Roper varsko om profitt i barnehager – Rødt og SV vil sikre at pengene går til barnas beste

Audun Lysbakken (t.h.) og Bjørnar Moxnes.

Audun Lysbakken (t.h.) og Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

LO-forbund, KS og ideelle barnehager stiller seg bak forslag fra Rødt og SV.

2018101510564920181015105508

– Støtten fra de ideelle barnehagene og Fagforbundet om å sikre mangfoldet og at pengene går til barnas beste er avgjørende. Vi er glade for at KS (kommunenes interesseorganisasjon) støtter tiltakene for demokratisk kontroll. Det understreker viktigheten av å kombinere grep mot velferdsprofitt med økt lokaldemokrati, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Barnehager tre ganger mer lønnsomt enn børsen

Trussel for mangfoldet

Forslaget fra Rødt og SV om en mangfoldig barnehagesektor der pengene går til barnas beste, var torsdag oppe til høring i Stortinget. NHO, Utdanningsforbundet, Private Barnehagers Landsforbund (PBL), representanter for to ideelle barnehager, Fagforbundet og KS var blant deltakerne.

Her er de viktigste kravene fra Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken i forsøket på å stoppe det partilederne oppfatter som en kommersialisering av barnehagesektoren:

• En statlig plan for opptrapping av kommunal og ideelt eierskap og drift av barnehager.

• Meldeplikt og kommunal forkjøpsrett ved salg av private barnehager.

• Nye eiere må søke om tilskudd på nytt når de har kjøpt en barnehage.

– De private, ideelle aktørene roper varsko om en utvikling i sektoren der store kommersielle kjeder overtar stadig flere barnehager. Dette truer mangfoldet, og det gjør at skattepenger går til privat profitt framfor barnas beste, hevder Rødt-lederen.

Rammer barn og ansatte

Royne Berget fra Smedhusåsen barnehage og Heidi Simensen i Liøya barnehage har begge vært ledere i ideelle, foreldreeide barnehager i mange år. De stiller seg bak forslaget til Rødt og SV.

– Det vi opplever nå er at mangfoldet, som mange politikere tar til orde for å bevare, forsvinner raskt. De kommersielle aktørene, eller kjedene, får stadig større innflytelse og makt, og det får konsekvenser for både barn og ansatte, sier Berget til ANB.

– Tilhengere av kommersiell drift hevder ofte at det er svært lite penger som tas ut i utbytte. Dette er en sannhet med store modifikasjoner, mener Royne Berget.

May-Britt Sundal fra Fagforbundet sa under høringen at «det er ingen som nå ikke er klar over at det er mulig å tjene penger på å drive kommersiell barnehage».

– Problemet er at barnehager er blitt et forretningsområde for investorer, sier Sundal, som forventer at Stortinget vedtar et lovforslag som sikrer gode rammevilkår for barn og ansatte i sektoren.

Dette mener partiene om kommersiell velferd

Lokalt selvstyre

KS støtter endringer i barnehageloven som gir kommunene muligheten til å styre og utvikle sektoren til beste for innbyggerne. Det er lokalpolitiske beslutninger som skal ligge til grunn for utviklingen i barnehagesektoren i framtiden, mener Erling Lien Barlindhaug i KS.

– Det er en for viktig oppgave til at det kan styres av markedet alene, sier han.

– Det er tre ganger mer lønnsomt å tjene penger på barnehager enn på børsen, hevder Bjørnar Moxnes.

– Penger som burde gått til et godt tilbud for barna og gode arbeidsvilkår for de ansatte, ender opp i eiernes lommer eller investeres videre i oljebransjen, eiendom og annen næringsvirksomhet. Det er ikke tilfeldig at internasjonale oppkjøpsfond viser interesse for norske barnehager, føyer han til.

Bryter ned

Direktør Anne Lindboe i Private Barnehagers Landsforbund tok i høringen til orde for at barnehagesektoren er en suksesshistorie.

– Det er viktig å understreke at private, både ideelle og aksjeselskaper, har vært en veldig viktig del av den jobben. Foreldrene i de barnehagene er veldig fornøyde. Det er ryddige forhold – 95 prosent av barnehagene har tariffavtale, sier Lindboe.

For PBL er det en selvfølge at tilskudd skal komme barna til gode.

– Forslaget fra Rødt og SV risikerer å bryte ned mye av det gode som allerede er bygd opp. Halvparten av de private barnehagene er selskaper, halvparten er stiftelser, sier hun.

Et KrF i vippeposisjon kan gi forslaget fra Rødt og SV flertall med støtte fra Ap og Sp. Partiet skal behandle forslaget i stortingsgruppa til uken.

Moxnes frykter at ekspertutvalg ikke ser på bruken av velferdsprofitører

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy