Statsbudsjettet
Regjeringen oppretter rådgivende enheter for russaker i kommunene – vil gi hjelp i stedet for straff
Helse- og omsorgsminister Bent Høie etablerer rådgivende enheter for russaker. Stortingsflertallet støtter etableringen.
Leif Martin Kirknes
Regjeringen foreslår å bevilge 100 millioner kroner til etablering av rådgivende enheter for russaker i kommunene.
marte.bjerke@fagbladet.no
– Ved etablering av de rådgivende enhetene vil flere som blir tatt for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika få hjelp istedenfor straff. Det er et viktig skritt på veien mot en mer kunnskapsbasert, moderne og human narkotikapolitikk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.
LES OGSÅ: Fagforbundets rus-nei skaper sterke reaksjoner i LO-familien: – Skuffet og fortvilet
Stortinget stemte ned rusreform, men vedtok rådgivende enheter
Det ble ikke flertall på Stortinget for regjeringens forslag til rusreform, men Stortinget vedtok å etablere rådgivende enheter for russaker i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
I stedet for bot eller fengselsstraff kan personer som blir tatt for bruk eller besittelse av mindre mengder narkotika til egen bruk, ilegges møteplikt for den rådgivende enheten. Det er påtalemyndigheten som kan ilegge slik møteplikt som vilkår ved betinget påtaleunnlatelse i bruk- og besittelsessaker. Oppmøte for den kommunale enheten vil være obligatorisk for å unngå en vanlig straffereaksjon.
LES OGSÅ: Oppfordrer landsstyret til å legge vedtaket til side. – Vi er på trygg grunn, svarer ledelsen
Rettspraksis er endret
De siste dagene er det også kommet fram at rettspraksisen er endret i saker som handler om besittelse av narkotika. Dette til tross for at rusreformen ikke ble vedtatt i Stortinget. Flere tunge rusavhengige slipper nå fengselsdom.
– Det er en fullstendig revolusjon som har skjedd i retten den siste tiden, sier advokat Jon Anders Hasle til NRK.