KRAFTIG OM KONTINGENT: Mette Nord åpnet debatten om å redusere medlemmenes kontingent.
Bjørn A. Grimstad
ola.tommeras@fagbladet.no
Det kalles den viktigste debatten på Fagforbundets landsmøte 2022, debatten om å endre kontingenten slik at den blir lavere for yrkesaktive mens pensjonister under 75 år får gradvis mer kontingent å betale. I innstillingen foreslås kontingenten redusert fra 1,45 til 1,25 prosent av brutto inntekt med et makstak på 746 kroner.
• Fire av ti medlemmer jobber ikke
Handler om tariffmakt
– Det handler om vår tariffmakt. Vi må ha inntekter til forbundet som er høye nok til at vi kan jobbe for hele laget, men som er lave nok til at alle kan være med, sa Mette Nord innledningsvis, og tok kraftig til motmæle mot argumentene som er framkommet mot reduksjon i kontingenten – også mot de som vil utsette saken.
– Det vil være direkte uansvarlig om vi utsetter denne saken. Utsetter vi den så mister vi dem som ikke har råd. Vi kjemper for våre medlemmer, men også om våre medlemmer, sa Nord. Hun ble hørt. Debatten ble innledet med votering over forslagene om utsettelse. De falt, og debatten er nå i gang.
• Så mye billigere kan det bli å være medlem
Velger vekk kontingenten
Mette Nord fortalte om faktiske medlemmer som forteller at de ikke har råd til å betale kontingenten. Hun redegjorde for hvordan Fagforbundet stadig får en lavere andel yrkesaktive og flere pensjonister i sine rekker.
– En stadig økende andel av våre medlemmer er på min alder (64 år, journ anm.). I 2040 kan vi passere at mer enn halvparten av våre medlemmer er utenfor yrkeslivet. Da taper vi tariffmakt, sa Mette Nord.
Et ansvar for medlemmenes penger
Nord brukte også ansvarlighet i forhold til medlemmenes penger som argument for å redusere kontingenten.
Fagforbundet tar inn 1,9 milliarder i kontingent hvert år.
– Det må vi forvalte med stort ansvar. Vi må spørre oss om vi får nok ut av hver kontingentkrone, sa Nord.
Hun illustrerte videre det hun kalte urettferdig fordeling av kostnadene til å drive Fagforbundet.
– I dag dekker kontingenten for pensjonister mindre enn hva det koster med landets beste innboforsikring, landets beste fagblad og andre tilbud til pensjonistene. Det er urettferdig om en nyutdannet helsefagarbeider i deltidsstilling skal subsidiere pensjonister, sa hun.
• Velger forbund med lavest kontingent.
Pris er avgjørende
– Er det virkelig nødvendig? er et spørsmål vi hører. Ja, det er det. Vi hører at det er vanskelig å verve, og vi hører medlemmer melde seg ut med prisen på medlemskap som begrunnelse. Prisen er avgjørende for mange, sa Mette Nord.
Hun påpekte også at konkurrerende forbund som Utdanningsforbundet og YS allerede har satt ned kontingenten.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Herman Bjørnson Hagen