JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre til klimaminister Rotevatn: – Det hjelper ikke med én god spiller på et dårlig lag

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t. h.) mener regjeringens skattepolitikk er usosial og dårlig klimapolitikk. – Desto mindre rettferdige klimakuttene oppleves, jo mindre blir vi i stand til å gjennomføre dem, sa Ap-lederen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t. h.) mener regjeringens skattepolitikk er usosial og dårlig klimapolitikk. – Desto mindre rettferdige klimakuttene oppleves, jo mindre blir vi i stand til å gjennomføre dem, sa Ap-lederen.

Per Flakstad

Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre har respekt for klima- og miljøminister Sveinung Rotevatns oppriktige engasjement, barket de to sammen i et lite verbalt slagsmål under konferansen til Broen til framtiden.

2020030312025820200303120258

per.flakstad@fagbladet.no

Foran en full sal i Folkets hus, eller Oslo Kongressenter som det nå heter, sa Sveinung Rotevatn at vi er den første generasjonen som nå kjenner klimaendringene på kroppen. Og vi er den siste generasjonen som kan gjøre noe med dem.

Ifølge Rotevatn har regjeringen allerede gjort en hel del: Utslippene går ned for tredje år på rad og Norge har inngått en bindende avtale med EU om klimakutt hvert eneste år gjennom hele 20-tallet.

Likevel måtte han innrømme at han ikke er fornøyd.

– Det går ikke fort nok. Vi er ikke i nærheten av å nå 1,5-gradersmålet som ligger i Paris-avtalen. Vi er snarere på vei mot en temperaturøkning på 3 grader, sa han.

Vil ha klimakrav inn i tariffavtalene

– Klimakutt må oppleves rettferdige

Ap-leder Jonas Gahr Støre var ikke imponert over regjeringen.

– Vi er enige om én ting, og det er at utslippene skal ned. Men jeg må spørre hvordan klima- og miljøministeren har tenkt å forholde seg til et støtteparti som ikke anerkjenner at klimatrusselen og temperaturøkningen på kloden er menneskeskapt, spurte han.

– Klimakutt kommer til å koste. Da blir det et viktig spørsmål hvem som skal bære disse kostnadene, særlig når vi ser at regjeringen kutter skattene til de aller rikeste blant oss i stedet for å bruke pengene der hadde hatt klimaeffekt, for eksempel på omstilling i industrien.

– Hvis vi skal klare å få med oss befolkningen på de kuttene som må gjøres for å få ned klimautslippene må de oppleves som rettferdige. Desto mindre rettferdige kuttene oppleves, jo mindre blir vi i stand til å gjennomføre dem, sa Ap-lederen.

– Jeg vet du har et ekte og oppriktig engasjement, det respekterer jeg. Men det hjelper ikke med én god spiller på et dårlig lag, sa Støre til Rotevatn.

Vil du redde klimaet? Her er 10 små og store endringar du kan gjere i kvardagen

– Vi må heve oss over partipolitikken

– Støre er bekymret for at Frp er et støtteparti for regjeringen og hvilke konsekvenser det vil få for klimapolitikken. Samtidig er han leder for parti som vil tvinge meg til å svekke naturmangfoldloven for å tekkes Senterpartiet i rovdyrpolitikken, repliserte Rotevatn.

Han mener det blir viktig å stå sammen om klimapolitikken.

– Denne saken er så viktig at vi må heve den over det partipolitiske spillet. Vi kan ikke lenger forholde oss til de som mener klimaendringene ikke er menneskeskapt, det har vi ikke tid til. Det kan ikke være noen tvil om at klimaendringen skyldes menneskelig påvirkning. Derfor må vi komme oss videre og diskutere hva vi kan gjøre og hvordan vi skal få utslippene ned, sa han.

Støre vil ikke komme i skvis mellom industriansatte og klimaforkjempere

– Norge kan bidra med mye

– Mange spør hva lille Norge egentlig kan bidra med. Mitt svar er at Norge er viktig. Vi har ressursene, vi har kunnskapen. Hvis ikke vi kan bidra, hvem kan gjøre det da, sa Støre.

Han mener norsk industri kommer til å spille en viktig rolle i arbeidet med å få ned klimautslippene.

– Men da må vi satse på industrien. Da må vi omstille og utvikle i stedet for å avvikle den.

Han mente Norge på den måte kunne spille en større rolle i global sammenheng ved å utvikle teknologi og løsninger som kan spres videre til andre deler av verden.

– På den måten kan vi bidra til kutt over hele kloden, og kan lille Norge bety noe i den store sammenhengen, sa han.

Støre var også opptatt av at vi må forholde oss til de ulike synene i klimadebatten.

– Vi kan ikke si til de som er uenig med oss at «vi vil ikke se deg. Vi vil ikke høre på deg». Da kan vi ende opp med et opprør slik de har opplevd med de gule vestene i Frankrike. I tillegg blir det viktig å legge et rettferdighetsprinsipp i bunnen, gjentok han.

– I tillegg til klimautfordringene må vi også gjøre noe med de økende økonomiske og sosiale forskjellene i Norge. Gjør vi ikke noe dem det ene, får vi heller ikke gjort noe med det andre, sa Jonas Gahr Støre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy