Hele 1420 ganger vedtok Arbeidstilsynet helt eller delvis stans av arbeid på grunn av overhengende fare for liv og helse i fjor.
Martin Guttormsen Slørdal (bilde nr. 1, 2), Erlend Angelo (3), Anna Granqvist (4)
Aldri før har Arbeidstilsynet vedtatt like mange overtredelsesgebyr som i 2023. 74 prosent av alle tilsynene som ble ført i fjor, avdekket brudd på reglene.
– I tillegg til en høyere andel tilsyn med brudd og reaksjoner, har vi også avdekket flere brudd og gitt flere reaksjoner per tilsyn de siste årene. Regelverket er der for en grunn, nemlig å beskytte arbeidstakernes helse og sikkerhet. Det at vi treffer mer presist i tilsynene, fører til flere forbedringstiltak ute i virksomhetene, sier fungerende direktør Ronny Jørgenvåg i en pressemelding.
I 2023 gjennomførte Arbeidstilsynet 12.808 tilsyn, der 74 prosent avdekket brudd. Det viser tilsynets årsrapport.
Andelen brudd var særlig høy i næringen helse og sosial.
– De siste årene har vi trappet opp tilsynsaktiviteten innen helse og sosial, fra 430 tilsyn i 2019 til nær det dobbelte i 2023. Dette skyldes at vi ser en økende risiko for muskel- og skjelettplager og psykiske plager, hvor helse- og omsorgssektoren er særlig utsatt, sier Jørgenvåg.
• Disse yrkene har det verste arbeidsmiljøet: Pleie og omsorg blant verstingene
Rekordmange bøter
Hele 1420 ganger vedtok Arbeidstilsynet helt eller delvis stans av arbeid på grunn av overhengende fare for liv og helse i fjor. Det er 300 flere stansingsvedtak enn året før.
I løpet av fjoråret ble det også vedtatt 798 overtredelsesgebyrer, som er det høyeste antallet overtredelsesgebyr Arbeidstilsynet noensinne har vedtatt i løpet av ett år.
– Gebyret er et effektivt verktøy i innsatsen for et trygt arbeidsliv og for å bekjempe kriminelle og useriøse aktører. Det skal både bidra til forbedring i virksomheten som får gebyret, og det skal ha en preventiv effekt på andre, som ser at det får konsekvenser å bryte loven. Derfor skal det svi økonomisk for virksomhetene som begår slike lovbrudd, sier Jørgenvåg.
• Varslingssaken i Arbeidstilsynet: Brøt ikke loven
– Arbeidslivet skal være trygt
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) skriver i en epost til NTB at regjeringen vil ha slutt på useriøse forhold i arbeidslivet og stoppe sosial dumping.
– Det norske arbeidslivet skal være trygt. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig Arbeidstilsynet er for et sikkert og seriøst arbeidsliv, sier arbeidsminister Tonje Brenna.
Sissel M. Rasmussen
– Det norske arbeidslivet skal være trygt. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig Arbeidstilsynet er for et sikkert og seriøst arbeidsliv.
Hun påpeker at regjeringen har styrket tilsynets budsjetter med nærmere 70 millioner kroner siden 2021.
– Vi har bedt de være mer synlig, føre mer tilsyn og i større grad bøtelegge og politianmelde grov arbeidslivskriminalitet. Resultatet for 2023 viser at det har hatt effekt, sier Brenna.
(©NTB)
anna.victoria.stjern@ntb.no
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet