JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Himmelropende urimelig:

Professor reagerer kraftig: – Arbeiderpartiet tar feil om samordningsfella

 – Himmelropende urimelig, mener professor Axel West Pedersen om Arbeiderpartiets holdning til samordningsfella.

– Himmelropende urimelig, mener professor Axel West Pedersen om Arbeiderpartiets holdning til samordningsfella.

Lene Svenning

– Å beskylde folk som Steinar Evensen for å ville «skumme fløten og unngå konsekvenser av egne valg» er himmelropende urimelig, mener professor Axel West Pedersen .

2020110911404320201109120344

ida.wangberg@fagbladet.no

Fagbladet har tidligere skrevet om gravemaskinfører Steinar Evensen (76), som jobbet i Drammen kommune til han gikk av med pensjon i sommer.

Evensen tok ut folketrygdpensjonen sin da han var 67 år, men fortsatte å jobbe i kommunen. I likhet med andre offentlig ansatte født mellom 1944 og 1962 rammes han derfor av den såkalte samordningsfella, som gjør at han for hver måned han har stått i jobb etter 67 år og noen måneder har tapt offentlig tjenestepensjon.

Ap vil ikke endre ordningen

Senterpartiet vil endre på dette, og har fremmet et forslag i Stortinget som vil sikre at offentlig ansatte som står lenger i jobb enn 67 år og noen måneder ikke får mindre utbetalt i pensjon enn det de ville fått dersom de gikk av ved dette tidspunktet.

Forslaget innebærer også at Steinar Evensen og andre i hans situasjon vil få kompensert for det de allerede har tapt på denne regelen.

SV og Rødt støtter forslaget, og Frp sier de støtter intensjonen i det. Men Arbeiderpartiet vil ikke stemme for.

– Arbeiderpartiet er opptatt av en rettferdig pensjon. Vi ønsker ikke å bruke milliarder på ei eksklusiv gruppe som velger å skumme fløten og unngå konsekvenser av egne valg, slik alle andre må, uttalte Aps stortingsrepresentant til Fagbladet i forrige uke.

«Himmelropende urimelig»

Christoffersens utsagn og argumentasjon i saken har fått professor Axel West Pedersen til å reagere.

Pedersen er professor ved NOVA og Oslo Met, og har pensjonssystemet blant sine forskningsfelt. Han har tidligere vært medforfatter av et notat om samordningsfella, utarbeidet på oppdrag fra LO Stat og LO Kommune.

– Å beskylde folk som Steinar Evensen for å ville «skumme fløten og unngå konsekvenser av egne valg» er himmelropende urimelig, skriver Pedersen på sin Facebook-vegg.

Regjeringen vil fjerne enkepensjonen

– Her er det snakk om å samordne bort opptjent tjenestepensjon for offentlig ansatte som frivillig har takket nei til subsidiert AFP mellom 62 og 67 år og som deretter jobber videre i tråd med pensjonsreformens intensjoner, skriver Pedersen og kaller Christoffersens ordvalg «hårreisende».

Mener Ap tar feil

Han mener Arbeiderpartiet tar feil når de hevder at Senterpartiets forslag vil gi offentlig ansatte som tar ut folketrygdpensjonen tidlig urimelige fordeler.

– Det er ikke riktig. Senterpartiets forslag innebærer at tidspunktet for uttak av folketrygdpensjon fremdeles vil påvirke størrelsen på den årlige pensjonen. En offentlig ansatt som går av ved 62 år, vil altså også med denne modellen få en lavere årlig pensjonsutbetaling fra folketrygden som ikke kompenseres av tjenestepensjonsordningen, og den samlede årlige pensjonen vil bli lavere enn brutto-garantien på 66%, sier Pedersen til Fagbladet.

I fjor steg lønna kraftig. Sjekk din bransje her

Han mener Lise Christoffersen tegner et villedende bilde av at forslaget vil slå urettferdig ut med tanke på ansatte i privat sektor.

– Saken er at ansatte i privat sektor som jobber videre etter fylte 67 år beholder sine tjenestepensjonsrettigheter ubeskåret uansett når de starter uttaket av folketrygdpensjon, sier Pedersen.

Straffes dobbelt

Han viser til at også rettighetene til privat tjenestepensjon etter 2011 har blitt gjort om til en beholdning med nøytrale uttaksregler. De ansatte kan velge om de vil kombinere fortsatt arbeid med uttak av tjenestepensjon, eller om de vil velge å utsette uttaket av tjenestepensjon, og få samme totalbeløp, bare fordelt over færre år.

Ansatte i privat sektor som fortsetter frem til 67 år eller lenger har også rett til supplerende alderspensjon fra AFP.

– Hvis ansatte i privat sektor velger å utsette uttaket av alle disse tre pensjonsbeholdningene (folketrygden, tjenestepensjon og AFP) til 70 år, vil den samlede årlige pensjonen gjerne bli svært høy i prosent av tidligere lønn. Hvis samordningsreglene for offentlig ansatte hadde vært utformet i tråd med Senterpartiets forslag, ville fortsatt offentlig ansatte som jobber lenge fortsatt komme noe dårligere ut enn tilsvarende ansatte i privat sektor, sier Pedersen.

Pedersen forklarer at videreføringen av den gamle AFP-ordningen i offentlig sektor gir offentlig ansatte som går av tidlig en betydelig fordel sammenlignet med tilsvarende arbeidstakere i privat sektor. Det betyr også at det lønner seg mindre for offentlig ansatte å stå i jobb lenge enn det gjør for ansatte i privat sektor.

– Straffen som ligger i det de nye samordningsreglene påfører denne gruppen av offentlig ansatte, kommer på toppen av dette. Det bidrar til å gjøre dette spesielt urimelig at denne straffen også rammer de eldste kullene av offentlig ansatte som uansett ikke skulle vært omfattet av ny AFP, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy