JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftige reaksjoner – ansatte føler seg som kanonføde

Slik forsvarer ministeren at skole- og barnehageansatte må i fritidskarantene etter jobb

– Jeg har jevnlig dialog med partene i arbeidslivet, og er klar over at flere av organisasjonene er kritiske til unntaket fra karantenebestemmelsene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

– Jeg har jevnlig dialog med partene i arbeidslivet, og er klar over at flere av organisasjonene er kritiske til unntaket fra karantenebestemmelsene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna.

NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Ansatte i barnehage og skole skal ikke ha de samme karantenereglene som resten av befolkningen. Dette er Fagforbundets leder og flere tillitsvalgte sterkt kritiske til. Slik forsvarer kunnskapsminister Tonje Brenna ordningen.

2022010312530420220103150407

ingeborg.rangul@fagbladet.no

De nye reglene for ansatte i barnehager og skoler har vakt kraftige reaksjoner i Fagforbundet.

Mette Nord reagerer på at det er innført nye regler uten at disse er drøftet med partene i arbeidslivet og mener regjeringa bør utsette innføringen av nye regler til etter drøfting.

– Jeg har jevnlig dialog med partene i arbeidslivet, og er klar over at flere av organisasjonene er kritiske til unntaket fra karantenebestemmelsene. Beslutningen har vi basert på klare og samstemte råd fra Helsedirektoratet, FHI og Utdanningsdirektoratet. De har alle vært tydelige på at ansatte i barnehager og skoler må være unntatt karantenebestemmelsene, under forutsetning av at de gjennomfører regelmessig testing slik helsemyndighetene beskriver. Formålet med unntaket er å holde barnehager og skoler mest mulig åpne og unngå mulig omfattende nedstenging, sier kunnskapsminister Tonje Brenna i en epost til Fagbladet via departementets kommunikasjonsavdeling.

Anne Lindboe går på dagen som direktør i Private Barnehagers Landsforbund

20 prosent har fått tredje dose

– Så er det veldig viktig å få fram at unntaket for arbeidskarantene vil gjelde for de som ennå ikke har fått dose tre. Alle ansatte i barnehager og skoler skal prioriteres for oppfriskningsdose, og de som ennå ikke har fått tredje dose, vil få det i løpet av kort tid. Nye tall fra FHI viser at 50.000 ansatte, om lag 20 prosent, i skole og barnehage har fått en tredje vaksinedose. Før uke 3 vil 65 prosent enten har fått oppfriskningsdose eller er klare for vaksinasjon. En uke etter tredje dose får man uansett unntak fra karantene etter nærkontakt med andre enn husstandsmedlemmer. Det gjelder alle i samfunnet, også ansatte i barnehager og skoler, sier ministeren.

Reallønna i skoler og barnehager bør opp nær 10 prosent, mener Utdanningsforbundet

– Ansatte i samfunnskritiske funksjoner skal teste seg hver dag de skal på jobb i perioden de er i karantene. Regjeringen har sagt at ansatte i skole og barnehage skal teste seg dag tre og sju. Hvorfor er det ulik praksis her? 

– FHI viser i sin anbefaling til at helsepersonell omgås personer i risikogruppen i arbeidstiden, og at man må redusere sannsynligheten for utbrudd som kan lamme kritiske samfunnstjenester. FHI viser videre til at for lærere og barnehageansatte er målet primært å begrense antall smittede til samme tid og redusere risiko for videre smitte. FHI anbefaler derfor test to ganger for å kunne unntas karantene i arbeidstiden, sier Brenna videre.

– Ansatte i offentlig sektor har sikret samfunn og innbyggere. De har løpt maraton etter maraton – uten å ha en målstrek

– Ansatte er bedt om å ikke reise kollektivt når man er i smittekarantene. Hvordan skal ansatte som vanligvis reiser kollektivt til jobb og ikke har tilgang på bil komme seg til og fra arbeid?

– De ansatte i skoler og barnehager som er unntatt smittekarantene i arbeidstiden er også unntatt smittekarantene ved reise til og fra jobben. De kan også hente og levere egne barn i barnehage og skole. Unntaket forutsetter at de gjennomfører testing på dag tre og sju, sier Tonje Brenna.

Føler seg som kanonføde

En annen som er kritisk til påleggene om fritidskarantene, er leder for Fagforbundet barn og oppvekst Oslo. Berit Tevik forteller at medlemmer føler seg som kanonføde i kampen mot korona etter den siste endringen i karantenereglene. Endringen i karantenebestemmelsene oppleves som nok et svik fra styrende myndigheter siden det ikke er noen form for risikotillegg eller kompensasjon for tapt fritid. Flere ansatte i skole og barnehage har dessuten flere jobber.

– Vil et karantenefritaket gjelde annen jobb også?

– Det gjelder generelt at man som nærkontakt til en smittet må være i karantene på fritiden. Ingen får kompensasjon for tapt fritid. Både jevnlig testing i skolene, ulike kontaktreduserende tiltak og at ansatte er prioritert for tredje vaksinedose, er tiltak som skal bidra til å få ned smitten og bedre situasjonen. Karantenefritaket fra dag 1 vil ikke gjelde annen jobb ansatte i skoler og barnehager har ved siden av, med mindre dette er en jobb som er nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, og som derfor har unntak fra karanteneplikten av den grunn. For øvrig kan alle teste seg ut av smittekarantene for å dra på jobb etter dag tre, sier Tonje Brenna via departementets kommunikasjonsavdeling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy