JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie og midlertidige ansettelser:

Slik er Hadia Tajiks plan for innstramminger i bemanningsbransjen

GÅR GRUNDIG TIL VERKS: – Jeg er også veldig utålmodig i forhold til innleie. Men vi skal gjøre det skikkelig, sier Hadia Tajik.

GÅR GRUNDIG TIL VERKS: – Jeg er også veldig utålmodig i forhold til innleie. Men vi skal gjøre det skikkelig, sier Hadia Tajik.

Brian Cliff Olguin

Nå røper arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik sine tanker og tidsrammer for innstramming av innleiebestemmelsene. Hun er også utålmodig, innrømmer hun overfor FriFagbevegelse.

2021111010400320211110104003

helge@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har varslet en kraftig innstramming i bemanningsbransjen. Svært mange er utålmodig og vil ha tiltakene både på bordet og at de skal tre i kraft så raskt som mulig.

Det vises også til at sentrale Ap-politikere lovte dette så raskt regjeringen var byttet ut.

Arbeids- og inkluderingsministeren selv er også utålmodig. Derfor har hun giret opp arbeidet med å gjennomføre innstrammingen.

Men hun vil gjøre det grundig. Blant annet for å sikre at problemet ikke bare flytter seg til et annet sted når det strammes inn. Eller at aktørene finner smutthull som gjør at de kan omgå endringene.

I siste fase

Hadia Tajik sier at hun nå begynner å komme i siste fase av beslutningsprosessen. Derfor syntes hun også det var fint å kunne få innspill på dette under Oslofjordkonferansen til Fellesforbundet tirsdag ettermiddag.

Nå forteller hun til FriFagbevegelse at både forskriftsendringer og lovendringer vil sendes ut på høring på nyåret. Fram til da har hun flere tiltak til vurdering. Hun vil bruke tiden fram mot januar for å ta beslutningene.

Ulike alternativer

Det ene alternativet hun jobber med, er å forby innleie i forskrifts form for bygg i Oslofjord-området.

– Jeg vet at mange er utålmodige og mener jeg bare burde sende ut en forskrift med en gang. Jeg deler utålmodigheten og bekymringen. Og vet at den er ektefødt. Men jeg vil likevel bruke litt tid. Dessuten må også forskriftsendringer sendes ut på høring. Dette kan ikke gjøres fra en dag til en annen, poengterer hun.

– Hvis vi forbyr innleie ett sted, uten andre konsekvenser, vil bemanningsbyråene bare flytte på seg, sier Hadia Tajik.

Gjøre det skikkelig

Det fikk hun blant annet klar beskjed om under regionkonferansen til LO i Rogaland, hvor hun møtte mange tillitsvalgte som var opptatt av nettopp dette.

– Samtidig vil jeg gjøre dette på en skikkelig måte for ikke å gi gratisargumenter om at vi kutter hjørner til de som er mot innstramminger, sier hun.

Statsråden vurderer også å fjerne bestemmelsene som handler om at innleie fra bemanningsforetak er tillatt når arbeidet er av midlertidig karakter.

– Da strammes innleieadgangen inn til å gjelde reelle vikariater.

Er veldig kreative

Samtidig mener arbeidsministeren man hele tiden må være oppmerksom på muligheten til å omgå forskrifter og regelendringer.

Spesielt er Hadia Tajik bekymret for en del aktører som klarer å omorganisere seg.

– Det kan for eksempel være de som ikke driver med innleie, men en form for entreprise. Derfor vil jeg bruke tid på at vi kan sette definisjonen av entreprise i lovs form. Man skal ikke kunne organisere seg vekk fra et arbeidsgiverforhold, sier Hadia Tajik.

Bransjevise forbud

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik vil også se til utlandet i arbeidet med endringene.

– Hva gjør man i andre europeiske land? Jeg vil særlig se på Tyskland som eksempel. Der har man vist at det er mulig å komme langt med dette med klare regler, sier Hadia Tajik.

Tyskland innførte et generelt forbud mot innleie av arbeidskraft i byggebransjen så tidlig som på 80-tallet, fordi det var mange useriøse bedrifter, mye svart arbeid og ble vanskeligere å konkurrere på markedet for seriøse aktører.

Innleieforbudet i Tyskland er imidlertid ikke absolutt. Det er lov med utleie mellom produksjonsbedrifter. Betingelsen er at bedriften har vært omfattet av samme rammetariffavtale, sosialkasseavtale eller allmenngjort avtale som innleiebedrift i minst tre år.

Den forrige regjeringen ville ikke legge fram forslag om forbud mot innleie, fordi det ville gi «for lite fleksibilitet for virksomhetene, som kan ha et legitimt behov for å leie inn noe arbeidskraft i ulike perioder».

– I Tyskland har man klart å innføre bransjevise forbud – de har strenge godkjenningskrav til bemanningsselskap, og kraftige sanksjoner til de som bryter lover og regler. De er ikke bare kraftige. Bøtene er heftige, og an komme på opptil fem millioner kroner, og opptil fem års fengsel, sier Tajik.

– Samtidig vet jeg at Tyskland ikke er Norge. Men vi har en del forhold som er like. Jeg mener i alle fall det er aktuelt å se nærmere på løsningene de har i Tyskland, sier hun.

Dette skal vekk

Uansett: Den generelle adgangen til å ansette midlertidig skal vekk, poengterer Hadia Tajik.

– Punktum, legger hun til.

Og det skal skje raskt.

– Vi jobber med en lovproposisjon som kommer før jul.

– Kan det være aktuelt å forby underleverandører?

– Det er gjort mye interessant i Tyskland som også er interessant for Norge, sier Hadia Tajik.

Sp og Ap med forskjellig ståsted

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har litt ulike ståsteder i forhold til innleie.

Senterpartiet vil tillate vikarbyrå til å leie ut folk etter Arbeidsmiljølovens paragraf 14.9. 2b for arbeid i stedet for én eller andre vikarer.

Arbeiderpartiet er mest opptatt av paragraf 14.12.2, som sier at byråer kun kan leie ut folk til å gjøre jobben i stedet for ansatte der en landsomfattende fagorganisasjon med innstillingsrett går med på det.

– De har både en størrelse og erfaring til å ha en særstilling, og de tar samfunnsansvar. I denne fasen av arbeidet tar jeg uansett imot alle innspill som bidrar til å få bedre kontroll over omfanget som innleie og bemanningsselskaper har fått, mener Hadia Tajik.

Hun er også klar på at regjeringen er tydelig på å ville implementere ILOs kjernekonvensjoner i norsk lov. 

– Gode signaler

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener dette er gode signaler fra statsråden.

– Vi mener både generell lovendring og bransjevise og/eller geografiske tiltak i forskrift er en god tilnærming, sier han til FriFagbevegelse.

– Vår erfaring er at den store omgåelsen i dag er at uorganiserte bedrifter leier inn etter 14-12.1 og definerer alt arbeid som midlertidig. Derfor må den bestemmelsen bort, slik at en sitter igjen med adgangen til å leie inn vikarer, mener Krogstad.

Han mener det er viktig å stramme inn muligheten for omgåelse ved at innleie omdefineres til entreprise samtidig.

– Jeg ser at Arbeidstilsynets høringssvar støtter Fougner-utvalgets forslag som gjør det vanskeligere å sette ut arbeid innen egen kjernevirksomhet i entreprise, poengterer han.

Fellesforbundets erfaring er at de fleste bemanningsbedrifter utnytter sårbare arbeidstakere.

– For å styrke de ansatte situasjon bør vi også se på muligheten for å stille krav til at bemanningsbedriften må ha tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, mener Krogstad.

– Fellesforbundet ønsker en tett og god dialog med statsråden slik at innstrammingene fører til det ønskede målet; et organisert og seriøst arbeidsliv med faste, hele stillinger, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Vil ha med flere

Arild Håvik leder avdeling 25 i Fellesforbundet i Rogaland. Han registrerer at det skjer noe og at det kommer en innstramming.

– Det er bra at arbeidet er i gang. Vi må få et godt regelverk rundt dette med innleie. Hva er et bemanningsselskap, hva er innleie og hva er entreprise? Vi må ha klare regler på plass, sier han til FriFagbevegelse.

Hvis det er bransjevise forbud som blir resultatet, ber han statsråden ikke glemme ISO-bransjen (isolasjon, maling, stillas blant annet).

– Der er det helt vilt for tiden, mener han.

– Det må komme et klart regelverk rundt det å starte bemanningsselskap. For det finnes også seriøse bemanningsselskap som opererer slik en bedrift skal. Som er medlem hos oss, og hvor de som jobber der, er fast ansatt. Jeg skjønner at det er svingninger i industrien. Og at noe innleie må til. Men vi må vekk fra situasjonen i dag hvor innleie er hovedregelen, mener Arild Håvik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy