JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømkrisa

Se hvordan Fagforbundet vil få ned strømprisen for deg

Kai Hovden. Montasje: Per Flakstad

De som har lite, rammes hardest når regningen for strøm blir større. Fagforbundets landsstyre mener måten strømprisene fastsettes på må reformeres, men de vil ikke ha makspris og avvikle strømmarkedet.

2022092709353720220927093537

per.flakstad@fagbladet.no

Strømprisen i dag fastsettes slik at den dyreste strømmen som blir produsert, avgjør prisen for all strøm. Det betyr i praksis at det er prisen på gass til gasskraftproduksjon som avgjør strømprisen.

Dette markedssystemet må endres for å få ned strømprisen og trygge forsyningssikkerheten i Norge, mener Fagforbundets landsstyre.

Jo dyrere strøm, dess mer bonus får denne mannen

Ønsker fortsatt strømmarked

Derfor vil Fagforbundet reformere strømmarkedet. Men å avvikle hele markedet og innføre makspris, slik andre har foreslått, vil landsstyret ikke være med på.

Ifølge uttalelsen fra landsstyre har strømmarkedet gjennom tretti år tjent det norske folket og næringslivet godt. Derfor mener landsstyret at Norge ikke må trekke seg ut av energisamarbeidet med våre naboland, siden det vil kunne skade oss på sikt.

Klimaendringen gjør at strømsystemet vårt er mer sårbart enn tidligere, og at samarbeid med våre naboer reduserer denne sårbarheten, heter det i uttalelsen.

Landsstyret uttaler at strømkrisen har klar sammenheng med krigen i Ukraina der Russland bruker gasseksport som et våpen mot land som støtter Ukraina.

«På samme måte som vi har stått sammen med våre allierte om våpenstøtte til Ukraina, bør vi også stå sammen i energikrisa.», heter det i uttalelsen.

Arveavgift, økt formuesskatt og skatt på bruk av naturressurser

Landsstyret er opptatt av at det må føres en ansvarlig og rettferdig økonomisk politikk som reduserer energiprisene. Mer konkret innebærer dette at landsstyret ønsker redusert skatt for dem som tjener under 700.000 kroner i året, og at de med høyere inntekter må bidra mer til fellesskapet.

Fagforbundet ønsker å øke formuesskatten og innføre en ny arveavgift. I tillegg mener landsstyret at det bør innføres en grunnrentebeskatning for bruk av naturressurser som havbruk og vindkraft.

Arbeidstilsynet: – Ikke skru ned varmen før du har snakket med dine ansatte

Strømstøtte, men ikke til luksusforbruk

Ifølge uttalelsen mener landsstyret at regjeringens strømstøtte til utsatte grupper har gjort det mulig for mange å betale strømregningene. Fagforbundet støtter en strømstøtteordning som har en progressiv innretning – det vil si at myndighetene må sikre at alle husstander kan finansiere et normalt strømforbruk, samtidig som det opprettholdes høye strømpriser på luksusforbruk.

Hvis prisene fortsetter å stige, mener landsstyret at støtteordningen må justeres, samtidig som det må vurderes om næringer som rammes særlig hardt skal få støtte.

Jonas Gahr Støre: Det kommer til å bli bråk om budsjettet

Må produsere mer energi

Både Norge og resten av verden må produsere mer fornybar energi i årene som kommer. Ifølge uttalelsen fra landsstyret innebærer det at Norge må øke produksjonen av vannkraft, vindkraft, solkraft og andre fornybare energiformer.

Havvind er nevnt spesielt i uttalelsen. Landsstyret mener Norge må få fart på denne utbyggingen, og at statlig eierskap vil bidra til dette. I dagens situasjon må vi bruke energien mer effektivt, og derfor mener landsstyret at det ikke er forsvarlig å elektrifisere installasjoner på sokkelen med strøm fra land. Energikrisen gir olje- og gasselskapene så høye inntekter at de selv må skaffe den energien de trenger for å nå klimamålene blant annet gjennom å bygge ut havvind, mener landsstyret.

Kan ikke prioritere strøm til hytteutbygging

I en kritisk vurdering av hva vi skal bruke strømmen vår til, mener landsstyret at vi ikke kan prioritere mer strøm til fritidsbruk og ressurser til å bygge ut store hyttefelt. Fagforbundet mener også at det må innføres forbud mot å utvinne kryptovaluta i Norge fordi dette er virksomhet som bruker mye strøm, samtidig som det gir få positive ringvirkninger i samfunnet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy