FÅR FØLGER: Om ansatte i Porsgrunn kommune takker nei til vaksinen mot korona, kan det få konsekvenser for arbeidet. På bildet fyller en sykepleier fra Bærum kommune sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus.
Heiko Junge / NTB
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Det har Porsgrunn kommune meddelt sine ansatte i et brev. Det er avisa Varden som først omtalte saken.
Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Porsgrunn kommune, Tore Nygaard, forklarer det slik:
– Det gjelder kun helsepersonell som jobber med alvorlig syke pasienter og renholdspersonell som jobber på de samme institusjonene. De får et skjema og hvis de ikke ønsker denne vaksinen, kan det i ytterste konsekvens bety at du må jobbe et annet sted mens pandemien pågår.
• Disse helsearbeiderne er mest utsatt for koronasmitte
– En trygghet
Han påpeker at det er frivillig å vaksinere seg og at å takke nei ikke fører til konsekvenser, bortsett fra altså en midlertidig omplassering. Det er til alles beste, mener han.
– Jeg synes det er veldig positivt av arbeidsgiver å gjøre dette, både for de enkeltansatte som ikke skal komme i en situasjon hvor de kan smitte andre. Og så er det en trygghet for de pårørende at det ikke jobber helsearbeidere som kan smitte deres nærmeste på avdelingene, sier Nygaard til Fagbladet.
Tore Nygaard, hovedtillitsvalgt i Porsgrunn kommune.
Kari-Sofie Jenssen
Han vet ikke om andre kommuner har satt i gang lignende tiltak, men forteller at flere har vært i kontakt med Porsgrunn kommune for å lære av det. Hans anbefaling er klar:
– Dette er noe andre kommuner bør gjøre.
Kan påby vaksinering
I brevet, som Fagbladet har fått tilgang til, står det at vaksinering er frivillig. Men hvis mange unnlater å vaksinere seg, kan det bli aktuelt å bruke smittevernloven for å påby helsepersonell å vaksinere seg.
Det er Porsgrunn kommune som arbeidsgiver som tilbyr sine ansatte vaksinen, og det er de som vil takke nei til dette tilbudet, som blir bedt om å signere brevet.
– Ikke en trussel
Det er altså smittevernhensyn som gjør at kommunen går til grepet å omplassere eller gi nye oppgaver til ansatte som ikke vil la seg vaksinere.
– På den måten skjermer vi sårbare mennesker, sier kommunalsjef i Porsgrunn, Aud Fleten til Nrk.
– Dette er ikke et virkemiddel for å tvinge eller true ansatte til å vaksinere seg, presiserer kommunalsjefen til statskanalen.
Det jobber rundt 3000 personer i Porsgrunn kommune.
• Mening: – Sprer du feilinformasjon? Skam deg!
Har rett til å omplassere
Det går innenfor arbeidsgivers styringsrett å kunne omdisponere ansatte, en rett som blir ytterligere forsterket under krisesituasjoner som koronapandemien, ifølge KS.
Å omplassere ansatte som ikke tar vaksinen, vil falle inn under denne bestemmelsen.
Ifølge FHI har i underkant av 300.000 personer i Norge fått vaksinen mot korona, mens en tredel av disse har fått vaksine nummer to.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal