JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonistene i Fagforbundet beholder fordelene i Pensjonistforbundet

TAUS: PÅenjonistforbundets leder Jan Davidsen har ikke besvart Fagbladets henvendelser om denne saken. Men konflikten er nå løst.

TAUS: PÅenjonistforbundets leder Jan Davidsen har ikke besvart Fagbladets henvendelser om denne saken. Men konflikten er nå løst.

Nanna Aanes Wolden

Konflikten der Pensjonistforbundet truet med å kutte fordeler for Fagforbundets medlemmer, er nå løst. Her kan du lese hva avtalen innebærer.

2022040411151420220404120711

ida.wangberg@fagbladet.no

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

Rett før jul ble det inngått en ny samarbeidsavtale mellom Fagforbundet og Pensjonistforbundet. Tidligere betalte Fagforbundet 90 prosent av den sentrale kontingenten i Pensjonistforbundet for sine 130.000 uføre- og pensjonistmedlemmer.

I gjengjeld har Fagforbundet hatt representasjon i Pensjonistforbundets styrende organer. Fagforbundets pensjonistmedlemmer har også fått bladet Pensjonisten i posten, samt rabatter på ferieturer, transportmidler og hjelpemidler, og tilgang til arrangementer og sammenkomster.

{u1}

Konflikt om betaling

Ifølge Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen ville Fagforbundet i den nye avtalen kun betale 60 prosent av den sentrale kontingenten for sine uføre- og pensjonistmedlemmer. Da ble det konflikt.

Pensjonistforbundet sendte brev til sine kollektivt innmeldte Fagforbundet-medlemmer, med varsel om at Fagforbundet-medlemmene selv måtte betale 314 kroner mer i året for å få tilgang på de fleste av medlemsfordelene.

Prisen for medlemskap kan bli satt ned: Mette Nord er urolig for at yrkesaktive medlemmer forlater forbundet

Fagforbundet fulgte opp med et brev der de hevdet dette var brudd på samarbeidsavtalen. I brevet skrev de at den nye samarbeidsavtalen innebar en årlig overføring på mer enn 23 millioner kroner til Pensjonistforbundet, og en dobling sammenliknet med det de betalte for ti år siden.

Åpen strid mellom Fagforbundet og Pensjonistforbundet

Løsning

Nå har de to forbundene blitt enige om en ny avtale, og konflikten er løst, ifølge en artikkel på Fagforbundets nettsider.

– Med denne avtalen videreføres medlemsfordelene Fagforbundets kollektivt innmeldte pensjonistmedlemmer har, sier forbundsleder Mette Nord i artikkelen.

Det innebærer at Fagforbundets pensjonistmedlemmer fremdeles vil få bladet Pensjonisten i postkassen, samt tilgang til Pensjonistforbundets rabattavtaler, ifølge Nord.

Betaler 60 prosent

Ifølge avtalen som er inngått, skal Fagforbundet betale 60 prosent av 260 kroner i sentral kontingent per pensjonistmedlem. I avtalen forplikter også Fagforbundet seg til å sette av tre millioner hvert år til samarbeidsprosjekter med Pensjonistforbundet. Prosjektene skal avklares i fellesskap og godkjennes av begge parter.

Beklager overfor medlemmene

Mette Nord kommer også med en unnskyldning overfor medlemmene, og sier at de ønsker å styrke samarbeidet med Pensjonistforbundet.

– Vi beklager den usikkerhet som er skapt blant våre pensjonister på grunn av at vi siden januar har hatt en uenighet med Pensjonistforbundet om forståelsen av ny samarbeidsavtale som ble fremforhandlet før jul i fjor. Men nå ser vi framover. Fra Fagforbundets side vil vi satse på et forsterket samarbeid med Pensjonistforbundet. Våre pensjonistmedlemmer er viktige for Fagforbundet, og vi ønsker å ta godt vare på dem. Gjennom samarbeidsavtalen bidrar vi til at Pensjonistforbundet fortsatt blir en slagkraftig interesseorganisasjon. Dette kommer våre 130 000 pensjonister til gode, sier Mette Nord.

Fagbladet har kontaktet Pensjonsforbundets leder Jan Davidsen for en kommentar, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Dette er prisdebatten i Fagforbundet

Det har den siste tiden blitt startet en debatt i Fagforbundet om hva pensjonistmedlemskapet skal koste.

I dag går forbundet i underskudd på pensjonistene, målt i hva en pensjonist får i betalte ytelser per år opp mot hva pensjonisten betaler i pensjonistkontingent. Ønsket fra en arbeidsgruppe er at dette regnestykket gå nærmest mulig i null.

For ordens skyld mener noen pensjonisttalspersoner at regnestykket er urettferdig, siden det ser bort fra at totalregnskapet for en pensjonist vanligvis går i pluss hvis du regner med kontingenten pensjonisten betalte da han eller hun sto i jobb.

I snitt per pensjonist er forsikring den største kostnaden, som pensjonistmedlemmene har i form av LO Favør via Fagforbundet. Men også medlemskapet til Pensjonistforbundet bidrar til å øke pensjonistkostnadene. For ordens skyld er også Fagbladet noe av kostnadsbildet (se mer i artikkel opplenket under).

Hva skal det koste å være medlem i Fagforbundet? Bør pensjonistene betale mer enn i dag?

Det var et vedtak på daværende Norsk Kommuneforbunds landsmøte i 1998 som førte til kollektiv medlemskap i Pensjonistforbundet for Fagforbundets pensjonist- og uføremedlemmer.

Pensjonistforbundet ble stiftet i 1951 som «Norsk Forbund for Trygdede og Pensjonister», og er i dag med på trygdeoppgjørs-forhandlingene i tillegg til å delta på høringer og på andre måter bedrive lobbyarbeid. I tillegg har de et eget medlemsblad og medlemsgoder som består av rabatter på varer og tjenester, samt kurs og arrangementer.

Siden 2015 har Jan Davidsen sittet som leder. Han var leder i Norsk Kommuneforbund i 1994–2003 og senere i Fagforbundet fra 2003–2013.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy