Myndighetene «bestiller» flykningplasser
Se hvor mange flyktninger din kommune blir bedt om å ta imot
Illustrasjonsfoto.
Colourbox
Over 100 innbyggere i Fredrikstad har registert ledig bolig på kommunens nettsider. Nå blir alle kommuner i Norge bedt om å stille opp.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Fredrikstad kommunen har foreløpig ikke fått noen anmodning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om å huse flyktninger fra Ukraina, men det bygges opp og gjøres klart for at dette kan skje. Det er IMDi som gjennomfører regjeringens integreringspolitikk, blant ved å ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger.
– Vi har gitt IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) beskjed om at vi kan ta imot noen 100, forteller Marianne Bekker, direktør for utdanning og oppvekst.
• Brann-Norge samlet inn brannbiler og en semitrailer med utstyr til Ukraina
Stort ønske om å hjelpe
Beregningsutvalget for utlendingsforvaltningen anslår at det kan komme 30.000 ukrainske flyktninger til Norge i år.
I dag fredag 18. mars sender Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ut en anmodning om bosetting til alle landets kommuner. Norske kommuner vil bli bedt om å bosette 35 000 flyktninger i 2022.
– Vi har flere muligheter til å huse flyktninger som vi ser på. På kommunens egne nettside går det å registrere om man har en bolig til utleie. Over 100 har registret seg nå. De fleste ukrainere som har kommet til kommunen har kommet til familie og venner og bekjente.
Fredrikstad kommune har satt ned en tverrsektoriell prosjektgruppe med blant annet flyktningtjenesten fra NAV og boligkontoret.
De som skal bosettes fra Ukraina, er i hovedsak kvinner og barn og det vil være behov for skole- og barnehageplasser så raskt som mulig etter bosetting.
– Det er et stort ønske i befolkningen om å hjelpe. Skolene skal bli klare til å ta imot elever og over sommeren regner vi med at flere vil ha behov for barnehageplass. Vi har tatt imot vår første ukrainske elev.
IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) har utarbeidet en oversikt over behovet for å bosette flyktninger. Her kan du se hvor mange din kommune blir bedt om å ta i mot.
https://datawrapper.dwcdn.net/ZZp2p/1/
Spørsmål og svar
Servicekontoret skal drilles slik at de kan være forberedt på komme med nødvendig informasjon til innbyggerne og ukrainerne.
– Kommunen jobber nå med en spørsmål- og svar-tjeneste på kommunens nettsider. Her vil for eksempel barnehagen som har fått en ukrainsk familie i nabohuset få svar på hvordan de skal forholde seg til spørsmål om barnet kan få komme og leke med de andre barna.
Enn så lenge har det ikke vært en stor tilstrømming til kommunen, men de er forberedt på en bølge. Fra oppvekstsiden skal skoleplasser og psykososial bistand opp og stå.
Helsearbeidere i Ukraina: – Vi gjør denne jobben til krigen ender eller til våre liv gjør det
Godt system og rutiner
FHI skriver på sine nettsider at sikring av primærbehov, gode basale smittevernrutiner og tilbud om vaksinering er viktig for å ivareta helsen og forebygge smitte og sykdom. Ukraina har forekomst av tuberkulose, meslinger og polio sammenliknet med norske forhold.
– Vi må ha vaksineringsprogram klart i tillegg til å være i stand til å håndtere psykososial oppfølging av dem som trenger rask psykisk helsehjelp.
Bekker sier kommunen har et godt system og gode rutiner. De drar med seg erfaringene fra flyktningkrisen i 2015 hvor det kom rundt 30.000 flyktninger til Norge.