JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

PBL-aksjonen

Seksbarnsmor Silje Olivia: – Uhørt at de vekker barna tidlig for å bruke dem i politisk aksjon

Silje Olivia Rimestad reagerer på at barnehagen til datteren stenger i protest mot kutt i pensjonstilskuddet.

Silje Olivia Rimestad reagerer på at barnehagen til datteren stenger i protest mot kutt i pensjonstilskuddet.

Privat

Seksbarnsmor Silje Olivia Rimestad mener Læringsverkstedet bruker barn og foreldre på en urimelig måte for å protestere mot kutt i pensjonstilskudd. Hun reagerer særlig på melding om at barna vil legges og vekkes tidlig så de skal være klare til å bli hentet klokken 14.00.

2021112414582520211124145825

ida.wangberg@fagbladet.no

Silje Olivia Rimestad er opprørt over meldingene hun har fått fra barnehagen datteren går i. Læringsverkstedet Mork barnehage på Eidsvoll har sendt ut meldinger til foreldrene om at de som en del av PBLs aksjon mot kutt i pensjonstillegg stengte barnehagen klokken 14.00 i dag. Barnehagen har også sendt ut følgende melding:

«På onsdag er planen å spise lunsj i 10:30-tiden slik at vi også får lagt de barna som skal sove litt tidligere. Barna som fremdeles sover kl 13:30, vil bli vekket da, slik at de er klare for å bli med foresatte hjem når de blir hentet kl 14:00.»

– Jeg synes det er tullete av vår barnehage å delta på dette. Men jeg reagerer mest på kommunikasjonen fra barnehagen, sier Rimestad, som understreker at hun ellers er svært fornøyd med barnehagen.

Romerikes blad har tidligere skrevet om saken. Der svarer styrer Anne Lise Kvilaas følgende:

– Vi har sagt at vi stenger klokka 14, og det har ikke vært noen innvendinger fra noen foreldre. Det hadde vært ønskelig at man kom til oss i stedet for å gå til avisen, slik at vi kunne funnet en løsning.

Fagbladet har kontaktet Kvilaas for kommentar, men hun har ikke svart på henvendelsen.

Ikke kommunisert at aksjonen er frivillig

Rimestad mener barnehagen ikke har kommunisert at det har vært mulig å ikke delta på aksjonen.

– Det har ikke vært lagt fram på noen måte at det har vært mulig å finne slike løsninger. Det har ikke stått noen steder at dette er en frivillig aksjon, og at det er mulig å hente barna til normal tid. Når man ikke åpner for debatt, kan man heller ikke forvente at foreldrene skal ta det opp internt, sier hun.

Hun reagerer sterkt på at barnehagen vil vekke barna for at de skal bli klare til henting klokken 14.00.

Har hatt 3,74 millioner i gjennomsnittlig årlig overskudd – hevder kutt på 650.000 kroner betyr at barna må få færre leker

– Jeg reagerer mest på det med vekkingen. Nå sover ikke min datter på dagen lenger, men jeg hadde ikke blitt spesielt glad om mitt barn ble vekket eller lagt tidligere enn det skulle. Det kan påvirke søvnrytmen. Selv om det kanskje ikke er et enormt problem, og jeg vet at de ansatte kommer til å ivareta barna, får jeg en vemmelig følelse av det.

Styrer Anne Lise Kvilaas har svart følgende om vekkingen av barna til Romerikes Blad:

– Vi fikk forespørsel fra foreldre på om de skulle komme og vekke barna selv, eller om vi skulle gjøre det. Da vurderte vi det som best at vi gir dem mat tidligere og også legger dem litt før enn normalt.

{f1}

Rimestad mener PBL og Læringsverkstedet bruker barn og foreldre i en politisk aksjon.

– Jeg får ikke gjort så mye annet enn å hente barnet mitt tidlig, slik vi har fått beskjed om. Det kommer til å bli tatt til inntekt for at jeg støtter aksjonen, selv om jeg ikke gjør det, sier hun.

Store overskudd

Barnehagen datteren går i, har ifølge Fagbladets «Barnehagesjekken» hatt et samlet overskudd på 9,5 millioner kroner i årene 2015-2019. I 2019 var overskuddet på 1,8 millioner kroner. Det utgjorde ti prosent av barnehagens inntekter, som består av offentlige tilskudd og foreldrebetaling.

– Det virker jo som de har greit med midler til å håndtere kuttet i pensjonstilskuddet. Ekteparet bak Læringsverkstedet har tjent seg søkkrike, så om de frykter for dårlig råd i barnehagene handler nok ikke det om regjeringens kutt, men om at det er noe råttent lenger opp i systemet, sier hun.

Læringsverkstedet er landets største barnehagekjede, og eies av ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby. I 2019 drev konsernet med et overskudd på 100 millioner kroner, i 2020 var overskuddet 50 millioner kroner. Samme år solgte ekteparet mange av barnehagebyggene til et svensk selskap for over fire milliarder kroner.

Rimestad forteller at hun kjenner mange foreldre som har barn i andre Læringsverkstedet-barnehager, som også er kjempefornøyde med barnehagen.

Flere private barnehager dropper barnehageaksjonen

– Men jeg kjenner ikke noen som støtter denne aksjonen. Jeg kjenner imidlertid til barnehager der foreldrene har stoppet aksjonen, slik at de holder åpent som vanlig.

Vil ikke være mammaen som ikke henter

Hun mener PBL-aksjonen setter mange foreldre i en vanskelig situasjon.

– For en del er det ikke noe problem å hente tidlig. Men for mange er det vanskelig, for eksempel om man jobber skrift og liknende. Det er ikke mange arbeidsgivere som er interessert i å betale for dette, så da blir det vi foreldre som straffes for at de har et problem vi ikke styrer over.

Småbarnsmoren mener mange også kan være redde for å si ifra til barnehagen at de ikke støtter aksjonen.

– PBL sier at de har fått positive tilbakemeldinger fra foreldrene. Men det er ikke så lett for alle å heve stemmen og si at dette er drøyt, selv om de mener det. Jeg har jo ikke lyst til å være den mammaen som ikke henter barnet sitt i barnehagen, selv om jeg jo egentlig har det, sier hun.

{s1}

I en kommentar til Romerikes Blad sier styrer Anne Kvilaas følgende:

– Vi vil solidarisk stå sammen med små og store barnehager, kjeder og ideelle barnehager i denne politiske markeringen. Dette handler om framtida til private barnehager og deres kvalitet. Vi er med i en kamp som PBL gjennomfører med et budskap om at alle barn skal behandles likt enten de går i privat eller offentlig barnehage. Vi står opp for alle private barnehager, det er de små som vil slite mest i starten med de foreslåtte kuttene.

Rimestad lar seg ikke røre over Læringsverkstedets solidaritet.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Læringsverkstedet skal klage over dette kuttet. Går mange små enkeltstående barnehager konkurs, står de vel bare klare til å kjøpe dem opp, sier hun.

Læringsverkstedet: – Kan hentes som normalt

Ragnar Sagdahl sitter i ledelsen i Læringsverkstedet, med tittelen «Kulturminister». Han legger seg ikke opp i om barnehagene vekker barna tidligere for å kunne gjennomføre den politiske aksjonen.

– De enkelte barnehagene vet best hva som er best for barna der, i dialog med foreldrene. Vi styrer ikke dette fra konsernledelsen. Vi er opptatt av at barnehagen selv har dialog med foreldrene og finnergode løsninger. Det kan være krevende for en del foreldre at barnehagen stenges, da håper vi barnehagen klarer å finne en løsning sammen med foreldrene.

– Betyr det at det er frivillig for foreldrene å være med på aksjonen, og at de kan hente barna til normal tid dersom de ønsker det?

– Markeringen har handlet om at vi ikke blir lyttet til at politikerne når det gjelder rammebetingelsene for sektoren. Vi er opptatt av å komme til orde, og det gjør vi nå. Vi er takknemlige for alle foreldrene som støtter aksjonen, og så ser vi at det er foreldre som ikke har mulighet til å hente tidlig. Da vil barnet bli ivaretatt også etter klokken 14.00.

Kutt i pensjonstilskuddet til private barnehager

• Nesten 90 prosent av kostnadene i private barnehager dekkes av offentlige tilskudd, resten av foreldrebetaling. De private barnehagene får en sum per barnehageplass, som er det samme som de kommunale barnehagene bruker per plass.

• Siden kommunene har en dyrere pensjonsordning, er kostnadene til pensjon holdt utenom og erstattet av et flatt pensjonstilskudd på 13 prosent av lønnsutgiftene i de kommunale barnehagene.

• I 2019 fikk barnehagene samlet sett nesten en milliard kroner mer i pensjonstilskudd enn det de faktisk brukte på pensjon.

• Det er derfor både den forrige høyre-regjeringen og dagens Ap/Sp-regjering har foreslått å kutte i pensjonstilskuddet. Samtidig skal de barnehagene som har høyere pensjonskostnader enn det, få dem dekket.

• For barnehager som er en del av et konsern, blir pensjonstilskuddet på ti prosent fra 2022. For enkeltstående barnehager, altså de som ikke er en del av en kjede, kuttes pensjonstilskuddet over tre år, og er først nede i ti prosent fra 2024.

Jeg skjønner ikke hvorfor Læringsverkstedet skal klage over dette kuttet. Går mange små enkeltstående barnehager konkurs, står de vel bare klare til å kjøpe dem opp.

Silje Olivia Rimestad, mor til barnehagebarn

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy