JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier helsearbeiderne og renholderne i Porsgrunn kommune nei til vaksinen kan det føre til at de blir omplassert

FÅR FØLGER: Om ansatte i Porsgrunn kommune takker nei til vaksinen mot korona, kan det få konsekvenser for arbeidet. På bildet fyller en sykepleier fra Bærum kommune sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus.

FÅR FØLGER: Om ansatte i Porsgrunn kommune takker nei til vaksinen mot korona, kan det få konsekvenser for arbeidet. På bildet fyller en sykepleier fra Bærum kommune sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus.

Heiko Junge / NTB

Ansatte som ikke vil ta vaksinen mot koronaviruset må signere på at de forstår konsekvensene. Det kan føre til at de blir omplassert, melder kommunen.

2021022310503420210223105159

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Det har Porsgrunn kommune meddelt sine ansatte i et brev. Det er avisa Varden som først omtalte saken.

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Porsgrunn kommune, Tore Nygaard, forklarer det slik:

– Det gjelder kun helsepersonell som jobber med alvorlig syke pasienter og renholdspersonell som jobber på de samme institusjonene. De får et skjema og hvis de ikke ønsker denne vaksinen, kan det i ytterste konsekvens bety at du må jobbe et annet sted mens pandemien pågår.

Disse helsearbeiderne er mest utsatt for koronasmitte

– En trygghet

Han påpeker at det er frivillig å vaksinere seg og at å takke nei ikke fører til konsekvenser, bortsett fra altså en midlertidig omplassering. Det er til alles beste, mener han.

– Jeg synes det er veldig positivt av arbeidsgiver å gjøre dette, både for de enkeltansatte som ikke skal komme i en situasjon hvor de kan smitte andre. Og så er det en trygghet for de pårørende at det ikke jobber helsearbeidere som kan smitte deres nærmeste på avdelingene, sier Nygaard til Fagbladet.

Tore Nygaard, hovedtillitsvalgt i Porsgrunn kommune.

Tore Nygaard, hovedtillitsvalgt i Porsgrunn kommune.

Kari-Sofie Jenssen

Han vet ikke om andre kommuner har satt i gang lignende tiltak, men forteller at flere har vært i kontakt med Porsgrunn kommune for å lære av det. Hans anbefaling er klar:

– Dette er noe andre kommuner bør gjøre.

Ansatte griner på jobb

Kan påby vaksinering

I brevet, som Fagbladet har fått tilgang til, står det at vaksinering er frivillig. Men hvis mange unnlater å vaksinere seg, kan det bli aktuelt å bruke smittevernloven for å påby helsepersonell å vaksinere seg.

Det er Porsgrunn kommune som arbeidsgiver som tilbyr sine ansatte vaksinen, og det er de som vil takke nei til dette tilbudet, som blir bedt om å signere brevet.

– Ikke en trussel

Det er altså smittevernhensyn som gjør at kommunen går til grepet å omplassere eller gi nye oppgaver til ansatte som ikke vil la seg vaksinere.

– På den måten skjermer vi sårbare mennesker, sier kommunalsjef i Porsgrunn, Aud Fleten til Nrk.

– Dette er ikke et virkemiddel for å tvinge eller true ansatte til å vaksinere seg, presiserer kommunalsjefen til statskanalen.

Det jobber rundt 3000 personer i Porsgrunn kommune.

Mening: – Sprer du feilinformasjon? Skam deg!

Har rett til å omplassere

Det går innenfor arbeidsgivers styringsrett å kunne omdisponere ansatte, en rett som blir ytterligere forsterket under krisesituasjoner som koronapandemien, ifølge KS.

Å omplassere ansatte som ikke tar vaksinen, vil falle inn under denne bestemmelsen.

Ifølge FHI har i underkant av 300.000 personer i Norge fått vaksinen mot korona, mens en tredel av disse har fått vaksine nummer to.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy