JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny eldrereform:

Regjeringen vil at flere eldre skal bo hjemme: – Hele samfunnet må bli mer aldersvennlig

– Folk må tid til å få mer kompetanse og ta flere oppgaver, sier forbundstopp.

– Alle eldre i Norge skal ha en trygg og god alderdom, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Alle eldre i Norge skal ha en trygg og god alderdom, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

En ny hjemmetjeneste, et eget eldreboligprogram og bedre planlegging skal føre til at den økende andelen eldre i Norge skal få en bedre alderdom.

2023061612342820230616132909

knut.nygaard@fagbladet.no

Det går fram av regjeringens eldrereform som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fredag la fram sammen med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Reformen «Fellesskap og meistring – bu trygt heime» ble lagt fram i den helt nyåpnede demenslandsbyen Dronning Ingrids hage på Tøyen i Oslo.

– Bevisstheten om hvilken ressurs eldre arbeidstakere er, blir stadig viktigere

Mot 2040 vil andelen eldre over 80 år i Norge øke med nesten en kvart million mennesker, mer enn en dobling fra i dag.

– Alle eldre i Norge skal ha en trygg og god alderdom. Vi kommer til å få en kraftig vekst i antall eldre. Denne eldrereformen strekker seg fra hverdagslivet og lokalsamfunnet, via boliger og hjemmetjenester, til samhandling med sykehusene. Hele samfunnet må bli mer aldersvennlig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Regjeringen vil sørge for en bedre oppgavefordeling og heltidskultur i eldreomsorgen

Reformen inneholder viktige tiltak som skal legge bedre til rette for eldre i samfunnet og sørge for at de skal kunne bo hjemme lenger. Det skal også bygges flere omsorgsboliger, trygghetsboliger og sykehjemsplasser og etableres en ny hjemmetjeneste med høyere grunnbemanning, som skal sikre få og faste medarbeidere for brukerne.

Fagforbundet fornøyd

– Fagforbundet er veldig fornøyd med at hele, faste stillinger så tydelig blir prioritert. Hvis ikke vil vi ikke kunne gi økt trygghet for brukere ved at de får færre ansatte å forholde seg til, gi nødvendig kompetanse og sikre rekrutteringa av helsearbeidere, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

– Vi må ta bedre vare på helse- og omsorgsarbeiderne våre dersom vi skal klare å møte utfordringene med at en større andel av befolkninga blir eldre. Regjeringa tar virkelig på alvor behovet for fagarbeidere i helsesektoren og ikke minst, behovet for å utvikle kompetansen til helsefagarbeideren, sier hun i en pressemelding til Fagbladet.

Sterk satsning på kompetanse

Iren Luther, leder av Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet påpeker dessuten at flere faste, hele stillinger også er en forutsetning for kompetanseplanlegging.

– Folk må få tid og rom til å utvikle seg, få mer kompetanse og ta flere oppgaver. De må rett og slett være mer på jobb og vi må ha mer stabil arbeidsstyrke, sier Luther.

Hun er glad for at regjeringa i stortingsmeldinga framhever viktige prosjekt som Menn i helse, Jobbvinner og Tørn – alle som bidrar til å styrke kompetansen og rekruttere inn i helseyrket.

Luther, som satt i Helsepersonellkommisjonen, er glad for at meldinga tar på alvor behovet for å rekruttere og å beholde personell.

– Uten fagfolk har vi ikke helsetjenester. Uavhengig av om folk med omsorgsbehov skal bo hjemme eller på institusjoner, så må vi ha tjenester som er bemanna med kompetente og motiverte folk. Jeg synes denne meldinga peker i riktig retning for å få til det, sier Luther.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy