Illustrasjonsfoto.
Colourbox
Ingeborg.rangul@fagbladet.no
Tillitsreform er en av de store reformene til den rødgrønne regjeringen. Tillitsreformen i offentlig sektor bygges på lokalt trepartssamarbeid. Fagforbundet er sentrale når reformen skal ut i praksis. Nå har de kommet et stykke videre på veien.
Fagforbundets Mette Nord og Arbeiderpartiets Kjersti Stenseng har de siste ukene invitert til en heltidsturne over hele landet.
Regionledere, fagforeningsledere, tillitsvalgte, folkevalgte og ordførere har vært invitert til regionale samlinger for å diskutere det fagligpolitiske samarbeidet.
Tillitsreformen, heltidsarbeidet og trepartssamarbeidet sto på programmet.
• Disse sakene venter på den nye arbeidsministeren
Kulturendring og motstand
– En reform er en kulturendring som kan føre til usikkerhet og motstand, sa Mette Nord da hun ønsket velkommen til dem som hadde tatt turen til Oslo.
Nå skal en ny reform jobbes fram i offentlig sektor – nemlig tillitsreformen. Dette er en ny arbeidsmetode som skal utvikles nedenfra. En forutsetning for å få den til, er at folk jobber heltid og at tjenester ikke drives av private.
Bakteppet for tillitsreformen er at ansatte i kommuner og fylker bør bruke mindre tid på kontroll og rapportering hvor alle er opptatt av bunnlinja mens blomster visner for det sto ikke i anbudet.
Tillitsreformen omtales i Hurdalsplattformen som ett av regjeringens viktigste prosjekter. Målet er å gi de ansatte i offentlig sektor tid og tillit til å gi brukerne bedre tjenester, og at målene for virksomhetene i offentlig sektor skal være få, tydelige og relevante.
• Dropper do-pauser for å oppnå måltallene: – Graden av kontroll er hinsides all fornuft
Etterlyser midler
Selv om det er vedtatt heltidskultur i kommuner er det ikke alltid lett å få partene til å samarbeide. Den erfaringen var det flere av deltakerne som hadde gjort seg.
Flere etterlyste også at det måtte følge øremerkede midler med for å klare å innføre en tillitsreform og styre arbeidet med heltid. 6-timers dagen ble også etterlyst som en løsning foran langvakter som en løsning på heltidsproblematikken.
Første runde med innspill skal allerede ha kommet inn til regjeringen. Her skal fagdepartement ha ansvar for hvordan de tenker at tillitsreformen kan iverksettes innenfor sektoren. Statssekretær i Kommunaldepartementet Gunn Karin Gjul sier til de oppmøtte at innen våren skal de ha en strategi på hvordan dette teknisk skal kunne gjennomføres.
Tre gode eksempler
Eid barnehage i Melhus, Hommelvik helsetun i Malvik og Dypedalsåsen sykehjem på Hvaler trekkes fram som tre steder hvor bruk av kommunalt trepartssamarbeid som arbeidsmetode for å utvikle kommunale tjenester og sikre et godt arbeidsmiljø fungerer.
I Eid barnehage halverte de sykefraværet rett og slett fordi de snakket mer sammen. Katrine Lervik, plasstillitsvalgt på Eid barnehage gikk som fersk tillitsvalgt fra å tenke hun skulle ha rollen som «en som sto imot» til å bli en del av en større gruppe og tatt på alvor.
Dypedalsåsen sykehjem i Hvaler kommune ble foreslått konkurranseutsatt av Frp i budsjettprosessen 2018. Ansatte, tillitsvalgte og fagforening har siden da jobbet sammen for å løse utfordringene på sykehjemmet og konkurranseutsetting ble det ikke noe av.
På Hommelvik helsetun ble utgangspunktet for utviklingsarbeid å endre på hvem som satte smerteplaster på beboerne. Fagarbeiderne ønsket å få tildelt ansvar for å sette smerteplaster på beboerne. Selv om det satt langt inne å overlate ansvaret til helsefagarbeiderne, fikk alle en lettere hverdag. I tillegg kvittet de seg med en baksnakkingskultur.
• De var del av rødgrønt demens-prosjekt – nå legges det ned: – Vi ble lurt
Lovforslag på gang
Kjersti Stenseng, partisekretær Arbeiderpartiet, mener det er vanskelig å motivere ungdom til å ta fagbrev for at de så skal jakte vakter.
For å sikre en heltidskultur har derfor regjeringen foreslått at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter og at arbeidsgiver før ansettelse i en deltidsstilling må dokumentere at det er behov for en deltidsansettelse.
Fulle stillinger skal bli hovedregelen i norsk arbeidsliv på lik linje med bestemmelsen om faste stillinger. Derfor foreslår den nå å endre arbeidsmiljøloven med høringsfrist 19. april.
• Sykehjemsansatte Ego Florence Madu jubler over nyheten
Rådgiver i Fagforbundet med hovedansvar for arbeidstid og rett til hel stilling, Siv Karin Kjøllmoen peker på at 36 prosent av medlemmene i Fagforbundet jobber deltid. Hun oppfordret de tillitsvalgte på samlingen til å stå på hvis kommunen lyste ut deltidsstillinger og politikerne til å besøke arbeidsplasser og faktisk se de ansatte.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB