JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor støtte til barnehagestreiken, viser ny meningsmåling

FÅR STØTTE: De streikende barnehageansatte får støtte fra majoriteten av befolkningen i en ny meningsmåling. Her fra en strekekmarkering i Oslo.

FÅR STØTTE: De streikende barnehageansatte får støtte fra majoriteten av befolkningen i en ny meningsmåling. Her fra en strekekmarkering i Oslo.

Bjørn A. Grimstad

66 prosent av det norske folk støtter den pågående barnehagestreiken, viser en ny undersøkelse.

2022111011332520221110113316

redaksjonen@fagbladet.no

Det er Sentio Reseach Norge som på vegne av Fagforbundet har spurt over 1000 personer om deres syn på at de barnehageansatte streiker for bedre pensjon. Støtten er massiv; 66 prosent er for streiken i større eller mindre grad, 10 prosent er helt imot, og 23 prosent tar ikke stilling, viser de ferske tallene.

https://datawrapper.dwcdn.net/bOIf3/1/

Streikestøtten har holdt seg stabil

Sentio gjennomførte en tilsvarende undersøkelse for to uker siden, og tall derfra tyder på at støtten til de streikende stiger noe. Den gangen svarte 64 prosent at de støttet streiken, 13 prosent var imot, og 23 prosent tok ikke stilling.

Barnehagestreiken trappes opp. Ingen enighet i mekling

Brutt ned viser de nyeste tallene at personer under 30 år er mest lunkne til den pågående streiken. Tallene viser også at noen flere kvinner enn menn støtter streiken. Det er de med politisk preferanse i Høyre og MDG som er minst begeistret, mens de som sier de tilhører SV og Rødt, er mest positive.

Geografisk er det ikke store forskjeller.

{F1}

Støtte til streikegrunnlaget

Også før streiken var et faktum, målte Sentio det norske folks holdninger til de barnehageansattes krav om lik pensjon i alle barnehager. På spørsmål om de ansatte i private barnehager bør ha like gode pensjonsvilkår som de ansatte i offentlige barnehager, svarte 79 prosent at de er «svært enig» eller «litt enig». Intervjuene ble gjort i slutten av september og begynnelsen av oktober, altså før streiken var et faktum.

Hva dreier streiken seg om?

Det er arbeidsgiverorganisasjonen Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta som står på hver sin side av konflikten.

Fagforeningene krever de samme pensjonsvilkårene som er vanlig i kommunale og andre, private barnehager. Mens PBL mener at de har konkurransedyktige lønns- og pensjonsvilkår.

Partene satte seg til forhandlingsbordet så seint som mandag denne uka, men måtte bryte den frivillige meklingen etter kort tid.

Tirsdag 15. november har de en ny mulighet for å sette punktum for streiken. Da er det tvungen mekling. Mandag 14. november tas enda flere barnehageansatte ut i streik.

Om undersøkelsen

• Undersøkelsen er foretatt den første uka i november blant et utvalg på 1001 personer over 18 år bosatt i Norge. De ble stilt følgende spørsmål.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy