JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtets viktigste debatt er i gang

Mette Nord om kontingent: – Skal en nyutdannet helsefagarbeider betale for pensjonistenes forsikring?

KRAFTIG OM KONTINGENT: Mette Nord åpnet debatten om å redusere medlemmenes kontingent.

KRAFTIG OM KONTINGENT: Mette Nord åpnet debatten om å redusere medlemmenes kontingent.

Bjørn A. Grimstad

Forbundsleder Mette Nord gikk kraftig ut for å få redusert kontingenten for yrkesaktive og øke den for pensjonister under 75 år.

2022101718074120221017183207

ola.tommeras@fagbladet.no

Det kalles den viktigste debatten på Fagforbundets landsmøte 2022, debatten om å endre kontingenten slik at den blir lavere for yrkesaktive mens pensjonister under 75 år får gradvis mer kontingent å betale. I innstillingen foreslås kontingenten redusert fra 1,45 til 1,25 prosent av brutto inntekt med et makstak på 746 kroner.

Fire av ti medlemmer jobber ikke

Handler om tariffmakt

– Det handler om vår tariffmakt. Vi må ha inntekter til forbundet som er høye nok til at vi kan jobbe for hele laget, men som er lave nok til at alle kan være med, sa Mette Nord innledningsvis, og tok kraftig til motmæle mot argumentene som er framkommet mot reduksjon i kontingenten – også mot de som vil utsette saken.

– Det vil være direkte uansvarlig om vi utsetter denne saken. Utsetter vi den så mister vi dem som ikke har råd. Vi kjemper for våre medlemmer, men også om våre medlemmer, sa Nord. Hun ble hørt. Debatten ble innledet med votering over forslagene om utsettelse. De falt, og debatten er nå i gang.

Så mye billigere kan det bli å være medlem

Velger vekk kontingenten

Mette Nord fortalte om faktiske medlemmer som forteller at de ikke har råd til å betale kontingenten. Hun redegjorde for hvordan Fagforbundet stadig får en lavere andel yrkesaktive og flere pensjonister i sine rekker.

– En stadig økende andel av våre medlemmer er på min alder (64 år, journ anm.). I 2040 kan vi passere at mer enn halvparten av våre medlemmer er utenfor yrkeslivet. Da taper vi tariffmakt, sa Mette Nord.

Et ansvar for medlemmenes penger

Nord brukte også ansvarlighet i forhold til medlemmenes penger som argument for å redusere kontingenten.

Fagforbundet tar inn 1,9 milliarder i kontingent hvert år.

– Det må vi forvalte med stort ansvar. Vi må spørre oss om vi får nok ut av hver kontingentkrone, sa Nord.

Hun illustrerte videre det hun kalte urettferdig fordeling av kostnadene til å drive Fagforbundet.

– I dag dekker kontingenten for pensjonister mindre enn hva det koster med landets beste innboforsikring, landets beste fagblad og andre tilbud til pensjonistene. Det er urettferdig om en nyutdannet helsefagarbeider i deltidsstilling skal subsidiere pensjonister, sa hun.

Velger forbund med lavest kontingent.

Pris er avgjørende

– Er det virkelig nødvendig? er et spørsmål vi hører. Ja, det er det. Vi hører at det er vanskelig å verve, og vi hører medlemmer melde seg ut med prisen på medlemskap som begrunnelse. Prisen er avgjørende for mange, sa Mette Nord.

Hun påpekte også at konkurrerende forbund som Utdanningsforbundet og YS allerede har satt ned kontingenten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy