JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompetansereformen:

Regjeringen og Frp skrinla stortingsvedtaket om å løfte fagskolene

Stortinget vedtok en opptrappingsplan for fagskolene. Nå er den skrinlagt.

Stortinget vedtok en opptrappingsplan for fagskolene. Nå er den skrinlagt.

Erlend Angelo

Stortinget vedtok en opptrappingsplan for fagskolene mot regjeringens vilje. Forslaget til statsbudsjett kom uten midler. Budsjettforhandlingene med Frp endret ikke på dette.

2020120710083220201207113235

helge@lomedia.no

Trekløveret Ap, SV og Frp ga regjeringen nederlag på kompetansereformen i Stortinget. De tre partiene kom til enighet om seks konkrete forslag til en kompetansereform. Nå ryker opptrappingen.

– Dette er helt håpløst. Dette viser at Frp ikke er til å stole på. Vi var kjempeglade for flertallsvedtaket som ga en opptrappingsplan for fagskolene. Derfor er også nedturen så stor, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.

Regjeringen var usikre på om fagskolene var klare for en opptrapping nå. Derfor er ikke vedtaket oppfylt.

Trude Tinnlund mener det bare er tull og tøys.

– Fagskolene er veldig klare for dette. Men ingen kan planlegge noe som helst uten penger. Her må vi ha en forutsigbarhet. Da er vi avhengig av nok midler til å bygge ut i tråd med arbeidslivets behov, sier Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.

– Regjeringen er rimelig markedsstyrt, men det gjelder tydeligvis ikke akkurat på dette feltet. Det er et stort behov for disse plassene i arbeidslivet. Spesielt i dagens situasjon, poengterer hun.

LO-forbundet FLT er enig med Trude Tinnlund.

– Dette viser at regjeringen ikke satser på omstilling. Flere fagskoleplasser fremmer omstillingsevnen både for dem som sliter, men også for den grønne omstillingen som må komme. Mer av denne type kompetanse fremmer også produktiviteten. Vi er svært skuffet, sier forbundsleder Ulf Madsen til FriFagbevegelse.

Fire av fem helsefagarbeidere trenger eller ønsker seg faglig påfyll

Seks-punkters forslag

Det noe uvanlige trekløveret av partier sikret altså flertall for et historisk løft for fagskolene, med en forpliktende opptrappingsplan med 1000 nye studieplasser årlig over fem år. Den største endringen kom innenfor fagskolene, et fellesbegrep om høyere yrkesfaglig utdanning.

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg jublet over vedtaket.

– Arbeiderpartiet har i flere år jobbet for en kompetansereform. Nå tvinger vi regjeringen til handling og har utarbeidet seks konkrete forslag som faktisk fører til en kompetansereform for livslang læring. En forpliktende opptrapping av fagskoleplasser er helt avgjørende for å kunne bygge opp nye relevante fagskoletilbud over hele landet, sa han til FriFagbevegelse etter at vedtaket var et faktum.

– Det er sjokkerende at regjeringen blankt overser vedtaket som Stortinget gjorde. Realiteten er at opptrappingsplanen er sporet av, sier Solberg.

Den viktigste delen av planen var å gi fagskolen en forutsigbar vekst. Nå kommer det ikke nye plasser til neste år. I stedet har de valgt øl, snus og sjokolade. Kortvarig lykke, i stedet for langsiktig kompetanse, mener han.

Utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet, Marit K. Strand, er også skuffet over at et krystallklart vedtak i Stortinget om opptrapping av antall fagskoleplasser ikke oppfylles.

– Arbeidsfolk, bedrifter og næringer trenger kompetanseløftet fagskoler står klare for å gi, men fagskolene får ikke muligheten for det uten finansiering. Både når det gjelder fagskoler og livslang læring, burde regjeringen ha kommet med mer, sett opp imot søkning og situasjonen i næringslivet, sier hun til FriFagbevegelse.

Hjelper eller trener? – Helsefagarbeiderne blir ikke utdanna for framtida

Frp: – Svært beklagelig

Roy Steffensen er utdanningspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet. Han er uenig i påstanden om at Frp «ofret» fagskolene i forhandlingene.

– Det var veldig mye å gripe fatt i og som vi var misfornøyd med også på utdanningsfeltet. Jeg er enormt skuffet over at ikke opptrappingsplanen ble fulgt opp. Jeg mistenker at regjeringens motvilje skyldes at de ble nedstemt i Stortinget, sier Roy Steffensen til FriFagbevegelse.

Han mener det er svært beklagelig at regjeringen ikke akter å følge opp vedtaket i Stortinget.

Samtidig mener han at denne saken alene ikke er stor nok til å kunne velte en budsjettforhandling hvor statsministerposten i realiteten sto på spill.

– Men det er helt klart en ripe i lakken for en statsråd som dermed ikke følger opp en forpliktende opptrappingsplan som Stortinget har vedtatt. Det viser også at det var Frp som var pådriveren for dette da vi satt i regjering, mener Steffensen.

Han er ikke i tvil om at behovet er til stede.

– Om 20 år trenger næringslivet 100.000 flere fagarbeidere. Vi har dårlig tid, mener Frps utdanningspolitiske talsperson, Roy Steffensen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy