JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stendi saksøkt av Skagerak Sikkerhet:

Oppgjør i retten om sikkerhet på omsorgsboliger: – Fare for liv og helse

Advokat Karl Nicolai Vogt Skjerdal representerte Skagerak Sikkerhet i retten. Retten la ned fotoforbud av selskapets representant Kim Richard Larsen, etter hans ønske.

Advokat Karl Nicolai Vogt Skjerdal representerte Skagerak Sikkerhet i retten. Retten la ned fotoforbud av selskapets representant Kim Richard Larsen, etter hans ønske.

Tori Aarseth

Omsorgsgiganten Stendi er saksøkt for rundt ni millioner kroner etter å ha avsluttet sikkerhetsavtaler med skandaleombrust underleverandør. Denne uka møttes de to i retten.

2021081214553820210812145536

redaksjonen@fagbladet.no

Stendi, Norges største omsorgsselskap og tidligere kjent som Aleris, møtte denne uka sin tidligere underleverandør Skagerak Sikkerhet i Oslo tingrett. Oppgjøret sto om sikkerhetsutstyr på over hundre omsorgsboliger over hele landet, som Stendi driver på vegne av det offentlige.

Siden 2016 har Skagerak Sikkerhet levert løsninger for brannalarm, slokking og lekkasjesikring til omsorgsgiganten. Selskapet var tidligere en del av Skagerak-konsernet eid av Kim Richard Larsen, som også leverte boliger, personell og biler til Stendi gjennom en årrekke.

I dag er det gamle Skagerak-konsernet slått konkurs og Kim Richard Larsen tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon.

Les mer: Han tjente store penger som leverandør til privat barnevern, rus og psykiatri. Nå er flere selskaper konkurs, og politiet etterforsker ham

Også tre tidligere regiondirektører i Stendi er tiltalt i samme sak.

Les: Aleris: Økokrim tiltaler tre tidligere ledere i Stendi for grov korrupsjon

Skagerak Sikkerhet er imidlertid overført til Larsens tidligere samboer, Kjersti Johansen, og selskapet fortsatte å levere sikkerhetstjenester til omsorgsboliger drevet av Stendi helt fram til november 2020, da Stendi hevet avtalene.

Det er Skagerak Sikkerhet som har saksøkt Stendi fordi de mener at hevingen av avtalene om leie og drift av sikkerhetsutstyr på boligene var urettmessig.

Stendi: – Fare for liv og helse

På Stendis boliger bor personer som er under det offentliges omsorg på grunnlag av rus, psykiatri eller barnevern. For disse beboerne er ikke behovet for sikkerhetsutstyr noen teoretisk størrelse.

– For mange av dem foreligger det høy risiko for utagerende atferd, påpekte Stendis advokat Robert Jensen i retten.

– Det innebærer at ruter knuses, biler ramponeres, det er ildspåsettelser og flere tilfeller av at hus er brent ned av beboere.

Bakteppet for saken er konflikten som oppsto mellom Stendi og Skagerak i 2019 etter at Stendi oppdaget økonomiske misligheter i selskapet og senere varslet Økokrim om flere forhold rundt sin tidligere foretrukne underleverandør.

Les også: Aleris, Stendi og Skagerak-konsernet: Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

Samme år begynte Stendi å avvikle samarbeidet med Skagerak, men de femårige kontraktene for sikkerhetsutstyr utløp først i 2022. Stendi valgte likevel å heve avtalene i november 2020 med grunnlag i det de hevder er vesentlig mislighold fra Skageraks side.

Ifølge Stendi skal flere av alarmanleggene på boligene ha manglet tilkobling til alarmsentralen. Da Stendi ba om oversikt fra Skagerak, skal de ha mottatt informasjon som var feil. I tillegg ble det ikke utført årlig tilsyn med de aller fleste anleggene i 2020, et forhold Skagerak forklarer med begrensninger på å reise rundt i landet under koronanedstengingen.

– Det var store feil og mangler som utgjør fare for liv og helse, hevdet Jensen.

Selv om anlegget fungerte for mange av adressene, mener Stendi at Skagerak har opptrådt slik at Stendi ikke lenger kan ha tillit til at anleggene driftes på skikkelig vis.

– Selskapet mangler den profesjonalitet som leverandør av sikkerhetstjenester må ha, sa Jensen.

Skagerak: Krever ni millioner kroner

Skagerak på sin side mener at hevingen av avtalene om alarmanlegg på 125 omsorgsboliger var urettmessig. Dermed krever selskapet nærmere ni millioner kroner fra Stendi for kontraktsperioden som gjensto, samt erstatning for ødelagt utstyr.

Ifølge Skagerak var det Stendi selv som hadde koblet fra de anleggene som ikke var tilkoblet alarmsentralen, fordi de ønsket å bli kvitt Skagerak som underleverandør. Til tross for at han ikke lenger eier eller leder selskapet, var det Larsen som stilte som Skageraks representant i Oslo tingrett.

Larsen forklarte at alarmsentralen Alarm 24 hadde ansvaret for å ringe opp boligene når et anlegg ble koblet fra. Sentralen skal ved flere anledninger ha fått forklart fra Stendis medarbeidere på boligene at anleggene skulle demonteres, selv om avtalene fortsatt gjaldt. Kontaktpersoner på boligene skal heller ikke ha blitt oppdatert fra Stendis side.

– Vi ba om oppdaterte telefonlister, men fikk det ikke. Det var adresser Alarm 24 måtte slutte å ringe fordi de fikk kjeft av folk som ikke lenger jobbet i Stendi og ikke ville ringes mer, forklarte Larsen.

– Det er ikke lett å drive seriøst når vi blir motarbeidet slik, og når personellet på boligene får beskjed om å demontere utstyret vårt, la han til.

– Et anspent forhold

Selv om partene forsøkte å holde saken til uenigheten om de aktuelle avtalene, var det tydelig at korrupsjonssaken som sprakk like før sommeren i år lå som et bakteppe i forhandlingene. Det kom blant annet fram at avtalene om sikkerhetsutstyr opprinnelig var fremforhandlet mellom nå korrupsjonstiltalte Larsen og to av de korrupsjonstiltalte tidligere regiondirektørene. Tidligere økonomidirektør i Stendi var også involvert.

Videre kom det fram at saken mellom Skagerak Sikkerhet og Stendi kun er én av mange. Rundt årsskiftet 2018/2019 oppsto det flere tvister mellom partene, og flere av Skagerak-selskapene fremmet ulike krav om erstatning mot Stendi. Noen av sakene skal nå være løst, men ikke alle.

– Det har vært et anspent forhold gjennom noe tid, kommenterte Stendis advokat.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy