JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

Regjeringen oppretter rådgivende enheter for russaker i kommunene – vil gi hjelp i stedet for straff

Helse- og omsorgsminister Bent Høie etablerer rådgivende enheter for russaker. Stortingsflertallet støtter etableringen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie etablerer rådgivende enheter for russaker. Stortingsflertallet støtter etableringen.

Leif Martin Kirknes

Regjeringen foreslår å bevilge 100 millioner kroner til etablering av rådgivende enheter for russaker i kommunene.

2021101214221720211012142217

marte.bjerke@fagbladet.no

– Ved etablering av de rådgivende enhetene vil flere som blir tatt for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika få hjelp istedenfor straff. Det er et viktig skritt på veien mot en mer kunnskapsbasert, moderne og human narkotikapolitikk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

LES OGSÅ: Fagforbundets rus-nei skaper sterke reaksjoner i LO-familien: – Skuffet og fortvilet

Stortinget stemte ned rusreform, men vedtok rådgivende enheter

Det ble ikke flertall på Stortinget for regjeringens forslag til rusreform, men Stortinget vedtok å etablere rådgivende enheter for russaker i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

I stedet for bot eller fengselsstraff kan personer som blir tatt for bruk eller besittelse av mindre mengder narkotika til egen bruk, ilegges møteplikt for den rådgivende enheten. Det er påtalemyndigheten som kan ilegge slik møteplikt som vilkår ved betinget påtaleunnlatelse i bruk- og besittelsessaker. Oppmøte for den kommunale enheten vil være obligatorisk for å unngå en vanlig straffereaksjon.

LES OGSÅ: Oppfordrer landsstyret til å legge vedtaket til side. – Vi er på trygg grunn, svarer ledelsen

Rettspraksis er endret

De siste dagene er det også kommet fram at rettspraksisen er endret i saker som handler om besittelse av narkotika. Dette til tross for at rusreformen ikke ble vedtatt i Stortinget. Flere tunge rusavhengige slipper nå fengselsdom.

– Det er en fullstendig revolusjon som har skjedd i retten den siste tiden, sier advokat Jon Anders Hasle til NRK.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy