Lønnsoppgjøret
Starter mekling i dag: – Staten styrte mot Riksmekleren
MEKLING: Klokka 10 torsdag starter meklinga for de statsansatte, som omfatter 165.000 personer.
Eirik Dahl Viggen
Nå starter partene og Riksmekleren jobben for å unngå streik i staten. LO Stat-leder Egil André Aas maner til ansvarlighet.
anders@lomedia.no
Klokka 10 torsdag starter meklinga i statsoppgjøret. Lønna til 165.000 statsansatte skal avgjøres, men også noe større enn det. LO Stat-leder Egil André Aas vil gjøre sitt for å sikre en rettferdig utvikling i lønna til de statsansatte.
– Vi tenker på helheten. Å ivareta alle. Vi kom overhodet ikke dit i forhandlingene, sier Aas før meklinga starter.
Aktuelt: Statsoppgjøret havarerte. Nå blir det mekling i mai
Står på hovedkravene
Hovedkravene fra LO Stat og medlemsforbundene er et stort, generelt tillegg som sikrer kjøpekraftforbedring og en samling av tariffavtalene i staten.
– Vi var langt unna inngangskravene våre, og når staten styrer i en sånn retning tar vi det til etterretning. Da blir det mekleren neste for å få hjelp, sier han.
Aas påpeker at staten har vist større forhandlingsvilje enn ved tidligere hovedtariffoppgjør. Men altså ikke nok.
– Staten har lagt et forhandlingsløp der de prøver å legge til rette for likelydende avtaler. Men det er litt vanskelig dersom ikke alle partene vil dit, sier han.
Aas påpeker at det som kom av tilbud, også inneholdt elementer som ikke var akseptable for LO Stat, selv om det ville blitt en likelydende avtale.
– Én avtale betyr å kunne ivareta alle. Helheten, understreker han.
• Enighet i Norges største lønnsoppgjør
Vil sikre alle
Etter at det ble klart at alle hovedsammenslutningene brøt forhandlingene, forklarte både Akademikerne Stat og Unio Stat bakgrunnen for sine valg. Akademikerne Stats leder uttalte at sentrale tillegg aldri har lønt seg for deres medlemmer, som har masterutdanning.
Unio Stats leder trakk fram at staten ikke la nok penger på bordet for å ivareta de ansatte med høyere utdanning.
Aas synes det er vanskelig å uttale seg om andres kommentarer, men har behov for å presisere at LO Stat også ivaretar de med lang utdannelse.
– Det har vi alltid gjort. Det store flertallet av LO Stats medlemmer har høyere utdanning. Vi skal fortsette å ivareta disse, men også helheten. Det er derfor vi ser vi må tilbake til én avtale, sier Aas.
Han mener dagens situasjon ikke kan fortsette.
– Tenk deg at det sitter to statsansatte skulder ved skulder og gjør de samme oppgavene. Om da den ene får mye mer i lønn enn den andre fordi de er medlemmer i forskjellige forbund, så er det oppskriften på urettferdighet. Vi må unngå dette, konstaterer han.
• Kommuneoppgjøret: Så mye får du i lønnsøkning
Rutinert i mekling
Denne meklingen blir Aas' siste som forhandlingsleder i statsoppgjøret etter åtte år som leder. Så han kjenner rutinene.
– Vi vet jo hva som skjer i en mekling. Det blir trøkk. Nå er det riksmekleren som har styringa på dette, men vi er godt forberedt til å håndtere dette så godt som mulig, sier han.
Han forsikrer at streikeforberedelsene er godt i gang, selv om det ikke er et mål for ham å havne i streik.
– Hovedfokus er ikke der nå, selv om vi også planlegger for den utgangen på meklingen. Nå gjelder det først å finne en balanse for å forhåpentlig nå fram til en enighet til slutt. Når vi først er i mekling må vi bidra konstruktivt for å finne en enighet, sier Aas.