Sterke krefter i fagbevegelsen vil finne ny LO-kandidat før landsmøtet 2019

BAKGRUNN: – Det er lurt å ha bakgrunn fra og erfaring med hvordan vanlige folk har det

BAKGRUNN: – Det er lurt å ha bakgrunn fra og erfaring med hvordan vanlige folk har det

Kjell Werner/ANB

Hvem skal være fagbevegelsens neste Ap-topp? Trond Giskes avgang innebærer at en viktig LO-støttespiller i Ap-toppen er borte, ifølge Klassekampen.

20180130115749

tips@fagbladet.no

Mette Nord er leder av Fagforbundet, LOs suverent største forbund. Hun mener framtidas Ap må vere sterkere preget av faglige kandidater enn i dag:

– Håper du det er flere faglige kandidater høyt på listene ved neste stortingsvalg enn det var nå?

– Ja, og det handler om de valg- og nominasjonsprosessene som skal i gang. Det vil være avgjørende for å få den representativiteten Arbeiderpartiet må ha, sier Nord til Klassekampen.

– Og neste valg av sentralstyre?

– Selvfølgelig. Der vil det også være viktig å få spredning av kunnskap og geografi, men sammensetningen må også være sånn at det reflekterer partiets sammensetning og verdigrunnlag, sier hun til venstresidas dagsavis.

Nord legger til at faglig bakgrunn ikke er det eneste saliggjørende og at kandidater med akademia godt kan være gode folk for å fremme fagbevegelsens krav.

Slik stemte Fagforbundets medlemmer ved stortingsvalget

– Men mange av dem som er i sentralstyret i Arbeiderpartiet i dag har knapt nok vært ute i vanlig arbeid i det hele tatt?

– Nei, og det er lurt å ha bakgrunn fra og erfaring med hvordan vanlige folk har det. Hvordan de får hverdagen sin til å gå i hop, hvordan den økonomiske situasjonen er og forutsetningen for å leve gode liv. Det er det viktig å ha kunnskap om, sier hun, også dette ifølge Klassekampen.

Flere av kildene Klassekampen har snakket med, sier at det er vanskelig å peke på én bestemt kandidat. Arbeiderpartiet har flere i stortingsgruppa med faglig bakgrunn, men de færreste vil peke på spesifikke navn.

Provosert av Støre: – Arbeiderpartiet må se på politikken sin. Og ikke skylde på fagbevegelsen.

Giske-saken: Fagbevegelsens mann måtte gå

• Før jul ble det kjent at Ap hadde mottatt flere varsler om daværende nestleder Trond Giske. Ifølge partileder Jonas Gahr Støre dreide det seg om «ubehageligheter av seksuell karakter».

• Trond Giske trakk seg som nestleder søndag 7. januar.

• Torsdag 25. januar sendte Ap ut en pressemelding der det ble fastslått at Giske har brutt partiets etiske retningslinjer mot seksuell trakassering.

• I går og i dag har sentral­styret og landsstyret møter på Gardermoen. Sentralstyret vedtok i går at det er naturlig at Trond Giske ikke lenger møter i sentralstyret.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy