JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kontingentdebatten på landsmøtet

– Det er som å gå på butikken. Mange velger det som er billigst

VIL HA PRISEN NED: Tom Stensby ivrer for at Fagforbundet skal bli minst like billige som sine konkurrenter. – Mange medlemmer er deltidsansatte og kan ha problemer med å betale alle regningene, sier han.

VIL HA PRISEN NED: Tom Stensby ivrer for at Fagforbundet skal bli minst like billige som sine konkurrenter. – Mange medlemmer er deltidsansatte og kan ha problemer med å betale alle regningene, sier han.

Bjørn A. Grimstad

I dag håper Tom Stensby fra Elverum å få med seg landsmøtet på at det skal bli like billig å være medlem Fagforbundet som i konkurrerende fagforbund.

2022101711051220221017110512

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Utdanningsforbundet satte i fjor kontingentsatsen ned til 1,25 prosent av brutto årslønn. I år satte en av Fagforbundets argeste konkurrenter, Delta, også ned kontingentsatsen, fra 1,45 til 1,2 prosent.

Det gjør at Fagforbundet må bli minst like billige, og det så kjapt som mulig, mener Tom Stensby, leder for Fagforbundet Elverum. Veteranen har vært hovedtillitsvalgt i 22 år og brenner for medlemsutviklingen.

– Hvis andre forbund har muskler til å sette ned til 1,2 prosent, så bør Fagforbundet kunne gjøre det også. Så vårt forslag er at vi setter ned til 1,2. Det er veldig viktig at vi verver og beholder flere medlemmer nå, sier han til Fagbladet.

Hva skal et medlemskap i Fagforbundet koste?

– Helt bort i natta

I dag går landsmøtet av stabelen, og kontingentdebatten står på programmet. I landsstyrets innstilling står det at dagens kontingent på 1,45 prosent skal kuttes til 1,25. Men det først i 2026. For prisen for å være medlem skal gradvis synke over fire år. Det synes Stensby er et dårlig forslag.

– Det er helt bort i natta å bruke fire år på å sette ned kontingenten. Det tror jeg heller ikke det kommer til å bli gjennomslag for. Skal det skje noe med kontingenten, så bør det skje nå, sier han bestemt.

Stensby poengterer at siden det bare er tre år til neste landsmøte, vil vedtaket ikke være trådt i kraft inntil da.

– Velger det som er billigst

I vår uttalte Mette Nord at det er mange som melder seg ut av Fagforbundet. Hovedårsaken er rett og slett fordi prisene på mat, strøm og drivstoff øker. Da ser enkelte seg nødt til å kutte medlemskapet.

Det har Stensby forståelse for, og mener at å kutte kontingenten er en måte å møte dette på.

Nord tror penger trumfer sekstimersdag

– Mange medlemmer er deltidsansatte og kan ha problemer med å betale alle regningene. Da kan kontingenten bli valgt bort – og det kan også være de velger en annen organisasjon. Folk ser på pris – det er som å gå på butikken. Mange velger det som er billigst, sier Fagforbundet-veteranen.

Stensby vet at ikke alle er enig med ham.

– Noen sier at de vil beholde dagens sats, fordi vi er så gode på innhold. Det er vi, men det betyr ikke at vi kan være tilbakelent når det gjelder prisen på medlemskapet. Det er også andre forbund som har gode tilbud, vi er ikke alene om det, sier han.

Raser mot høyere kontingent for pensjonistene

Lever godt med ett år

Nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen, sier kontingent er den debatten det er knyttet mest spenning til. Innstillingen ble vedtatt med et knapt flertall i landsstyret, med 43 for og 37 mot.

– Jeg forholder meg til den debatten som vil komme på landsmøtet, sier Larsen.

At Innlandet vil foreslå å kutte kontingenten ytterligere og raskere enn det landsstyret har gått inn for, er noe han tar med knusende ro. 

– Vi har god nok økonomi og en stor medlemsmasse, så dette trenger ikke å være på plass før i 2026. Noen vil at det skal skje kjappere. Skulle vi få et vedtak om å ta dette allerede neste år, er det noe jeg kan leve godt med, sier han.

Flere forbund blir billigere

Han har ledet arbeidsgruppen som har sett på kontingenten, og leverte i vår rapporten. Der er den klare anbefalingen å gå fra en kontingent på 1,45 til 1,25 prosent.

Larsen registrerer at både Delta og Utdanningsforbundet har satt ned sin kontingent, og at svenske Kommunal nylig gjorde det samme. Dermed kan lavere pris for å være medlem av Fagforbundet bli en del av en større trend.

– Vi tror pris har en betydning når vi skal organisere en større andel av de ansatte i kommunesektoren, sier Larsen.

Landsmøtets mektigste delegasjon

Med 49 delegater er Viken den største delegasjonen på landsmøtet. I tillegg har de 22 delegater som sitter i henholdsvis yrkesseksjonene og landsstyret.

Det er også den eneste forbundsregionen som har tre delegasjonsledere. Fagbladet tok en prat med alle tre under delegasjonsmøtet på Thon Hotel Arena på Lillestrøm i forrige uke.

FOLKSOMT: Pål Andreas Christiansen, nestleder i Fagforbundet Fredrikstad, Marie Knutsen, leder for Fagforbundet Vestby og Laila Evensen, leder for Fagforbundet Drammen, er delegasjonsledere for Fagforbundet Viken. Her på delegasjonsmøte på Thon Hotel Arena på Lillestrøm i forrige uke.

FOLKSOMT: Pål Andreas Christiansen, nestleder i Fagforbundet Fredrikstad, Marie Knutsen, leder for Fagforbundet Vestby og Laila Evensen, leder for Fagforbundet Drammen, er delegasjonsledere for Fagforbundet Viken. Her på delegasjonsmøte på Thon Hotel Arena på Lillestrøm i forrige uke.

Bjørn A. Grimstad

Ingen av dem tør å spå utfallet av debatten.

– Det er veldig delte meninger. Om det vipper den ene eller andre veien kan jeg ikke si noe om, sier Marie Knutsen, delegasjonsleder og leder for Fagforbundet Vestby.

Hun forteller at alle delegatene fra Viken stiller med frie mandater, både i denne og andre saker på landsmøtet. De vil dermed kunne stemme for sin egen overbevisning.

– Det handler om penger

Pål Andreas Christiansen, nestleder i Fagforbundet Fredrikstad og delegasjonsleder, sier dette:

– Vi har hatt mange kjempegode diskusjoner om dette, men det er snakk om en sunn uenighet. Kontingent er noe som berører helt ut i ytterste ledd i organisasjonen. Det handler rett og slett om penger.

Han spår en langvarig diskusjon utover kvelden. Det er Forbundsleder Mette Nord som skal holde innledningen på dagtid, mens selve debatten starter først rundt åttetiden på kvelden.

Fagbladet er til stede og følger debatten. Siste nytt finner du på Fagbladet.no.

– Redd for å miste noe

Med en stadig lavere andel yrkesaktive medlemmer står Fagforbundet foran et dilemma. Senkes kontingenten, vil de tillitsvalgte kunne verve flere medlemmer.

Men flere er redde for at det vil føre til betydelig lavere inntekt for Fagforbundet.

– Man vet jo ikke helt hvor disse pengene skal tas fra, for ingenting er hogd i stein, sier Christiansen.

Laila Evensen, leder for Fagforbundet Drammen og delegasjonsleder, legger til:

– Mange er kanskje redd for å miste noe av det Fagforbundet har, som de supre tilbudene til medlemmene og den kompetansen som fins der ute. Men jeg tror også mange tenker på de mange som sliter økonomisk nå. Vi ønsker jo ikke å miste medlemmer, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy