JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Personer med utviklingshemning eldes tidligere: – Noen bør bli pensjonist i 40-årsalderen

INTERESSSANT: John Terje Lokøen er blant dem som gjerne gir en håndsrekning under matlaging. – Andre plasserer seg i en sofa eller i en saccosekk midt i kjøkkenet og nyter lukta, forteller Hilde Solberg.

INTERESSSANT: John Terje Lokøen er blant dem som gjerne gir en håndsrekning under matlaging. – Andre plasserer seg i en sofa eller i en saccosekk midt i kjøkkenet og nyter lukta, forteller Hilde Solberg.

Eivind Senneset

Omsorgsarbeider Hilde og helsefagarbeider Solvor kan oppdage når beboerne begynner å eldes. Personer med utviklingshemning eldes vanligvis tidligere enn de fleste.

2023022709491920230227094914

karin.svendsen@fagbladet.no

Vi har fått noen knagger å henge observasjonene på, sier omsorgsarbeider Hilde Solberg på Sandgotna bofellesskap i Bergen. Her bor seks voksne personer med utviklingshemning. De er alle mellom 25 og 60 år.

Fra 2019 til 2021 tok Hilde og helsefagarbeider og kollega Solvor Holan videreutdanning
i utviklingshemning og aldring. De hadde akkurat lagt merke til at noen av dem som bor
på Sandgotna hadde forandret seg, og tenkte det kunne være på grunn av alderen.

På fagskolen lærte de å bruke «Tidlige tegn», et verktøy for å kartlegge sykdom, aldring og funksjonsfall hos mennesker med utviklingshemning. Før var vernepleierne alene om å kartlegge tegn på aldring hos tjenestemottakerne. Etter videreutdanninga behersker også fagarbeiderne kartleggingsverktøyet.

{f1}

Tidlig gammel

Hilde og Solvor forteller at fire av de seks som bor på Sandgotna, har begynt på aldringsprosessen. Fra de er 40 år blir de kartlagt for tegn på aldring en gang i året. I enkelte tilfeller blir de undersøkt for aldringstegn tidligere, for aldringsprosessen kan begynne allerede i 25-årsalderen.

– Tegnene på aldring er ofte de samme som hos oss, men de kommer tidligere, sier Solvor.

FELLESSKAP: – Fellesrommene tilhører tjenestemottakerne, sier Hilde Solberg. Hun reagerer når hun ser at fellesarealene enkelte steder blir stengt for dem som bor der fordi personalet skal ha møte.

FELLESSKAP: – Fellesrommene tilhører tjenestemottakerne, sier Hilde Solberg. Hun reagerer når hun ser at fellesarealene enkelte steder blir stengt for dem som bor der fordi personalet skal ha møte.

Eivind Senneset

De som har lett eller moderat utviklingshemning, lever tilnærmelsesvis like lenge som oss andre.

– Men de som har en utviklingshemning, har ikke noen forståelse av at de blir eldre, sier Hilde.

De var del av rødgrønt demens-prosjekt – nå legges det ned: – Vi ble lurt

Pensjonist på 40

Med kartleggingsverktøyet fra fagskolen teller de opp og registrerer bistandsbehovene til beboerne hvert år. Et tegn på at aldringsprosessen er i gang, kan være at det blir tyngre å stå opp om morgenen.

VIDEREUTDANNET: Solvor Holan (t.v) og Hilde Solberg  er glad for at de fikk sjansen til å ta videreutdanning i utviklingshemning og aldring. – Det var faktisk enda mer interessant enn jeg hadde trodd på forhånd, sier Solvor.

VIDEREUTDANNET: Solvor Holan (t.v) og Hilde Solberg er glad for at de fikk sjansen til å ta videreutdanning i utviklingshemning og aldring. – Det var faktisk enda mer interessant enn jeg hadde trodd på forhånd, sier Solvor.

Eivind Senneset

Hilde forteller at en av tjenestemottakerne var veldig glad i å gå på dagsenteret. Men så begynte han å bli i dårlig humør når han skulle av gårde. De fant ut at det ble for mye for ham selv om han ikke var så gammel.

– For noen er det riktig å bli pensjonist i 40-årsalderen, sier hun.

Han som bor på Sandgotna, trengte heldigvis ikke å pensjonere seg så tidlig. Med færre dager
i uka på dagsenteret går det nå bedre.

{s1}

Alle er forskjellige

Personsentrert omsorg lå i bunnen for alt de lærte på fagskolen. Uansett diagnose og funksjonsnivå må omsorgen tilpasses hver enkelt.

Forutsetningen for å kunne gi god omsorg er at alle ansatte får tilstrekkelig tid til å bli kjent med beboerne.

– Det krever lang opplæringstid for å bli godt kjent med hver enkelt, sier Solvor.

Slik tror ekspertene at livet til framtidas eldre vil se ut

Hilde og Solvor er glade for at ingen foreløpig er sendt fra bofellesskapet til sykehjem. De er ikke i tvil om at det er fordi de får god omsorg. Dermed er også livskvaliteten god.

Måltidene er en viktig del av hverdagen og omsorgen i bofellesskapet.

– Kostholdet er sunt, og vi spiser måltidene sammen med dem som ønsker å spise på fellesrommet, sier Hilde.

Etter middagen samles de som bor og de som jobber på Sandgotna til kaffe og quiz fra Bergensavisen. 

Et robotskap sørger for at Emma (103) får rett medisin til rett tid

Ingen skal bli overkjørt

En viktig del av personsentrert omsorg er «Min livshistorie» som også er en del av videreutdanninga. Alle mennesker har en livshistorie. På Sandgotna har de samlet bilder i album, opplysninger om personlig historie og ei kasse med gjenstander som forteller noe om hver enkelt beboer. Noen av dem har selv vært med å fortelle livshistorien sin. Oftere har personalet brukt pårørende som kilde.

– Det er viktig for livskvaliteten at noen kan historien din, at noen vet hvem du er glad i, og hva som er viktig for deg, mener Hilde.

– Vi må vite mye om hver enkelt for ikke å overkjøre ham eller henne. Bare tenk så ille det må være å få feil pålegg på maten hver dag, sier Solvor.

– Eller å bli sminka med feil leppestift, supplerer Hilde.

Dette er fagskoleutdanningen

Fagskolen Aldring og helse tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning (videreutdanning) i Utviklingshemning, miljøarbeid og aldring (tidligere Utviklingshemning og aldring). Fagskolen er underlagt Nasjonalt senter for aldring og helse, og organisert under Sykehuset i Vestfold HF. Den ettårige deltidsutdanninga er delvis nettbasert, men med noen samlinger. Utdanninga tilbys flere steder og studentene kommer fra hele landet.

For noen er det riktig å bli pensjonist i 40-årsalderen

Hilde Solberg, omsorgsarbeider

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy