RUTINE: For renholderne er korona-renhold rutine. - Den store forskjellen er at vi nå legges merke til, forteller Elise Mutch Strøm.
Martin Guttormsen Slørdal
ola.tommeras@fagbladet.no
Elise ble valgt blant 172 innsendte nominasjoner fra hele landet. Kåringen skulle vært bekjentgjort på Renholdernes dag første mandag i desember, men ble utsatt på grunn av koronapandemien. I januar ble den gjennomført via Teams med seksjonsleder Stein Guldbrandsen.
• Tips fra renholder: Slik kan du gjøre bedre rent
Et lite sjokk
Selv om ukene gikk uten at årets renholder kunne bli hedret, klarte kolleger å holde det hemmelig for hovedpersonen selv. Hun er for tiden sykmeldt, men ble innkalt til møte på sykehuset.
– Det var jo litt sjokk, sier Elise. Hun er både beæret og overrasket over tittelen som ble henne til del for året 2020.
HEDRET: Endelig var det klart for å kåret Årets renholder 2020. Elise Mutch Strøm (foran) med kollegene Hilde Wernersen, Mona Aamodt, Roy Kenneth Nilsbakken, Marianne Holme og Marius Bjørndalen.
Ola Tømmerås
• Slik endret pandemien livene våre
Alltid smittebekjemping
– På et sykehus er det alltid smitte som må bekjempes. Det er hverdag, rutine og jobben vår. Den store forskjellen er at nå blir vi sett. Folk som før tok renholderen for gitt, legger merke til jobben vi gjør. Koronapandemien var en vekker for mange, forteller Elise Mutch Strøm.
Mens de første koronapasienter rullet inn, økte oppmerksomheten for renholderens oppgaver. I samfunnet steg frykten for smitte, virus og sykdom.
– Man kjenner jo på et ansvar for å gjøre en skikkelig jobb og hindre smittespredning. Og vi lyktes. Vi har sett at våre rutiner virker, sier Mutch Strøm.
• Alt må desinfiseres, også den som rengjør
Ivareta nye ansatte
Behovet for ekstra bemanning har økt i takt med pandemien. Sykehuset har tatt inn mange nye renholdere.
– De ble kastet rett inn i oppgavene. Det har vært viktig å ivareta dem med opplæring og trygghet i rutinene. Noen har vært ferske som renholdere, andre har vært ute av faget lenge, men kom tilbake når sykehuset trengte flere, forteller hun.
Det heter renholder
Hun er 26 år og vokste opp i et hjem der far var renholder, og der hun tidlig fikk lære at det heter ikke vaskedame. Det heter renholder – det er et fag.
Elise valgte å gå i fars fotspor, men har ofte fått spørsmålet: Skal du ikke begynne på en ordentlig utdanning?
– Etter korona så stilnet de spørsmålene. Anseelsen for yrket har helt tydelig økt. Det skulle en pandemi til, sier hun.
• Får ofte spørsmål om å ta "ordentlig" utdanning
Stiller opp for oss
En av hennes kollegaer, portør Roy Kenneth Nilsbakken, sto bak nominasjonen. Han forteller om en engasjert dame som stiller opp for alle – både som plasstillitsvalgt og fagperson:
– Ingen skal bli glemt – alle skal bli hørt. Som tillitsvalgt har hun engasjert seg også i andre renholdsavdelinger i Østfold. I tillegg er hun visjonær når det kommer til å framsnakke yrket renholder og legger masse stolthet i det. Hun hiver seg på opplæring av nye ansatte og presenterer Fagforbundet, verver og viser viktigheten av et organisert arbeidsliv, forteller Kenneth Nilsbakken i nominasjonen.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik