JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjekk lista: Disse kommunene har tiltak mot sosial dumping

Én av tre norske kommuner har innført tiltak for å forhindre sosial dumping i sine kontrakter med private bedrifter.

Én av tre norske kommuner har innført tiltak for å forhindre sosial dumping i sine kontrakter med private bedrifter.

Erlend Angelo

Én av tre norske kommuner har innført tiltak mot sosial dumping. Se lista over hvilke kommuner som har innført krav her.

2019071012000020230821171436

tori@lomedia.no

Den siste tiden har Oslo fått mye oppmerksomhet for å ha innført krav om fast ansatte, lønn mellom oppdrag og begrensning i antall underleverandører i kommunens kontrakter. Men Oslo er ikke den eneste kommunen som stiller krav når de inngår avtaler med private leverandører.

Ifølge Fagforbundets opptelling, har 153 av landets 427 kommuner innført slike krav. Kommunene følger ulike modeller, men alle har til hensikt å forhindre arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Se hele lista nederst i saken.

Ny trend med app-basert omsorgsmatching

Dette er noen av kravene som stilles:

• forbud mot kontant betaling (både fakturaer og lønn skal utbetales via bank)
• krav om fast ansatte og lønn mellom oppdrag
• krav om lønns- og arbeidsvilkår som tilsvarer tariffvilkår i samme bransje.
• begrensning i antall underleverandører (noen krever også at alle underleverandører på en kontrakt skal være meldt inn og godkjent av kommunen)
• krav til andel faglærte arbeidere, og krav til at bedriften skal ha lærlinger
• krav til HMS-ordninger
• krav om at kommunen skal få innsyn i skatteopplysninger
• elektronisk adgangskontroll på byggeplasser
• rutiner for kontroll og oppfølging av kontrakter
• krav om at kommunen kan gjennomføre egen revisjon av bedriften og underleverandører

Advarer mot å tro på vikarbyråenes løfter

Dette er de ulike modellene

Seriøsitetskrav for bygg og anlegg: KS står bak to sett med seriøsitetsbestemmelser som er i bruk mange steder, i samarbeid med flere andre organisasjoner fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersida. Lista over seriøsitetskrav for byggebransjen er blitt til i samarbeid med Fellesforbundet, Difi og Byggenæringens landsforening. De er i bruk flere steder, blant annet i Vestfold, Trøndelag og Nordland.

Ti grep mot svart økonomi: I tillegg har KS utviklet en liste over ti strategiske grep mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet i samarbeid med Skatteetaten, arbeidsgiverorganisasjonen NHO, arbeidstakerorganisasjonene LO, YS og Unio. Disse er i bruk flere steder i Møre og Romsdal, Trøndelag og Troms.

Skienmodellen: Skien innførte en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen allerede i 2014, i samarbeid med NHO og Fellesforbundet lokalt.

Telemarksmodellen: Denne modellen er en videreføring av Skienmodellen, som senere har bredt om seg til Telemark fylkeskommune og de fleste av kommunene i Telemark. Også kommuner i Vestfold, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Agder-fylkene og Buskerud har tatt i bruk disse modellene.

Dette fant Oslo kommune da de gransket Stendi

Oslomodellen: I Oslo har det rødgrønne byrådet innført egne bestemmelser, først for bygg og anlegg, og siden i andre sektorer, som helse og omsorg. Flere andre kommuner i Akershus og Østfold har også begynt å innføre hele eller deler av modellen.

Lørenskogmodellen: Lørenskog kommune vedtok sin egen modell i 2016. Kravene her gjelder både tjenesteleverandører og innenfor bygg og anlegg.

Rogalandsmodellen: Rogaland fylkeskommune har basert sine regler på seriøsitetskravene fra Difi, og har i tillegg inngått et samarbeid med A-krim om tilsyn og oppfølging på alle store prosjekter.

I tillegg har mange kommuner bygget videre på de ulike modellene og utformet sine egne krav.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy