– Det var ikke greit å sitte slik i det utvalget, sier Gerd Eva Volden.
Kristian Brustad
ola.tommeras@fagbladet.no
Nestlederen i Fagforbundets sentrale pensjonistutvalg reagerer på ordbruken om pensjonister og kontingent. På landsmøtet omtales denne som den viktigste og største debatten.
Og debatten fortsetter. Etter Mette Nords innledning støttet flere representanter redusert kontingent for yrkesaktive og en økning i kontingenten for pensjonister under 75 år.
• Mette Nord: – Skal lavtlønte betale for pensjonister?
Usolidarisk
Gerd Eva Volden var pensjonistenes representant i utvalget som innstilte på høyere pensjonskontingent. Hun beskriver det som å sitte der som et alibi for pensjonistene. Volden tok dissens på resultatet.
– Det var ikke greit å sitte slik i det utvalget, sa hun til landsmøtet.
– Det høres ut som om pensjonister kun er en hemsko i forbundet. Ordbruken er at vi må betale for oss, sa hun.
– Minstepensjonister og uføre har litt over 200.000 kroner å leve for. Strøm og mat er like dyrt for disse som for yrkesaktive, sa hun og stilte et spørsmål: - Hva skal det kuttes på når kontingenten reduseres?
• Stadig flere medlemmer utenfor arbeidslivet.
USOLIDARISK: - Dere burde alle prøve å leve for 200.000 kroner, og så få økt kontingenten, sa Mette Henriksen.
Bjørn A. Grimstad
– Prøv å leve på 200.000 kroner
Voldens innlegg ble fulgt opp av pensjonistorganisert Mette Henriksen Aas som kalte økt pensjonskontingent for usolidarisk.
– Dere skulle alle ha prøvd å leve på litt over 200.000 kroner. Det var vanskelig før prisstigningen. Det er ikke lettere nå, poengterte hun.
Henriksen Aas er engasjert i matutdeling til vanskeligstilte i Tønsberg.
– Hver gang vi deler ut mat, kommer det pensjonister og spør om ikke også de kan få. De har ikke råd til å handle. Nå skal de få like stor økning i kontingenten enten de har en god eller dårlig pensjon. Det er usolidarisk, sa hun.
Henriksen Aas viste også til at pensjonistenes kontingent har økt fra 200 kroner i året da den ble innført i 2000 og til 1.000 kroner nå.
– Det er 500 prosent økning, det, poengterte hun.
Så mye billigere kan din kontingent bli
Ny sterk økning
– Dette dreier seg om solidaritet med gamle slitere som har gått i deltidsstillinger, som nå er minstepensjonister, sa pensjonistorganisert Karin Mathisen.
– Å øke til 1500 kroner for pensjonistene nå, er en økning på 50 prosent. Det er lite som øker så mye i samfunnet, sa hun og ba om støtte til forslaget om å holde pensjonister over 75 år utenom kontingentøkningen.
– Det har vært et gap
Pensjonistene fikk svar fra nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen:
– Vi har regulert pensjonistkontingenten høyere enn prisstigningen hvert eneste år, fordi det har vært et gap mellom kostnader og inntekter, sa han og fortsatte om lavere kontingent for yrkesaktive:
– Vi må gjøre disse grepene nå. Uten medlemmer og uten penger, så har vi ikke makt.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE