Werner Juvik
ola.tommeras@fagbladet.no
Hver dag siden november 2017 har Simen Brænden kjempet for å få livet tilbake. Han krasjet på glatta i en sving i Ullensaker, våknet tre uker senere med omfattende skader på indre organer og amputert ben. Kollegaen i møtende buss døde momentant.
Fatale ulykker i lave hastigheter
Fem sjåfører har omkommet siden 2012. Så langt Fagbladet kjenner til, har kun to overlevd frontkollisjon med de moderne bybussene. Dødsulykker skjer i lave hastigheter. Simen Brænden og møtende buss holdt begge så vidt over 30 kilometer i timen.
– Vi har sett en rekke med dødsulykker de siste årene der sjåførene har blitt hardt skadet eller drept. Det kan vi ikke leve med. Derfor ønsker vi nå krav om at alle busser skal ha en sterkere konstruksjon i front, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding Samferdselsdepartementet la ut fredag morgen.
• 2020: Første anbud med krav til førersikkerhet.
Havarikommisjonen med tilrådning
For to år siden sto Simen Brænden fram i Fagbladet. Da ble han med tilbake på ulykkesstedet for første gang siden ulykken i november 2017, der kroppen hans ble skviset mellom to ganger 19 tonn stål og kollegaen døde.
Statens havarikommisjon for transport gransket ulykken, og året etter la kommisjonen fram en rapport med klar tilrådning om å innføre strengere krav til førersikkerhet.
Da hadde allerede tillitsvalgte og fagforeninger jobbet overfor en lang rekke samferdselsministre i flere år, uten å få gjennomslag for krav til førersikkerhet. Jon-Ivar Nygård er tredje samferdselsminister siden kommisjonens tilrådning etter Simens ulykke.
Hang ikke på greip
Men nå kommer altså kravene.
– Dette gleder meg veldig. De oppfordrer jo til økt bruk av kollektivtransport. Da hang det ikke på greip at det ikke var vilje til å kreve sikkerhet for sjåførene foran i bussen, sier Simen Brænden til Fagbladet når vi informerer ham om siste utvikling.
– Jeg visste vi var dårlig sikret, men ikke at det var så dårlig. Beinet mitt kan jeg ikke få tilbake, men sikkerhet må bedres av hensyn til framtidige førere, sa Brænden til Fagbladet da vi møtte ham for to år siden.
Kan gjelde fra 1. januar
Fredag la Statens vegvesen de nye sikkerhetskravene ut på høring, med foreslåtte endringer i forskriftene for motorvogn i løyvepliktig transport. Frist for å legge inn høringssvar er 27. april, og allerede fra 1. januar neste år kan kravet gjelde alle nyregistrerte busser i Norge.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold