JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Se denne jobbannonsen: Ap-kommunen er pilotkommune for heltids-satsing

KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.

KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.

Vidar Eriksen

Drammen kommune har et eget heltidslag og er med i et forskningsprosjekt for å utvikle tiltak for mer bruk av heltid. Likevel har de nå utlyst 16 deltidsstillinger for helsefagarbeidere. – Dette undergraver målet om heltidssatsing, sier hovedtillitsvalgt Alvaro Fernandez-Montenegro.

2022051809472020220520150247

marte.bjerke@fagbladet.no

Det er en oppgitt hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Drammen som svarer på telefon når Fagbladet ringer. Alvaro Fernandez-Montenegro er en del av heltidslaget i kommunen – et lag som markedsføres som en satsing, «et kultur- og innovasjonsarbeid». 

Drammen er også en av tre kommuner som er med i Fafo-prosjektet «Helt fram», som «skal prøve ut nye tiltak for å utvikle en heltidskultur i de kommunale tjenestene». 

Men et eller annet sted på veien fra ord til handling ser det ut til å ha svikta for Drammen kommune.

LES OGSÅ: Ap-lokalpolitiker reagerer på rush av deltidsstillinger i Ap-styrt kommune: – Sender et signal som ikke er bra

– Det henger ikke sammen

22. mai går fristen ut for å søke på 16 deltidsstillinger som helsefagarbeider ved avlastningsboligene Evjeløkka, for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Stillingsprosentene varierer fra 11 prosent via 28,17 til 64 prosent.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Alvaro Fernandez-Montenegro er en del av heltidslaget i Drammen, og er overraska over at kommunen nå har utlyst så mange deltidsstillinger.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Alvaro Fernandez-Montenegro er en del av heltidslaget i Drammen, og er overraska over at kommunen nå har utlyst så mange deltidsstillinger.

Privat

Fernandez-Montenegro ytrer et par fraser han ikke vil ha på trykk, før diplomaten i ham overtar og griper til ordet «utfordrende».

– Det er utfordrende at Drammen kommune på den ene siden har forankra en heltidssatsing med tillitsvalgte, en stor administrasjon og en egen leder for satsingen, og på den andre siden utlyser disse deltidsstillingene. Det henger ikke sammen, sier Fernandez-Montenegro.

– Det skal lyses ut fulle og hele stillinger, eller så nært opp til fulle stillinger som mulig – det er målet og prinsippet, og det står fast, fortsetter han.

LES OGSÅ: Da de ansatte fikk være med å bestemme, ble det fart på heltidsjobbingen i denne kommunen

– Burde vært løst annerledes

Fernandez-Montenegro mener stillingene som nå utlyses burde vært organisert på en annen måte, og peker på manglende sammenheng mellom de ulike avdelingene i kommunen. Han forteller at det er overskudd av fagarbeidere i deler av helsetjenesten. Har noen av disse deltidsansatte blitt spurt om de ønsker å utvide stillingen sin ved å jobbe i avlastningsboligene, lurer han.

– Dette må være et verktøy som arbeidsgiver først tar tak i, sier den hovedtillitsvalgte.

Han mener kommunalsjefen for tjenester til personer med nedsatt funksjonsevne kunne ha lett etter mulige kandidater utafor sitt ansvarsområde, før han utlyste så mange deltidsstillinger. 

LES OGSÅ: Fagbladets temapakke om arbeidstid

Har utlyst stillingene internt

Kommunalsjef Espen Sørvig hevder det er vanskelig å opprette stillinger på 100 prosent på Evjeløkka, fordi jobbene innebærer mye helgearbeid.

– Men vi klarer å rekruttere til disse stillingene, de er attraktive for for eksempel studenter, sier han.

Her er deler av stillingsutlysningen med de 16 deltidsstillingene:

Skjermdump

Kommunalsjefen har også et mål om å utvide stillingene når de er besatt, ved at de nyansatte får tilbud om å jobbe i andre deler av kommunen.

– Det vurderes kontinuerlig å tilby ansatte høyere stilling. Det er en pågående prosess. Det gjøres en utsjekk om ønsker for utvidelse, og stillingene utlyses internt først for å gi flere mulighet, sier Sørvig. 

Han forteller at stillingene på Evjeløkka har vært utlyst internt før de ble lagt ut offentlig.

– Har tillitsvalgt vært med i utarbeidelsen av utlysningen og avgjørelsen om hvordan stillingene skal se ut?

– Ja. Tillitsvalgte er alltid med i prosessen ved utlysninger, svarer Sørvig.

LES OGSÅ: Fire nordiske statsministere: Nå er heltid like viktig som klima, sikkerhetspolitikk og den nordiske modellen

Politisk forankra fra dag én i Ap-styrt kommune

Sørvig forteller at heltidsarbeidet er blitt satt på vent under pandemien, fordi helsetjenesten har måttet ta seg av så mange andre akutte oppgaver. 

– Vi har ikke fått den roen vi har ønska oss til å jobbe med dette, følgeforskningen til Fafo er også utsatt et år. Dette er et arbeid som tar tid, sier kommunalsjefen.

KOMPLISERT KABAL: – Det vurderes kontinuerlig å tilby ansatte høyere stilling. Det er en pågående prosess, forteller kommunesjef Espen Sørvig.

KOMPLISERT KABAL: – Det vurderes kontinuerlig å tilby ansatte høyere stilling. Det er en pågående prosess, forteller kommunesjef Espen Sørvig.

Drammen kommune

Heltidsarbeidet har ifølge Sørvig vært politisk forankra fra dag én i den nye storkommunen Drammen, som var en realitet etter sammenslåingen i 2020. Kommunen har Ap-ordfører. Heltid var en sentral sak for partiet under valgkampen i 2021. 

Sørvig er opptatt av at ordet «heltidskultur» inneholder mer enn bare arbeidstidsbestemmelser:

– Satsingen på heltidskultur er en prosess, ikke et prosjekt. Prosess fordi løsningene er komplekse. Dette krever samhandling og involvering. Det handler blant annet om en bred forståelse i forhold til brukerbehovet og å få de ansatte til å jobbe på andre måter enn de gjør i dag. Hvordan lage en kultur for å jobbe annerledes, for eksempel på flere steder, og å øke forståelsen for merverdien av å ha en større stilling, sier han.

Kommunalsjefen er opptatt av å ta både brukere og ansatte med i arbeidet om heltid, og mener kommunen er på rett vei, til tross for utlysningene av deltidsstillingene.

– Vi har hatt en positiv utvikling. Det er flere som har heltidsstillinger i dag enn i 2020. Vi tar sakte og forsiktig noen små steg, selv om dette er det tjenesteområdet som har lavest andel heltid innafor helsesektoren, sier han.

Artikkelen er oppdatert med ytterligere kommentarer fra Espen Sørvig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy