JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo bevilger 175 millioner til kompetanseløft i helse- og omsorgssektoren

FORDELES OVER FLERE ÅR: Nesten halvparten av de fast ansatte i helse- og omsorgssektoren i Oslo skal kunne få et tilbud om formell etter- og videreutdanning og kurs og sertifisering, ifølge Marthe Scharning Lund.

FORDELES OVER FLERE ÅR: Nesten halvparten av de fast ansatte i helse- og omsorgssektoren i Oslo skal kunne få et tilbud om formell etter- og videreutdanning og kurs og sertifisering, ifølge Marthe Scharning Lund.

Colourbox.com/Illustrasjonsfoto

Problemer med å rekruttere folk og ubesatte stillinger er noen av utfordringene i eldreomsorgen i Oslo. Medisinen er ikke bare flere ansatte, men også ansatte med høy kompetanse, mener byrådsleder Raymond Johansen.

2023052712572220230527125722

marte.bjerke@fagbladet.no

Eldreomsorgen i Oslo har vært gjenstand for mye kritikk den siste tida. Men byrådets bevilgning til et kompetanseløft er ikke svar på denne kritikken, hevder Marthe Scharning Lund (Ap) som er byråd for helse, eldre og innbyggertjenester:

– Denne historiske satsingen er et svar på at vi de neste 20 åra blir flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, samtidig blir de eldre sykere og kommunen overtar flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten. I tillegg har vi allerede i dag høy turnover, mange ufaglærte i sektoren og mangel på søkere til stillinger. Eldreomsorgen skal ha høy kvalitet, da må vi satse på kompetansen til de ansatte, sier Scharning Lund til Fagbladet.

De 175 millioner kronene skal settes i et fond og fordeles over flere år. Pengene skal blant annet brukes til formell etter- og videreutdanning av helsepersonell, kurs for ufaglærte og til vikarer når ansatte er borte på grunn av kurs og utdanning.  

LES OGSÅ: Norge i verdenstoppen på sykepleierdekning

– Må bli flinkere til å benytte oss bedre av de ansatte

Fredag formiddag var byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sammen med Scharning Lund på besøk i det splitter nye Lindeberghjemmet for å slippe nyheten.

KOMPETANSELØFT: Raymond Johansen (nummer fire fra høyre) og Marthe Scharning Lund (nummer tre fra venstre) sammen med ansatte på Lindeberghjemmet.

KOMPETANSELØFT: Raymond Johansen (nummer fire fra høyre) og Marthe Scharning Lund (nummer tre fra venstre) sammen med ansatte på Lindeberghjemmet.

Tone Li Sandvik/pressefoto

– Vi mangler folk til å løse de store utfordringene vi ser i eldreomsorgen. Derfor holder det ikke å sette av penger til flere ansatte alene. Vi må bli flinkere til å benytte oss bedre av alle de ansatte som jobber i helse- og omsorgsyrkene i dag, sier Raymond Johansen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Skeive eldre frykter møtet med eldreomsorgen

Skal skreddersy opplegg og motivere ansatte

Scharning Lund forteller at for det tresifrede millionbeløpet vil nesten halvparten av de fast ansatte kunne få et tilbud om formell etter- og videreutdanning og kurs og sertifisering.

– Dette betyr at vi vil klare å løfte flere hundre med formell utdanning, og flere tusen gjennom sertifisering og kompetansehevende tiltak. Dette er et historisk løft, mener hun.

Byrådet går fra å bruke ni millioner kroner på kompetanseheving i helse- og omsorgssektoren til 175 millioner kroner.

Pengene skal fordeles på bydelene, Sykehjemsetaten og Helseetaten. Byrådsavdelingen vil samle aktuelle aktører som fagforeninger, bydeler og utdanningssteder for å få innspill til hvordan fondet kan brukes på best mulig måte.

– Sammen med utdanningsinstitusjonene skal vi skreddersy opplegg og motivere våre ansatte til å ønske seg dette og våre ledere til at vi får det til, sier Scharning Lund i en pressemelding.

LES OGSÅ: Slik fikk de fart på oppgavedeling fra sykepleier til helsefagarbeider

Fagforbundet: – Nødvendig med kompetanseløft

Siri Follerås er leder i Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo. Hun er kjempefornøyd med byrådets satsing på kompetanse, men sier samtidig at det ikke er noen quick fix på framtidas problemer.

– Det er nødvendig at det endelig satses på økt kompetanse. Og jeg regner med at satsingen er for alle grupper. Ofte har det vært lett å få økt kompetansen til de med høyest utdanning, men ikke like lett for dem som jobber nærmest pasienten, sier hun.

ET NØDVEDIG LØFT: Mener Siri Follerås i Fagforbundet.

ET NØDVEDIG LØFT: Mener Siri Follerås i Fagforbundet.

Leif Martin Kirknes

Dette er del av medisinen for en god eldreomsorg i åra framover, ifølge Follerås:

– Ja, det er én av tablettene. Og så må vi øke grunnbemanninga for å fylle de hullene som vikarene nå fyller, vi må ha fulle og faste stillinger, dele mer på oppgavene og dette henger selvsagt også sammen med økt kompetanse, sier Follerås.

Hun tar det for gitt at det nå er friske penger som kommer inn i helse- og omsorgssektoren.

– Det er andre steder i kommunen å hente penger fra, så det stoler jeg på, sier hun.

Disponerer fjorårets overskudd

Byråd Marthe Scharning Lund forsikrer at det er friske penger som nå blir bevilget, og at de ikke skal nedprioritere andre deler av helse- og omsorgssektoren:

– Det er ikke behov for å prioritere noe ned som følge av at det nå satses betydelig mer på et kompetanseløft. De to viktigste årsakene til at det brukes så mye midler er at byrådet i revidert budsjett for 2023 disponerer fjorårets overskudd på driften og økte frie inntekter, forklarer hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy