JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får permitterte lønn i påskeferien?

Permittert: Dette har du krav på i påska

IKKE TIL FJELLS: Enn så lenge gjelder hytteforbudet. Hvis ferien til hytta allerede er planlagt, må den holdes på vent inntil videre.

IKKE TIL FJELLS: Enn så lenge gjelder hytteforbudet. Hvis ferien til hytta allerede er planlagt, må den holdes på vent inntil videre.

colourbox

Permitterte ansatte er sikret lønnsutbetaling i 20 dager frem i tid. For mange vil det gjelde over påske. Her er en oversikt over de viktigste rettighetene til de som er permittert i påsken.

2020032310100020200323143613

ida.bing@lomedia.no

I løpet av den første uken med de hardeste koronatiltakene har det kommet inn 185.300 søknader om dagpenger til Nav. De aller fleste søker fordi de er blitt permittert fra jobben.

Det mange kanskje lurer på nå, er hvilke regler som gjelder for permitterte i påska.

Hva skjer med pensjonen min om jeg permitteres?

Dette er hovedbestemmelsene

• Fra og med 20. mars skal arbeidsgiver betale de to første dagene med lønn dersom du er permittert. Staten betaler de neste 18 dagene inntil 6G, som utgjør en årslønn rett under 600.000 kroner. Det vil si at mange går inn i en permitteringsperiode som treffer påsken, og hvor lønnsplikten fortsetter gjennom påskeuken.

• Skjærtorsdag, Langfredag, 1. påskedag og 2. påskedag regnes som helligdager – såkalte røde dager. Under normale omstendigheter finnes det ulike regler for utbetaling av lønn og arbeidstid i påsken, ifølge arbeidsmiljøloven.

Hvilken lønn arbeidstaker har krav på i disse røde dagene, må være regulert i tariffavtale eller arbeidsavtale. Ofte varierer dette fra bedrift til bedrift, og det er knyttet til om arbeidets art gjør det nødvendig å jobbe på de røde dagene.

Dette har du krav på når du må jobbe røde dager i påska

• Arbeidsgiver har som nevnt lønnsplikt i to dager og betaler lønn for to hele arbeidsdager. Deretter betaler staten lønn i 18 arbeidsdager. Med arbeidsdager menes dager hvor den ansatte skulle ha arbeidet og mottatt lønn.

Lønnsplikten løper normalt ikke i perioder med arbeidsfri, som helligdager, men den løper videre fra neste arbeidsdag, ifølge NHO. Hvis det derimot fremgår av arbeidsavtalen din eller tariffavtalen at du skal jobbe fulle dager på helligdagene, har du dermed rett til lønn – også når du er permittert.

Hvem får jeg penger fra?

Det vil sannsynligvis være arbeidsgiveren din som forhåndsutbetaler lønn og dagpenger til deg under permitteringsperioden, fordi Nav i disse dager er overbelastet. Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) oppfordret nylig arbeidsgivere som kan, om å forskuttere dagpenger til permitterte arbeidstakere for å avlaste Nav.

– Vi spør om bedriftene som har likviditet til det, kan forskuttere lønn til de permitterte de første 20 dagene. Det ville vært til stor hjelp og vil lette på presset hos Nav, sier Isaksen til Dagens Næringsliv.

Arbeids- og sosialministeren lover at alle bedrifter som følger hans oppfordring, skal få igjen hver krone de legger ut.

Les alle Fagbladets saker om krisen

Får jeg dagpenger i påsken?

• Etter 20 dager hvor du er sikret lønn (opp mot 600.000 kroner), kan du søke om å få dagpenger. Det er egne regler for permitteringer i jul og påske. Hvis permitteringen varer i seks uker eller mindre, er hovedregelen at Nav ikke utbetaler dagpenger fra og med palmesøndag til og med 2. påskedag. Disse bestemmelsene går frem av dagpengeforskriften.

• Men dersom permitteringen skyldes uforutsette hendelser, kan det likevel være at du har krav på dagpenger under høytiden.

Fordi årsakene rundt koronaepidemien er uforutsette, kan du derfor få dagpenger i påska.

Det tilsier at arbeidsgiver har benyttet to dagers varslingsfrist etter hovedavtalen, ifølge NHO. Det samme gjelder hvis du er permittert i mer enn totalt seks uker: Da vil du få etterbetalt dagpenger i perioden fra Palmesøndag til og med 2. påskedag, ifølge Nav.

• Hvis det imidlertid er slik at det er indikasjoner på at bedriften du jobber for legger kortvarige permitteringer til påskehøytiden med sikte på å gjenoppta drift over påske, må det søkes om en egen dispensasjon for å få utbetalt dagpenger i påsken. Det gjøres av bedriften selv, og det er Nav lokalt som behandler denne dispensasjonen.

Her tester Monica folk for korona

Jeg er permittert, men har avtalt å ha ferie i påsken. Hva skjer?

Ferie som var fastsatt før du fikk varselet om permittering, bør avvikles som avtalt.

Det skriver konsulentselskapet Sticos, som har spesialisert seg på spørsmål knyttet til lønn og regnskap. Det betyr at ferie avvikles som normalt, og at det ikke teller med som permitteringstid.

Ifølge ferieloven kan arbeidsgiver avlyse eller endre din fastsatte ferie «dersom det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser som medfører vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedfortreder», men at arbeidsgiver plikter å drøfte dette før beslutningen fattes. Det skriver arbeidstakerorganisasjonen Delta.

Vær derfor obs på dialog med arbeidsgiver om du skal ha planlagte feriedager som avtalt.

Hvis du ikke har avtalt å ha fri i påska, men fortsatt er permittert, bør arbeidsgiver og arbeidstaker sammen lage en avtale for når ferien skal avvikles under permittering, er rådet fra konsulentselskapet Sticos.

Her finner du mer informasjon hos Nav

Får jeg lønn for avtalt ferie?

Ferieloven gjelder også når du er permittert. Det betyr at ved avvikling av ferie vil arbeidstakeren ha rett på feriepenger opptjent i kalenderår før.

Vær imidlertid oppmerksom på at hvis du skal avvikle ferien din, så forlenges permitteringsperioden tilsvarende dette fraværet, og dagpengene som utbetales i permitteringen, stopper i disse dagene.

Om du er permittert og mottar dagpenger, må du opplyse Nav om at du avvikler ferie i perioden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy