JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opprørt over milliardær-utflytting: – Begredelig at de som har fått så mye offentlig støtte stikker av til Sveits

KRITISK: Fagforbund-leder Mette Nord.

KRITISK: Fagforbund-leder Mette Nord.

Leif Martin Kirknes


2022110314165320221103141653

michael.brondbo@fagbladet.no

Hans Jacob og Randi Sundby, eierne av Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet, har tatt med seg familien og flyttet til Sveits.

Hans Jacob Sundby har tidligere bedyret overfor Fagbladet at målet ikke er å spare skatt, men å etablere seg i et land som legger bedre til rette for Sundby-familiens ambisiøse internasjonale barnehagesatsing.

Streiker for bedre pensjon mens eierne har flyttet til Sveits: – Rett og slett provoserende

Skatteinnsparingen ville først virkelig nærme seg milliardstørrelse dersom Sundby-ene selger aksjene sine og forblir såkalt skattemessig bosatt i Sveits i mer enn fem år, noe Hans Jacob Sundby hevder er helt uaktuelt.

Uansett skaper flyttingen reaksjoner i Barnehage-Norge, hvor store deler av den private barnehagesektoren for øyeblikket er midt inne i en streikekonflikt.

– Begredelig

En av dem som reagerer er Mette Nord, leder i Fagforbundet. Fagforbundet organiserer mange av de barnehageansatte som nå er ute i streik.

– Det er begredelig at de som har fått så mye offentlig støtte og billige eiendommer til sine barnehager stikker av til Sveits for å betale mindre til fellesskapet, sier hun i et intervju med VG.

Hun sier videre at hun registrerer at Læringsverksted-eierne sier de ikke er motivert av et ønske om å spare skatt.

– Jeg leser det. Men det tar seg dårlig ut at de flytter til dette landet med gunstigere skattevilkår. Det er også spesielt umusikalsk at de gjør dette kjent midt i en arbeidskonflikt der ansatte i de private barnehagene kjemper for å få en anstendig pensjon, svarer Nord.

Styrket streikevilje

Også Berit Tevik, leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo og sentral i organiseringen av streiken, er kritisk til flyttingen.

– Ja, den svekker ikke viljen til å streike, akkurat, sier hun til VG.

Barnehagene fikk 3,5 milliarder for mye pensjonstilskudd: Hevder 1,4 milliarder til ny pensjon blir katastrofalt

VG har også bedt Hans Jacob Sundby om å kommentere kritikken. I sitt svar sier han at de flyttet ut av landet i månedsskiftet juli/august, lenge før det var avklart at det kom til å bli streik. Han gjentar også løftet at de ikke vil ta med seg penger ut av landet.

– Til de ansatte kan jeg forsikre om at alle tilskuddene blir værende i de norske barnehagene. Jeg tror at vi kommer til å betale mer til fellesskapet, fordi morselskapet vil betale mer skatt, sier han til VG.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy