JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken blant kulturansatte fortsetter – mekling førte ikke fram

Frank Holtschlag/nyebilder

Tvungen mekling etter fire ukers streik i kultursektoren ga ikke noe resultat. I morgen trappes streiken opp.

2021093016260620210930165735

redaksjonen@fagbladet.no

– Jeg var ikke særlig optimistisk i forkant, og det viste seg dessverre å være riktig analyse, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

Torsdag formiddag stilte hun hos Riksmekleren for å prøve å komme til enighet med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter om en ny pensjonsordning. Spekter-leder Anne-Kari Bratten ga uttrykk for stor optimisme og forhandlingsvilje, likevel klarte de to partene ikke å nærme seg hverandre nok til at streiken kunne avsluttes.

I morgen trappes streiken opp. Se hvor det streikes nederst i saken.

Stor streikevilje før tvungen mekling: – Vi holder på så lenge vi trenger

Var midlertidig

I lønnsoppgjøret i 2015 ønsket Spekter å gå bort fra tjenestepensjonen man da hadde, på grunn av anstrengt økonomi i flere kulturinstitusjoner.

Året etter inngikk partene en midlertidig avtale om innskuddspensjon, mens man skulle jobbe videre med å finne en løsning som kunne gi «livsvarige og kjønnsnøytrale pensjonsytelser».

Dette har de ikke klart, og 3. september ble de første LO-medlemmene tatt ut i streik.

FIKK RETT: – Jeg var ikke særlig optimistisk i forkant, og det viste seg dessverre å være riktig analyse, sier Lise Olsen i LO Stat.

FIKK RETT: – Jeg var ikke særlig optimistisk i forkant, og det viste seg dessverre å være riktig analyse, sier Lise Olsen i LO Stat.

Ole Palmstrøm

– Arbeidsgiverne lar heller teater- og konsertsalene stå tomme, enn å gi de ansatte en rettferdig pensjon, beklager LO Stat i en pressemelding.

– Dette til tross for at hybridpensjonen vi har krevd, koster langt mindre enn den offentlige tjenestepensjonen vi gikk fra i 2016, og som har spart virksomhetene for millionbeløp, hevder arbeidstakerorganisasjonen.

UFORSTÅELIG: – Det er uforståelig hvorfor LO vil ha en pensjonsordning som gir medlemmene deres mindre i pensjon, sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

UFORSTÅELIG: – Det er uforståelig hvorfor LO vil ha en pensjonsordning som gir medlemmene deres mindre i pensjon, sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

Ole Palmstrøm

Spekter: Skuffet

– Spekter og våre scenekunstmedlemmer er både skuffet og overrasket over at LO har bestemt seg for å fortsette streiken i teatre, orkestre og opera, og at det ikke var mulig å finne løsning i dagens mekling, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en kommentar.

– Det er uforståelig hvorfor LO vil ha en pensjonsordning som gir medlemmene deres mindre i pensjon. Det er selvsagt heller ikke aktuelt for arbeidsgiverne at frilansere skal ha dårligere ordning enn fast ansatte, slik LOs krav innebærer, og som i tillegg er dyrere for virksomhetene, fortsetter Bratten.

Spekter skriver på sine nettsider at den nåværende pensjonsordningen gir pensjon fra første krone, har de høyeste sparesatsene loven tillater og er tariffestet.

Fagforbundet: Vi gir oss ikke

Forhandlingsdelegasjonen til LO Stat understreker på sin side at arbeidsgiversiden har låst seg fast, og tviholder på en pensjon som de selv mener verken er livsvarig eller lik for kvinner og menn.

– Arbeidsgiverne løper fra løftene nok en gang, men vi har ikke tenkt å gi oss. Rettferdig pensjon er verdt å kjempe for, og vi er beredt til å kjempe lenge, sier Nora Hagen, som er Fagforbundets forhandlingsleder.

Holder streikeånden oppe ved å marsjere i gatene

Streiker for noe bedre

– Det blir mer og mer uklart for oss hvorfor direktørene heller stenger ned kultursektoren, enn å innfri kravet om rettferdig pensjon, sier Dag Agledal, NTLs forhandlingsleder.

Nestleder i Creo, Christine Thomassen, supplerer:

– Arbeidsgiverne gjentar til det kjedsommelige at hybridpensjon ikke er bra for våre medlemmer. Det faller fortsatt på sin egen urimelighet at vi skulle streike for en dårlig ordning. Vi vil ha rettferdig pensjon, punktum. Det er det streiken handler om, poengterer hun.

Trapper opp streiken

De tre forbundene i LO Stat, Fagforbundet, NTL og Creo, tar nå ut enda flere i streik. Fra 1. oktober streiker over 800 kulturarbeidere for det de mener er en bedre pensjonsordning.

Her er det streik:

• Den Nationale Scene (57)

• Bergen Filharmoniske Orkester (114)

• Den Norske Opera & Ballett (163)

• Det Norske Teatret (89)

• Nationaltheatret (62)

• Rogaland Teater (32)

• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (59)

• Kilden Teater og Konserthus (58)

• Trøndelag Teater (56)

• Oslo Nye Teater (38)

• Hålogaland Teater (33)

• Teater Innlandet (16)

• Carte Blanche (11)

• Det Vestnorske Teateret (5)

• Turneteatret i Trøndelag (12)

2. oktober går ytterligere seks ansatte ved fem ulike teatre ut i streik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy