Storaktør hopper av anbudskampen om sykehjem: – Vi ønsker å være seriøs arbeidsgiver
ANBUD: Kantarellenhjemmet er et av sykehjemmene Oslo kommunen forsøker å legge ut på anbud.
Oslo kommune
I forrige runde var Lovisenberg Omsorg eneste kvalifiserte tilbyder i konkurransen. Nå takker den ideelle storaktøren nei til videre anbudskamp.
ola.tommeras@fagbladet.no
I september krasjlandet anbudet på drift av Kantarellenhjemmet og Uranienborghjemmet. Det var kun én aktør som tilfredsstilte kravene. Dermed var det ingen konkurranse, og anbudet ble avlyst.
Fagbladet har nå fått avklart at denne aktøren var Lovisenberg Omsorg, som allerede driver ti sykehjem i Oslo. Lovisenberg er en aktør med solid bakgrunn etter mer enn 150 år i hovedstadens eldreomsorg.
Det er avgjørende for Lovisenberg Omsorg å fremstå som en seriøs og ansvarlig aktør, både som tilbyder og arbeidsgiver
Lovisenberg omsorg i brev til Sykehjemsetaten, der selskapet hopper av anbudsrunden
I oktober gikk det ut et nytt anbud, der fristen for å levere tilbud gikk ut mandag 25. november.
• Holder antall tilbydere hemmelig
Saken oppsummert
Mislykkede anbudsrunder: Den opprinnelige anbudsrunden for Kantarellenhjemmet og Uranienborghjemmet ble avlyst i september da bare én aktør, Lovisenberg Omsorg, oppfylte kravene. En ny runde ble utlyst, men Lovisenberg trakk seg på grunn av økonomisk risiko.
Kostnadsutfordringer: Lovisenberg Omsorg anslår at lønn og pensjon utgjør over 90 prosent av de midlene Oslo kommune tilbyr. Etter prisjusteringer mener de at marginene er for små til å drive bærekraftig.
Tariffavtale og risiko for lønnspress: Nåværende ansatte beholder dagens lønns- og pensjonsrettigheter fram til våren 2026. Kommersiell drift kan føre til lønnsreduksjoner etter dette.
Endringer i anbud: Den reviderte fastprisen per sykehjemsplass ble kun økt med 55.000 kroner sammenlignet med opprinnelig nivå, og prisjusteringen er utsatt til 2026.
Politiske rammer: Tidligere rødgrønt byråd tok sykehjem tilbake i kommunal drift, noe som økte lønninger for ansatte. Det nåværende borgerlige byrådet har gjeninnført konkurranseutsetting av sykehjem.
Sammendrasget er skrevet av en kunstig intelligens og kontrollert av Fagbladets redaksjon
Lønn og pensjon tar nesten alt
Samtidig som fristen gikk ut, mottok Sykehjemsetaten et brev fra Lovisenberg omsorg. Der gjøres det klart at selskapet, som er eid av ideell stiftelse, ikke er interessert i fortsatt deltakelse.
– Ifølge våre beregninger vil lønns- og pensjonsforpliktelser utgjøre godt over 90 prosent av prisen Oslo kommune nå tilbyr. Da er det lite igjen til drift av sykehjemmene, sier styreleder for Lovisenberg Omsorg og direktør for eier, Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg, Vidar Haukeland til Fagbladet.
Prisen på drift av de to sykehjemmene var først 2,4 milliarder, som ble økt til 2,5 milliarder og deretter nedjustert 4. november. Med nåværende pris framkommer det av Lovisenberg Omsorgs kalkulasjoner, at prisen ikke dekker dagens lønnsnivå og pensjonsforpliktelser uten stor risiko for å drive med tap.
Anbud Uranienborghjemmet og Kantarellenhjemmet
• Anbudet krasjlandet i september. Det var da satt ut med en total verdi på 2,4 milliarder kroner.
• Rammen utgjorde en pris på 1.105.225 kroner per plass, men med en forventet prisjustering fra 1. januar 2025.
• Lovisenberg omsorg kalkulerte i sitt tilbud med en økning på rundt 100.000 kroner per plass fra første prisjustering.
• I den nye konkurransen ble det annonsert en fastpris på 1.221.553 kroner per plass, som samlet ga en totalverdi på anbudet på 2,5 milliarder kroner.
• 4. november, etter at Oslos nye byråd la fram budsjettforslaget sitt, ble fastprisen nedjustert til 1.157.115 kroner per plass. Det er kun 55.000 kroner per plass over opprinnelig nivå. Samtidig er prisjusteringen utsatt ett år.
• Byråden: Sykehjemsansatte må jobbe smartere
Trakk seg fra konkurransen
Siste hverdag før fristens utløp, mandag 25. november klokka 12.00, ga Lovisenberg omsorg beskjed om at de ikke deltar i konkurransen.
Fagbladet har fått tilgang til brevet fra Lovisenberg omsorg til Sykehjemsetaten i Oslo kommune. Der levnes det ingen tvil om at de mener at dette anbudet ikke er økonomisk bærekraftig. Det vises til at etter revideringen 4. november er prisen per plass kun 55.000 kroner høyere enn opprinnelig anbud mens prisjusteringen er skjøvet ett år, til 1. januar 2026.
Det konkluderes i brevet med at marginene er for små.
Dette medfører en uholdbar økonomisk risiko, og vi ser oss derfor nødt til å trekke oss fra den reviderte konkurransen om driften av Kantarellenhjemmet og Uranienborghjemmet.
Lovisenberg omsorg og Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg til Sykehjemsetaten
Ny tariff om halvannet år
Den som vinner anbudet overtar de ansatte med nåværende lønns- og pensjonsrettigheter, men det er bare til tariffavtalen går ut våren 2026. Ifølge Lovisenberg Omsorgs utregninger utgjør personellkostnader mer enn 90 prosent av prisen som kommunen har satt for driften, men ansatte i ideelle virksomheter har bedre tariffavtale enn ansatte i kommersielle. En kommersiell aktør har dermed muligheten til å begrense lønnskostnader når ny tariffavtalen skal framforhandles våren 2026.
Byråden har tidligere lovet at ingen ansatte skal ned i lønn, noe som også kreves i anbudet. Tidligere har det imidlertid vist seg at ansatte i konkurranseutsatte sykehjem henger kraftig etter i lønnsutvikling.
Ikke aktuelt å presse lønn
– Det er ikke aktuelt for oss å basere oss på dårligere lønn for de ansatte, bekrefter styreleder Vidar Haukeland. I brevet beskriver aktøren det slik: «For Lovisenberg Omsorg er det avgjørende å fremstå som en seriøs og ansvarlig aktør, både som tilbyder og arbeidsgiver».
På bakgrunn av sin omfattende erfaring med sykehjemsdrift valgte Lovisenberg Omsorg i sitt tilbud en noe høyere bemanning enn hva som var kravet. Dette omtales likevel som marginalt for økonomien.
Nye sykehjemsanbud
• Det borgerlige byrådet som styrte Oslo på 2010-tallet, konkurranseutsatte nær halvparten av byens sykehjem.
• De ansatte opplevde at sterkt press på lønn og pensjon og ble hengende langt etter sine kolleger som fortsatt var ansatt i kommunen.
• Det rødgrønne byrådet tok sykehjemmene tilbake i egenregi etter hvert som kontraktene gikk ut, og rakk akkurat å få alle tilbake før de tapte valget i 2023.
• Fagforbundets medlemmer gikk opp med mellom 40.000 og 140.000 kroner i lønn da de igjen fikk kommunen som arbeidsgiver.
• Det nye borgerlige byrådet satt i høst fire sykehjem ut på nytt anbud, to til fastpris og to til konkurranse om lavest pris innenfor kravene. Det førstnevnte ble avlyst i oktober, da det kun var én aktør i konkurransen.
• Mandag gikk fristen ut for å legge inn tilbud i nytt anbud.