JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt-leder vil ikke i regjering med Støre

I OPPOSISJON: Bjørnar Moxnes mener Jonas Gahr Støre må se til partiene venstre for seg for flertall.

I OPPOSISJON: Bjørnar Moxnes mener Jonas Gahr Støre må se til partiene venstre for seg for flertall.

Birgit Dannenberg

Rødt-leder Bjørnar Moxnes syns det er uforståelig at Jonas Gahr Støre ikke vil samarbeide med Rødt. Men selv vil heller ikke han inn i en rødgrønn regjering.

2018111309581520230821171436

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

Forbundsleder Mette Nord inviterte i forrige uke til rødgrønn samling før valget i 2021. Men de tidligere regjeringspartnerne SV og Senterpartiet mener at det er for tidlig å inngå noe troskapsløfte nå.

De etterlyser først et tydeligere Ap, blant annet i kampen mot profitt i velferden og sentraliseringspolitikken.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes på sin side har ved flere anledninger utfordret Støre og Fagforbundet til samarbeid.

Rødt vil ikke i regjering

Etter partilederdebatten under Kommunalkonferansen 2018 sa Jonas Gahr Støre til Fagbladet at han ikke er villig til å gå inn i regjeringssamarbeid med Rødt.

– Det blir Støres problem om han lukker døra for Rødt, ikke vårt, sier Bjørnar Moxnes.

Men på spørsmål om Moxnes selv egentlig vil inn i regjering med Ap, er svaret nei.

– Regjering er ikke aktuelt nå, men at Støre ikke vil samarbeide med oss er uforståelig. Se til Oslo, der styrer Ap med støtte fra Rødt. Vi setter masse god politikk sammen. En Ap-ledet regjering vil nyte godt av støtte fra Rødt, sier han.

Store i fagbevegelsen

Moxnes skjønner ikke hva Støre er så redd for. Han synes det er uforståelig at de ikke vil samarbeide, og minner om at Støres sentrumsstrategi døde med KrFs veivalg.

– Jeg tror mange husker valget i fjor høst da Støre åpnet døra for KrF og Venstre, men lukket den for Rødt. Det skapte raseri i fagbevegelsen, og jeg håper han snart tar lærdom av det, sier Moxnes.

Rødt er det tredje største partiet blant Fagforbundets drøyt 365.000 medlemmer, med 12 prosent oppslutning. Det viser en undersøkelse gjort av IPSOS tidligere i år.

Når er Rødt større enn SV i Fagforbundet.

Ikke første avslag

Støre er ikke den eneste som har sagt nei til Rødt. I fjor ble det ikke utvidet samarbeid med Fagforbundet og Mette Nord avslo partiets søknad om støtte til valgkamp.

– Rødt løfter mange av fagbevegelsens viktigste krav inn på Stortinget, nå senest med forslag mot fagforeningsknusing, sier Moxnes.

Mette Nord: Nei til Rødt slik partiet ser ut i dag.

I fjor oppfordret Moxnes Fagforbundet til å stå sammen med Rødt, nå gjør han det samme med Arbeiderpartiet.

– For å få flertall er Arbeiderpartiet avhengig av å ha med seg Rødt over sperregrensa. Om Støre lukker døra for Rødt, så lukker han døra for et parti som står på for velferdsstatens hverdagshelter, sier Moxnes.

Framover vil Rødt løfte de sakene som er viktig for partiet og for arbeiderne. De vil jobbe for å sikre rødt flertall og vinne valgene i alle storbyene.

– Vi vil mobilisere entusiasme for ny politikk og dra politikken i riktig retning, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy