JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samfunnskritisk: Nå kan renholdere få skole- og barnehageplass for å komme seg på jobb

KRITISK FUNKSJON: Renholder Claudio Vasile ved Krapfoss skole i Moss, dagen før alle skoler stengte. Nå kan familier med renholdere få tilbud om skole- og barnehageplass. Noen kommuner krever at begge foreldrene utfører samfunnskritiske oppgaver.

KRITISK FUNKSJON: Renholder Claudio Vasile ved Krapfoss skole i Moss, dagen før alle skoler stengte. Nå kan familier med renholdere få tilbud om skole- og barnehageplass. Noen kommuner krever at begge foreldrene utfører samfunnskritiske oppgaver.

Ola Tømmerås

Fra og med i dag er renhold regnet som en samfunnskritisk oppgave. – På tide, sier Fagforbundet-topp.

2020032513112020200330101624

ola.tommeras@fagbladet.no

Da Norge ble stengt, fikk renholdere i viktige posisjoner problemer med å komme på jobb, siden de ikke hadde rett til barnehage- og skoleplass som annet samfunnskritisk personell.

Etter stort påtrykk kunngjorde Helse- og sosialdepartementet nylig at renholdere skal regnes som «Personell i virksomheter med samfunns-kritiske funksjoner, og som dermed får tilbud om barnehage og barneskole».

Ekspertenes råd for vasking i hjemmet.

Oppdatering: Renholdere i virksomheter som regnes som samfunnskritiske, har rett på barnehageplass for å få gjort sin jobb, men kun når virksomheten er avhengig av renhold for å fungere. Begge deler skal vurderes, opplyser Helse og omsorgsdepartementet til Fagbladet. Dette vurderes av virksomhetsleder. Departementet har utarbeidet en mal til erklæring som virksomhetsleder kan bruke. Her kan du laste ned malen som NHO har fått fra departementet.

Endelig innsett hvor viktig

– På høy tid. Departementet har endelig innsett at renhold er like viktig for å stoppe smittespredning i samfunnet for øvrig som på helseinstitusjoner, sier Stein Guldbrandsen, AU-medlem og leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.

Flere arbeidstakerorganisasjoner og NHO har jobbet overfor departementet for å få renholdere inn på lista over personell med samfunnskritiske oppgaver.

Virusekspert vil ha større respekt for renholdere

Ikke velfortjent status

– Det er litt frustrerende at vi har vært nødt til å dytte på myndighetene for å få renholdere på lista. Det viser at myndighetene ikke gir renhold den status det fortjener, sier Guldbrandsen og lover:

– Nå som korona har økt forståelsen for viktigheten av yrket, så skal vi minne makta på det ved hver anledning når krisen er overstått.

PÅ TIDE: Stein Guldbrandsen vil sørge for at myndighetene i framtida blir minnet på viktigheten av renholdere.

PÅ TIDE: Stein Guldbrandsen vil sørge for at myndighetene i framtida blir minnet på viktigheten av renholdere.

Jan-Erik Østlie

Jobbet målrettet

– De siste ukene er det kommet tydelig frem hvilken viktig folkehelseinnsats som gjøres av de som jobber innen renhold og skadesanering. Vi i NHO Service og Handel har jobbet målrettet for at renhold er å regne som en samfunnskritisk funksjon for å ivareta smittevern i samfunnet. Derfor er dette en gladnyhet for oss alle, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel til bladet Renholdsnytt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy