Like lenge har han vært medlem av Fagforbundet.

Ragnhild (27) er medlem nummer 400.000 i Fagforbundet

Selv om Nilsen har hatt en sentral plass i arbeidet bak scenen, har han ikke selv noe ønske om å tre fram i scenelyset. Da Fagbladet ringte for å spørre om et intervju, avslo han høflig. «Han er usynlig for tilskuerne, men essensiell for sceneopplevelsen,» skriver Operaen på sin Facebook-side. 

Kongens fortjenstmedalje deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

80-tallets dansehelt har forlatt hovedstaden og flyttet tilbake til bygda

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy