Ferievikarer i Helse-Norge
Studentvikarer uten autorisasjon får denne kommunen til å gå rundt i ferien: – Jeg er ikke betenkt
TRENGER FOLK: Mange kommuner har det som Snåsa, tror enhetsleder Ragnhild Moum Agle.
Foto: Karl Jørgen Marthinsen / Badeball media / NTB
Snåsa kommune har allerede starta jobben med å finne sommerens ferievikarer til sykehjem og hjemmetjeneste. – Vi har god erfaring med studenter, forteller enhetsleder Ragnhild Moum Agle.
marte.bjerke@fagbladet.no
Mangelen på helsepersonell fører til at uautoriserte studenter er med på å drifte norsk helsevesen i feriene. For svenske legestudenter er Norge en lukrativ destinasjon som gir verdifull praksis og godt betalte jobber. Snåsa kommune har positiv erfaring:
– Nå i sommer hadde vi to legestudenter fra Sverige som gikk tredje året av utdanningen. Når vi rekrutterer medisinstudenter, er det ikke for å gjøre legeoppgaver, men for å utføre pleie og omsorg. Oppgavene legges opp etter hva de har kompetanse til og hva vi har mulighet til å gi dem av opplæring, forklarer Ragnhild Moum Agle.
Hun er enhetsleder i Familiesentralen/Pleie og omsorg i Snåsa kommune.
Håper å slippe rekrutteringsbyrå
Kommunen som ligger nord i Trøndelag på grensa til Sverige, får få søkere også når de utlyser ordinære stillinger som for eksempel sykepleier. Enda vanskeligere er det derfor å få ferdigutdanna helsepersonell til å søke på ferievikariater. Moum Agle tror mange kommuner i Norge har det som Snåsa.
– I sommer måtte vi bruke rekrutteringsbyrå, fordi vi ikke klarte å rekruttere tilstrekkelig, forteller enhetslederen.
LES OGSÅ: Positiv til å gi legestudenter pleie-erfaring, men understreker at de ikke kan være sykepleiere
REKRUTTERER: Slik ser deler av annonsen ut. Her søker Snåsa kommune etter sommervikarer. Håpet er at de skal slippe å bruke rekrutteringsbrå, ved å være tidlig ute.
Skjermdump fra NAV
Målet er å slippe ekstern hjelp i år ved å være ekstra tidlig ute.
– Hender det at dere firer på kravene til kompetanse for å ha nok folk på jobb?
– Nei, det gjør vi ikke. Vi planlegger ikke for det. Vi sørger alltid for å ha forsvarlig drift. Vi har hele tida en sykepleier på vakt eller i bakvakt, understreker Moum Agle.
Kommunen har heller ikke hatt klagesaker eller bekymringsmeldinger knytta direkte til at det har vært studenter på jobb.
– Medisinstudenter har mye kompetanse. Jeg er ikke betenkt over å bruke dem. De kan gå inn i helsefagarbeideroppgaver, de kan for eksempel ta blodtrykk, dele ut medisin og observere pasienter, illustrerer Moum Agle.
– Studenter er positive for arbeidsmiljøet
Snåsa kommune har oppgavedeling på agendaen også ellers i året, og har blant annet oppretta et sykepleierteam.
– Vi vil gjøre det mer tydelig hva sykepleieren skal gjøre og hvilke oppgaver andre yrkesgrupper kan utføre, forteller Moum Agle.
Hun opplever ingen profesjonskamp knytta til verken studenter eller oppgavedeling mellom ulike yrkesgrupper. Nøkkelen for å få studentene til å fungere godt i jobben er god opplæring, mener enhetslederen.
– Det som er positivt med studenter er at de ofte er veldig åpne. De ønsker å lære nye ting, de er positive for arbeidsmiljøet. Det har fungert godt å ha dem i arbeid her.