JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap snekrer nytt partiprogram:

Renholderne setter egen helse på spill – her er Aps løfte til yrkesgruppa

TUNGE ERFARINGER: – Koronakrisen har gjort det enda viktigere å ta renholdet tilbake til sykehusene, mener Masud Gharahkhani.

TUNGE ERFARINGER: – Koronakrisen har gjort det enda viktigere å ta renholdet tilbake til sykehusene, mener Masud Gharahkhani.

Martin Guttormsen Slørdal

Arbeiderpartiet vil snu trenden med outsourcing av renholdere og mener pandemien har vist hvor viktig «inhouse» kompetanse på renhold er.

2021022510062420210225100750

helge@lomedia.no

I forslaget til nytt partiprogram, som skal behandles på det digitale landsmøtet i april, vil Arbeiderpartiet sette en stopper for outsourcing av renholdstjenester og andre såkalte kritiske driftsfunksjoner.

Masud Gharahkhani har hatt ansvaret for postene som omfatter en tillitsreform i programarbeidet. Forslaget er en del av denne tillitsreformen.

– Dette er et viktig løfte til alle ansatte i renholdsbransjen som har satt sin egen helse på spill for å utføre en viktig oppgave for samfunnet vårt. Koronakrisen har vist oss hvor viktig «inhouse» kompetanse på renhold er. Vi ønsker å ta vare på arbeidsfolka i velferdsstaten. De fortjener at velferdstilbudene henger sammen, ikke at de stykkes opp og privatiseres, sier Masud Gharahkhani til FriFagbevegelse.

Elises jobb blir ikke lenger tatt for gitt: Nå er hun kåret til årets renholder

Viktigere enn noen gang

Han mener renhold er blitt en enda viktigere samfunnsfunksjon i kampen mot viruset og pandemien. Her går det også et politisk skille.

Gharahkhani mener privatiseringen gjør at kvaliteten på tjenestene går ned og at de ansatte får dårligere arbeidsvilkår.

– Renholdere er en yrkesgruppe som allerede i dag tjener lite. Mange har også tapt kjøpekraft. De fortjener gode lønns- og arbeidsvilkår. Og vi har alle sett viktigheten av renhold for å holde smitten under kontroll. Det er et bevis på hvorfor renhold burde være en del av velferdstilbudet. Det sikrer kvalitet, mener han.

Et sentralt element i programforslaget til Arbeiderpartiet, er en tillitsreform i offentlig sektor i en eventuell ny regjering.

– Ansatte og tillitsvalgte i renholdsbransjen forteller om et rigid skjemavelde, der de må løpe videre etter en stoppeklokke framfor å levere tjenester av god kvalitet. Det skal vi få slutt på. Vi har fått nok av feilslått rapportering og målstyring i offentlig sektor. Nå må det ryddes opp, mener Ap-politikeren.

Kronprins Haakon: – Renholdere har en samfunnskritisk funksjon

Står i frontlinja

Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, mener Norge har håndtert koronakrisa bedre enn mange andre land, nettopp på grunn av sterke, offentlige helsetjenester med egne ansatte.

– Ansatte som kjenner sin arbeidsplass, vet hva som skal til og kan kjapt gjøre en innsats der det kreves, sier hun.

– Renholderne står i frontlinja for å bekjempe koronaviruset. Det er godt og fortjent å se at flere har fått opp øynene for den viktige jobben de gjør. Fagforbundet er glad for at Arbeiderpartiet tydelig sier at renhold er en viktig del av drifta på sykehusene, og sier nei til privatisering. Vi trenger å investere i renholderne våre, ikke sette de ut på anbud, sier hun videre.

Ekspertenes råd: Her kan du lære å gjøre rent som proffene for å stoppe smitte

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy