JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsutvalgets forslag slaktes av fagforeningsnettverk: – Feil å tvinge folk til å jobbe helsa av seg

FÅR KRITIKK:  Pensjonsutvalget, her ved leder Kristin Skogen Lund.

FÅR KRITIKK: Pensjonsutvalget, her ved leder Kristin Skogen Lund.

Terje Pedersen / NTB

Nettverket «Pensjon for alle» slakter pensjonsutvalgets forslag om å heve pensjonsalderen. De mener man heller bør se på hva arbeidsgivere kan gjøre for at flere skal kunne stå lengre i jobb, og hvordan folk som ikke makter å stå lenger i jobb kan få et bedre sikkerhetsnett.

2022061614490720220616144907

ida.wangberg@fagbladet.no

– Å øke pensjonsalderen er ikke løsningen på problemene pensjonsreformen skaper, sier Jorunn Folkvord, leder i nettverket «Pensjon for alle», som består av rundt 40 foreninger, klubber og lokale LO-organisasjoner i ulike deler av fagbevegelsen.

Hun snakker om pensjonsutvalgets anbefaling om å heve aldersgrensen for når man kan gå av med pensjon.

En av begrunnelsene for utvalgets anbefaling er at med den såkalte levealdersjusteringen i dagens pensjonssystem, vil man etter hvert få så lave pensjonsutbetalinger dersom man går av ved 62 år at man ender opp som fattig. Pensjonsutvalget ønsker derfor å tvinge folk til å stå lenger og dermed tjene opp mer pensjon gjennom å heve aldersgrensene i takt med økende levealder.

Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret

Mange forlater arbeidslivet som uføre

– Mange vil tvinges til å jobbe helsa av seg, og mange vil måtte avslutte et langt yrkesliv som uføre, sier Folkvord til Fagbladet.

Hun viser til at hver femte mann og nesten hver tredje kvinne i alderen 60–64 i dag er helt eller delvis ufør.

Barne- og ungdomsarbeider Josefine (22) må jobbe til hun er 68 for å få pensjon tilsvarende 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage

– Økt levealder betyr ikke nødvendigvis at antall år med god helse øker like mye. Og både levealder og helse er skjevt fordelt. Advokaten lever lenger enn kantinekokken. Ingeniøren lever lenger enn helsefagarbeideren, og vi vet utmerket godt hvem som tjener mest, sier Folkvord, som selv er lærer og tillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

– Arbeidslivet må tilrettelegge

Hun mener pensjonsutvalget i stedet burde vært mer opptatt av hvordan arbeidslivet kan endres, slik at færre sliter ut helsa på jobb og flere dermed kan stå lenger i arbeid.

KRITISK: Jorunn Folkvord, leder i nettverket «Pensjon for alle».

KRITISK: Jorunn Folkvord, leder i nettverket «Pensjon for alle».

Utdanningsforbundet

{s1}

– Det er allerede et sterkt økonomisk insentiv for å stå lenger i jobb ved at du da får 100 prosent lønn, og ikke en pensjonsytelse som er langt lavere enn det. Å gå av med pensjon medfører altså allerede et stort økonomisk tap, sier Folkvord.

– Når så mange forlater arbeidslivet som uføre eller utslitte, må vi i stedet se på hva det er som gjør folk arbeidsuføre, og på om arbeidslivet stiller krav som mange ikke kan oppfylle. Gjør vi det, ser vi kanskje at det er arbeidslivet vi må gjøre noe med for å gi folk en reell mulighet til å stå i jobb lengre.

Foreslår kortere arbeidstid og bedre bemanning

Hun mener arbeidsgivers rolle er nærmest usynlig i pensjonsutvalgets rapport.

– Det sender signaler om at arbeidsgiver gjerne må bruke opp folk, for de kan bare hente seg nye. Folk står lenger i jobb nå enn tidligere, det gjorde de også før pensjonsreformen ble innført. Men det er store forskjeller mellom ulike yrker, og det betyr ikke at alle kan det. For en saksbehandler i et departement med god helse kan det gå helt fint å stå lenger i jobb. Men det betyr ikke at det er like lett for en barne- og ungdomsarbeider i barnehage, som har som en viktig del av jobben sin å løfte ett- og toåringer opp og ned fra stellebordet. Noen kan velge seg andre jobber, men hvor er arbeidsgiverne som roper etter folk over 60 som leter etter ny jobb fordi den de har er blitt for tung, spør Folkvord.

Arbeidstidsreduksjon og bedre bemanning i for eksempel barnehager og sykehjem er tiltak hun mener vil kunne gjøre det lettere for folk å stå lenger i jobb.

– Man kunne for eksempel gitt alle over 60 år sekstimersdag. Dersom man er opptatt av å gi folk en god pensjonstilværelse og å ta vare på menneskene i samfunnet, er det mange tiltak som står uprøvd.

Ønsker tidligpensjonsordning

I tillegg til bedre tilrettelegging i arbeidslivet, ønsker «Pensjon for alle» seg tidligpensjonsordninger som sikrer dem som ikke har helse til å stå lenger i jobb.

For å finansiere det, mener hun man blant annet bør stramme inn på ytelsene til pensjonsreformens vinnere.

– De som vinner mest på pensjonsreformen vil ende opp med pensjoner som tilsvarer opp mot 90 prosent av sluttlønn. Dermed flyttes penger fra dem som har minst til dem som har mest. Pensjon er et velferdsgode vi har for å møte et behov om å gå av når man ikke lenger kan stå i arbeid. Det er bred politisk enighet om at 2/3 av lønna di er et rimelig pensjonsnivå, og at de med svært lav lønn muligens trenger noe mer. Da blir det helt meningsløst at de som allerede har god helse og høy lønn skal få mye mer enn det, sier Folkvord.

Advokaten lever lenger enn kantinekokken. Ingeniøren lever lenger enn helsefagarbeideren, og vi vet utmerket godt hvem som tjener mest.

Jorunn Folkvord, leder i nettverket «Pensjon for alle»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy