JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selskaper unndrar skattekroner

Over 50 milliarder kroner havner i skatteparadis hvert år. Samtidig har skatteetaten halvert kontrollen

– Tapt skatteinntekt kunne gitt gratis barnehage for alle

Skatt-Øst sine lokaler i Schweigaards gate i Oslo.

Skatt-Øst sine lokaler i Schweigaards gate i Oslo.

Terje Pedersen / NTB scanpix

Siden 2010 har Skattetaten halvert kontrollen med norske selskaper. Skattedirektøren mener det er lurere å øke innsats på forebygging og dialog. Samtidig øker milliardene som går fra norsk næringsliv og til skatteparadis.

2020020712274520200526085312

oystein.windstad@fagbladet.no

I 2015 sendte norsk næringsliv rundt 46 milliarder kroner ut av landet og inn i skatteparadiser. I 2016 økte tallet til 55 milliarder kroner.

Det mener forskere ved Universitetet i København og University of California, Berkeley. Det betyr at Norge gikk glipp av rundt 14 milliarder kroner i skatteinntekter fra næringslivet, fordi pengene ble sendt ut av landet til skatteparadiser eller land med lav skatt:

– De store selskapene kan ha høyere kompetanse enn myndighetene. Det er underlig å tro at om en snakker litt koselig med dem, vil dette ordne seg, sier Sigrid Klæboe Jacobsen – leder av organisasjonen Tax Justice som jobber mot skattesnyting.

Ferske tall fra regjeringen

Fra før har det ikke vært offentlig kjent i hvor stor grad Skatteetaten kontrollerer norske selskaper. Ap-nestleder Hadia Tajik stilte nylig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner om Skatteetatens kontroll med næringslivet. Mandag kom svaret. Der kommer det fram at i 2010 kontrollerte Skatteetaten 13 prosent av selskapene, på en eller annen måte.

I 2014 var tallet sju prosent og seks prosent i 2018. Det får lederen av organisasjonen Tax Justice Network Norge til å stille spørsmål:

– Forskningen viser at flytting av norske selskapers overskudd ut av landet har økt fra 2015 til 2016. Da burde også flere selskaper bli tatt av Skatteetaten og skatteinntektene øke. Det skjer ikke, sier Sigrid Klæboe Jacobsen som er leder for Tax Justice Network Norge. Organisasjonen jobber mot skatteparadiser og for lover som gir mer innsyn i hvordan penger beveger seg over landegrenser.

SKATTEPARADIS: Sigrid Klæboe Jacobsen leder organisasjonen Tax Justice Network Norge. Under foredraget på Fagforbundets og NTLs Svart økonomikonferanse 2020 tok Klæboe Jacobsen til orde for mer innsyn i pengeoverføringer ut av landet og nye lover som hindrer skatteunndragelse.

SKATTEPARADIS: Sigrid Klæboe Jacobsen leder organisasjonen Tax Justice Network Norge. Under foredraget på Fagforbundets og NTLs Svart økonomikonferanse 2020 tok Klæboe Jacobsen til orde for mer innsyn i pengeoverføringer ut av landet og nye lover som hindrer skatteunndragelse.

Øystein Windstad

• Hvem fikk strengest straff: Sjefen som sendte arbeider i døden eller tjuvjegeren?

Halvering

Skattedirektør Hans Christian Holter sier at tallene viser en omlegging i hvordan Skatteetaten bruker sitt virkemiddel:

– Vi gjør dette for å få en best mulig etterlevelse av skatte- og avgiftssystemet i Norge. De siste årene har vi sett at den aller mest effektive formen for å få riktig skatt, er å øke innsats på forebygging og veiledning blant annet. Det er den største årsaken til at tallet på kontroller har gått ned, sier Holte til Fagbladet. Skattedirektøren deltok på Fagforbundets og NTL «Svart økonomikonferanse 2020».

• Kriminelle stikker av med lønna til arbeidstakere og investerer i eiendom

Frykter de store slipper unna

Finansminister Jan Tore Sanner viser i sitt svar til Hadia Tajik at skatteinntektene har holdt seg stabile, selv om andelen kontrollerte selskap har gått ned. Klæboe Jacobsen sier de ser en internasjonal trend med at skattemyndighetene ikke går etter store selskap. Hun mistenker det samme er i ferd med å skje i Norge:

– De store selskapene bruker de beste i verden til å forstå skattesystemene. De kan ha høyere kompetanse enn myndighetene. Vi ser en enorm flytting av overskudd i gråsonene. Det er underlig å tro at om en snakker litt koselig med dem, vil dette ordne seg, sier hun og fortsetter:

– Vi er bekymra og vil vite hvor mange bokettersyn som blir gjort av store selskap, sier Klæboe Jacobsen og viser til tallene fra forskningsprosjektet Missing Profits.

SKATTESJEF: Hans Christian Holte er sjef for Skatteetaten og holdt sammen med professor Anette Alstadsæter innledning på Svart økonomikonferansen 2020 i Oslo.

SKATTESJEF: Hans Christian Holte er sjef for Skatteetaten og holdt sammen med professor Anette Alstadsæter innledning på Svart økonomikonferansen 2020 i Oslo.

Øystein Windstad

Fagforbundsleder: – Det er ikke underbetaling, det er tjuveri

– Vi setter ned foten også for de store

Klæboe Jacobsen i Taxjustice holdt foredrag under Svart økonomikonferanse 2020. Hun kom med flere eksempler på hvordan store selskap bruker spesialiserte advokater og tallknusere for å slippe unna skatt. På spørmsmål om hva Skatteetaten gjør for å kontrollere de store selskapene, svarer skattedirektør Holte dette:

– Vi har et tett løpende samarbeid. Det dreier seg om at vi utveksler mye informasjon før man kommer til en kontroll. Vi samarbeider med internasjonale skattemyndigheter for å følge selskapene tett. I tillegg til kontroll ser vi at det er effektivt med en tett dialog slik at vi har innsikt i deres transaksjoner og kan vurdere og gi råd. Om hva vi mener er problematisk eller greit.

– Kan dere da sette ned foten når dere har dette innsynet?

– Ja, vi jobber i to spor og det kan vi og tar tak i det vi mener er feil.

• OBS-listede selskaper fikk jobb for norske kommuner

– Kommer på kontroll i snitt hvert 18. år

Anne-Grethe Krogh jobber som spesialrådgiver i Fagforbundet, hvor hun fokuserer på tiltak mot arbeidsmarkedskriminalitet. Krogh og Fagforbundet frykter at færre kontroller fører til mindre sjanse for at kriminelle i arbeidslivet blir tatt. Spesialrådgiveren peker på at det fra før er statistisk sett liten sjanse å bli oppdaget av Arbeidstilsynet. Hun har sett på hvor mange tilsyn Arbeidstilsynet gjorde i 2018, delt på det totale antallet selskap i Norge:

– Den statistiske sannsynlighet for å bli kikket i kortene vil være rundt hvert 18 år. Mitt retoriske spørsmål er da hvor mange det er som ville ha kjøpt togbillett dersom det var billettkontroll bare hvert 18 år? Noen blir kontrollert hyppig, andre ikke. Virksomheter med økonomiske muskler, juridisk god assistanse og lobbymakt viser seg å skli unna. Hver gang, sier Krogh til Fagbladet. Tidligere skrev Fagbladet om at 300 ordførere frykter mer kriminalitet i arbeidslivet. Fordi regjeringen kutter nesten 500 stillinger i skattekontorene rundt om i kommunene.

PROFESSOR: David Whyte er professor i kriminologi ved University of Liverpool og var nylig i Oslo. Han er skeptisk til mindre og mel målrettet kontroll med næringslivet.

PROFESSOR: David Whyte er professor i kriminologi ved University of Liverpool og var nylig i Oslo. Han er skeptisk til mindre og mel målrettet kontroll med næringslivet.

Øystein Windstad

• Kvinner jobbet som prostituerte, var ulovlig i landet og jobbet som prostituerte

Professor: – Kritisk til målrettet og færre kontroller

David Whyte er professor i kriminologi ved University of Liverpool. Han holdt foredrag på Svart økonomikonferansen i Oslo tirsdag. Whyte har forsket og utgitt flere bøker om skatteunndragelse, korrupsjon og kriminalitet i arbeidslivet:

– Min bekymring med mer målrettet kontroll er at store deler av økonomien ikke blir gransket. En stadig større del av økonomien blir ikke sett på. Skjer dette, vil det være overlatt til tillit og at selskaper regulerer seg selv. Vi vet at skatteunndragelse er et problem overalt i Europa og i alle bransjer. Det finnes ingen sektorer som ikke trenger regulering og kontroll, sier professoren og viser til halveringen av selskaper i Norge som har blitt kontrollerte:

– Det er ingen åpenbar mirakeløkonomi i noen europeiske land der problemet med skatteunndragelse har blitt veldig mye mindre. Det er ingen land som har fått halvert problemene sine, sier professor Whyte til Fagbladet.

– Kunne gitt gratis barnehage

Ap-politiker Marianne Marthinsen og LO-rådgiver Marita Walberg gav ut boka Rødt lys i fjor. Boka tar for seg hvordan norske selskaper og privatpersoner sender penger til skatteparadis. I boka skriver de at Norge går glipp av over 10 milliarder kroner i skatteinntekter og at: "Det er like mye som de samlede bompengeinntektene i 2017. For en slik sum kunne vi ha finansiert gratis barnehage til alle". Både Walberg og Marthinsen jobber nå med flere konkrete forslag til nye skatteregler som skal bremse strømmen av norske penger til skatteparadiser.

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy