JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk til lovfestet rett til heltid

Professor tror dette vil løse deltidsfloka

FORSKJELLER: Jan Fougner mener politikerne må gjøre reelle grep for å bli kvitt ufrivillig deltid. Han peker også på at det er problematisk er det mye deltid i helse, men lite i industri. Fougner er Professor II ved Bi.

FORSKJELLER: Jan Fougner mener politikerne må gjøre reelle grep for å bli kvitt ufrivillig deltid. Han peker også på at det er problematisk er det mye deltid i helse, men lite i industri. Fougner er Professor II ved Bi.

Erlend Angelo

– Å lovfeste heltid er som å vedta godt vær, sier professor og advokat Jan Fougner. Han mener politikere heller bør se på hva det faktisk koster å drive sykehjem og bevilge nok penger til heltid.

2021090913270520210909132705

oystein.windstad@fagbladet.no

Rundt 40.000 av Fagforbundets medlemmer jobber ufrivillig deltid. Det tilsvarer hele Tromsøs befolkning. Professor og advokat Jan Fougner har tanker om hva som kan og ikke bør gjøres:

– Det er mulig å legge til rette for mer heltid enn det er i dag. Det er interessante forskjeller mellom bransjer. Samtidig er det ikke mulig å vedta at en skal ha heltid. Det er det samme som å vedta godt vær. Det må jobbes for å få det ti, sier advokaten og partneren i Wiersholm.

• Flere tusen barn mistet brillestøtte etter kutt fra regjeringen

Frykter respekten for regler forsvinner

Fougner har ført 20 saker i Høyesterett. Han har også ledet et utvalg som regjeringen satte ned for å se på fremtidens arbeidsliv. I sommer kom Fougner-utvalget med 15 forslag, blant annet å fjerne den generelle adgangen til midlertidig ansettelser.

– Hva tenker du blir konsekvensene av å vedta lovfesta rett til heltid?

– Det er veldig viktig at vi vedtar regler som kan etterleves. Regler som gir uttrykk for målsettinger, der må det komme tydelig fram at det er en målsetting. Om det vedtas som en plikt det ikke er mulig å nå, vil det redusere respekten for regelen. Det er uheldig.

• Høyre tror lovfestet rett til heltid gir flere lovbrudd

Flertall for lovforandring

Partiene på Stortinget sier alle at de vil gjøre noe med ufrivillig deltid. I år har dette blitt en stor del av valgkampen. Tidligere i år stemte Ap, Sp, Rødt og MDG for et SV-forslag om å lovfeste retten til heltid. Høyre, KrF, Venstre og Frp har flertall og stemte ned forslaget. Ap sier de vil ta fatt på lovforandring i løpet av de 100 første dagene om de kommer i regjering. Høyre mener på sin side at ufrivillig deltid bør løses ved hjelp av tettere samarbeid mellom tillitsvalgte og arbeidsgivere. Slik meningsmålingene er nå, er det flertall for å lovfeste retten til heltid.

• Tre av fire utlyste helsefagarbeider-jobber er deltid

Mener politikerne må betale for heltid

BI-professor Fougner mener at alle politikere som vil gjøre noe med ufrivillig deltid, må være villige til å se på hva det faktisk vil koste:

– Mange kommuner er avhengige av vikarer og innleide for å få ting til å gå opp. Det er selvfølgelig uheldig. Det er viktig at det gjøres et arbeid for å se hvor mange folk vi egentlig trenger for å drive dette sykehjemmet eller avdelingen. Det må regnes på hvor mye det koster og så må politikerne ta konsekvensene av det. Det må bevilges det faktisk koster å drive aktiviteten, sier Fougner.

• Alenemora Giselle får lavere skatt med de rødgrønne

– Påfallende forskjeller

Han har gransket det norske arbeidslivet blant annet som utvalgsleder:

– Det er påfallende forskjeller mellom industri og helse. Det har med kultur og hvem som har inngått tariffavtalene og hva man er vant til. Men, det går også på hva man budsjetterer og regner i offentlig og privat sektor. Dette er viktig å sette søkelyset på. Det finnes et vikarbudsjett og ett lønnsbudsjett. Det må være en og samme pott og det må være lønnsomt å ha faste ansatte på fulltid. Der er det en del å gå på, sier BI-professoren til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy