JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ferievikarer i Helse-Norge

Positiv til å gi legestudenter pleie-erfaring, men understreker at de ikke kan være sykepleiere

BEKYMRA FOR FERIENE: Fagforbundets Iren Luther er bekymra for at kommunene firer på kravene til kompetanse i feriene, for å ha nok folk på jobb. Men studentene er hun positiv til.

BEKYMRA FOR FERIENE: Fagforbundets Iren Luther er bekymra for at kommunene firer på kravene til kompetanse i feriene, for å ha nok folk på jobb. Men studentene er hun positiv til.

Marte Bjerke

– En god erfaring, sier Iren Luther i Fagforbundet om legestudenter i pleievikariater. Men hun er bekymret for at kommunene firer på kompetansekravene når mangelen på personell er som størst.

2023111608180720231117093003

marte.bjerke@fagbladet.no

I feriene er studentene med på å drifte Helse-Norge. Svenske medisinstudenter ser norsk helsevesen som en attraktiv arbeidsplass, der de får interessante oppgaver og god lønn. Det er uproblematisk, mener Iren Luther i Fagforbundet.

– Medisinstudentene bør ikke ha legeoppgaver, men det å jobbe med pleie er en veldig god erfaring å ta med seg, sier Luther.

Hun er selv utdanna sykepleier og er leder for Seksjon helse og sosial i Fagforbundet.

– De lærer seg å kommunisere med pasienten og de lærer seg det vi kaller et klinisk blikk(*1). Det er noe man må opparbeide seg gjennom erfaring, påpeker Luther.

Hun ser også andre positive sider ved å bruke medisinstudenter som vikarer: 

– De er i et tett samarbeid med andre yrkesgrupper og får mer oversikt over hva andre jobber med, sier hun.

Faglig forsvarlighet er de to nøkkelordene for Luther ved bruk av studenter i helsevesenet.

– Og det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at de ansatte har den kompetansen de skal ha, understreker hun.

LES OGSÅ: Avsløringer av grov juks på østeuropeiske legestudier vekker oppsikt i Sverige. Utdanningene er populære også blant nordmenn - Fagbladet.no

Liten sans for at medisinstudenter fungerer som sykepleiere

Men å la medisinstudenter fungere som sykepleiere, det har fagforbundstoppen liten sans for.

– Når de har fått lisens kan de jobbe som legevikar. Da jobber de med den samme pasienten innafor fagdisiplinen medisin. Likevel er det en del kunnskap som sykepleieren har, som legestudenten ikke får gjennom studiet, påpeker Luther.

EN EGEN PROFESJON: – Uansett hvor langt man har kommet på medisinstudiet, kan man ikke gi inntrykk av at man er sykepleier, sier Kai Øivind Brenden i Sykepleierforbundet.

EN EGEN PROFESJON: – Uansett hvor langt man har kommet på medisinstudiet, kan man ikke gi inntrykk av at man er sykepleier, sier Kai Øivind Brenden i Sykepleierforbundet.

Norsk Sykepleierforbund

I Norsk Sykepleierforbund (NSF) er nestleder Kai Øivind Brenden også opptatt av at det er forskjell på en sykepleierutdanning og en legeutdanning:

– Uansett hvor langt man har kommet på medisinstudiet, kan man ikke gi inntrykk av at man er sykepleier. Sykepleiere er autorisert og har en utdanning som ikke medisinstudentene har, understreker han.

{f1}

Fagforbundet og NSF: Bekymra for kompetansen i feriene

Luther og Brenden svarer begge ja når de får dette spørsmålet:

– Er du bekymra for at kommunehelsetjenesten firer på kompetansekravene som følge av mangel på folk i feriene?

– Det er veldig mange samvittighetsfulle medarbeidere og ledere, men erfaringene fra denne sommeren gir grunn til bekymring, mener Luther.

Fagforbundet mottok flere bekymringsmeldinger fra tillitsvalgte både før og under sommeren 2023. 

– Det har gått greit, fordi mange av de fast ansatte har jobba ekstra, forteller Luther.

Hun er særlig opptatt av medikamenthåndtering.

– Vi ser i stor grad at folk som ikke har skolering settes til å gi ut medisiner. Det synes vi ikke noe om. Her fins det retningslinjer og lovverk. Når man har vikarer på jobb må man sørge for at de har medikamentkurs. Det holder ikke å være ferdig med medikamentregning på sykepleierstudiet. Feildosering kan gi stor skade, understreker Luther.

LES OGSÅ: Studentvikarer uten autorisasjon får denne kommunen til å gå rundt i ferien: – Jeg er ikke betenkt

– Også helsepersonell selv har et ansvar

Sykepleierforbundet får tilbakemeldinger fra mange medlemmer gjennom hele året om at de får oppgaver og ansvar de ikke er komfortable med.

– Fordi man mangler kompetent personell, tillegges kanskje en nyutdannet sykepleier oppgaver og ansvar for tidlig. Mangel på personell er aldri en unnskyldning for at man ikke gir tilstrekkelig trening og utdanning, sier Brenden.

Loven sier at arbeidsgiver har ansvar for å drive forsvarlig, men det hviler også et ansvar på helsepersonellet selv, minner Brenden om:

– Hvert enkelt helsepersonell og dermed også studenter som jobber i helsevesenet har ansvar for å melde fra hvis de får oppgaver de ikke mener seg kompetente til eller som de ikke er komfortable med å gjøre, sier Brenden.

– Hvor lett er det for en student i et ferievikariat å melde fra om sånt?

– Loven gir ingen lettelser for om det er ubehagelig å melde fra, sier Brenden.

Konsekvensen kan være at Helsetilsynet kobles inn.

*1 Det finnes mange definisjoner på «klinisk blikk». Kort fortalt handler det om å bruke sansene for å innhente opplysninger om pasientens tilstand.

Loven og sykepleieroppgaver

• Helsepersonelloven regulerer helsepersonells plikter og ansvar. I paragraf 4 av loven står det om kravet til forsvarlighet.

• Ifølge Helsedirektoratet er de færreste av oppgavene som utføres av sykepleiere regulert. Flere av oppgavene kan dermed utføres av andre som ikke innehar autorisasjon som sykepleier, men disse kan ikke ha sykepleierfaglig ansvar eller jobbe under tittel sykepleier. 

• Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at helsetjenesten er forsvarlig, og det er også arbeidsgivers ansvar å vurdere hvilke oppgaver som kan delegeres for eksempel til en medisinstudent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy